Latif Selvi: Mehmet Akif İnan Türkiye sendikacılığında farkın adıdır

Latif Selvi: Mehmet Akif İnan Türkiye sendikacılığında farkın adıdır

Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da sıklıkla ismini telaffuz ettiği Mehmet Akif İnan’ı anlattı. Selvi, “Mehmet Akif İnan Türkiye sendikacılığında farkın adıdır. Bir dava adamı bir fikir hareketinin öncüsüdür" dedi.

Eğitim Bir- Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, ülkemizde kamu alanında sendikacılığın öncüsü olan şair, yazar ve fikir insanı Mehmet Akif İnan’ı anlattı. Sendikacılık anlamında birçok ilke öncülük yapan İnan son memur zamlarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da birçok kez ismini andığı kişi olarak gündeme gelmişti. Eğitim Bir- Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, Eğitim Bir- Sen Sendikası'nın kurucu başkanı olan Mehmet Akif İnan’ı “Mehmet Akif İnan Türkiye sendikacılığında farkın adıdır. Bir dava adamı bir fikir hareketinin öncülüğünün yaptığı başka bir örnek yok bu örnek Mehmet Akif İnan’dır” diyerek nitelendirdi. Selvi, Mehmet Akif İnan’ın hayatını ve çalışmalarını gazetemize anlattı.

1111111111111.jpg

“ŞAİR KİŞİLİĞİ İLE BİLİNEN AYDIN BİR KİŞİDİR”

Eğitim Bir- Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, “Mehmet Akif İnan Şanlıurfa doğumlu lise hayatını Kahramanmaraş’ta bitirmiş. O dönemde daha sonra ‘yedi güzel adam’ olarak anılacak Rasim Özden Ören, Nuri Pakdil gibi pek çok kıymetli insanla birlikte eğitim hayatımı yaşamış. Liseli yıllardan itibaren yazmaya başlamış hem yazar hem de şair kişiliği ile bilinen aydın bir kişidir. Sendikal faaliyet itibari ile gençlik yıllarında işçi sendikalarında görev almış. Aynı zamanda bazı gençlik örgütlerinin kütüphane faaliyetlerinde kitapla ilgili olan hususlarda çalışmaları olmuş Necip Fazıl Kısakürek’in rahleyi tedrisinden geçmiş. Televizyonda TRT’nin dışında yayın yapan kanalların olduğu dönemlerde ülkenin kıymetli şahsiyetleriyle TV programları yapmış. Kamu sendikacılığında sendikal örgütlenmeye imkân veren çalışmalara başlandığı dönemde sendikal faaliyetlerin içinde bulunmuş. 14 Şubat 1992’de kurucu lideri olarak bu hareketi kurmuşlar. Sendikal faaliyetlerinde Eğitim Bir-Sen başkanı olarak aktif sendikacılığa başladı. 1995 yılında konfederasyon kurmak için çalışmalara başladı. Sendika yasası çıkmadan 2000 yılında vefat etti ”ifadeleri ile fikir insanı İnan’ın hayatına kısaca değindi.

“BİR DAVA ADAMIDIR”

Selvi, “Mehmet Akif İnan Türkiye sendikacılığında farkın adıdır. Bir dava adamı bir fikir hareketinin öncülüğünün yaptığı başka bir örnek yok bu örnek Mehmet Akif İnan’dır. Farkı şudur; sendikal faaliyetleri eğitim alanında ülkemizin en önemli alanının oluşturur bir ülke bürokratları eliyle yönetilir. Entelektüelleri eliyle de politikalarını geliştirir. Akademisyenleri ile de eğitimini geliştirir. Mehmet Akif İnan hem bir entelektüel, hem memur, hem de akademisyendir. İşte bu özellikleriyle bu işin içinde bulunarak bu birikimi ülkesine kazandırdı. Bu anlamda Mehmet Akif İnan ülkemize değer katmış lider bir insandır. Sendikacılığı bu düsturda çalışmalar yaparak yıllar içinde belirli bir olgunluğa getirdi. Bu sendikacılık hareketinin bu kadar büyük ve güçlü olmasının sebebi Mehmet Akif İnan’ın bu bilgi birikimini bizlere aktarıp ilkelerini kuruluş ilkelerimiz olarak koymuştur” şeklinde konuştu.

22222222.jpg

“BOŞLUĞU HİSSEDİLDİ”

“Bugün Memur-Sen en önemli sendikal hareket olduysa ve ülkemizin birçok meselesinde öncü olduysa bunun sebebi Mehmet Akif İnan’ın, ilkeleri ve gücü oldu” sözleri ile lider kişilik olan Mehmet Akif İnan’ı anlatmaya şöyle devam etti; “İnan, vakur kişiliği ile bu anlamda döneminde ülkenin tüm yöneticilerinin tanıdığı ve saygı duyduğu bir şahsiyettir. Mehmet Akif İnan’ın sağlığında EMEK platformu diye platform kurduk. Bu platformun başında İnan geliyordu. Bu yapı ile bizim dışımızda platformlarla yapılan bir çalışmaydı. Bunların hepsinin sonucunda Mehmet Akif İnan topyekûn bütün kamu çalışanlarının bir arada olmasını hedefleyerek bu çalışmalarda bulunmuştur. Bugün bu noktada Mehmet Akif İnan’ın her zaman farklı bir karşılığı vardır. Vefatından sonra bu boşluk her zaman hissedilmiştir.”

HAYATI BOYUNCA MÜCADELE VERDİ

Selvi, “Biz onun çizmiş olduğu rota çerçevesinde yol yürüyor ve doğrultuda da Mehmet Akif İnan adına yapılan çalışmalarla ülkemizin geleceğine katkı veriyor. Bu anlamda biz kurucu genel başkanımızın bir lider kurucu şahsiyetten öteye bir yeri olduğunu ifade ediyoruz. Hayatı boyunca mücadele vermiştir vefat ettiğinde geriye kalan tek şey çalışmaları ve sendikamıza kazandırdığı vizyon kalmıştır. Ama kubbede hoş bir seda bırakmıştır” dedi.

“İLKELERİ VİZYONUMUZU OLUŞTURDU”

Selvi, “Sendikal faaliyet Mehmet Akif İnan’ın sağlığında da bütün vurgulamalarında ifade ettiği gibi dinamik bir faaliyettir her dönemde yapacağı işler vardır. Bu bağlamda değerlendirdiğimiz zaman İnan’ın çizdiği rotada ve ilkeleri bizde yol gösterici olmuştur. Hedeflerini gerçekleştirmede bizim o vizyonu izleyenler olarak görevimiz olmuş. Ama sendikacılıkta durağanlık ve hedeflerimizi yakaladık durumu yoktur gibi yaklaşımlara bulunulamaz. Zaman ve konular değişse de olaylara bakış açımız aynı vizyon ve ilkelerle devam eder. Bu öncülük ülkemizin geleceğini önemsemek, çalışma hayatını önemsemektir. Herkesin mutlu adil paylaşım aldığı bir dönem bizim vizyonumuz olmuştur. Bu vizyonda Mehmet Akif Beyin kurucu ilkesidir. Bugün onun idealize olarak koyduğu ülke geleceğinde memur sen hep başroldedir. Böyle bir rotada gelişim göstermesinin öncüsü Mehmet Akif İnan’dır” şeklinde konuştu.

3333333333333333.jpg

VAKUR DURUŞU ÖRNEK OLDU

Eğitim Bir- Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, "Mehmet Akif İnan Bey ile yaşadığımız bir hatıramızı şöyle anlatıyım" diyerek İnan ile anılarını şöyle anlattı: “Mehmet Akif İnan sendikamızın kuruluş çalışmalarında bizde taşrada yakından takip ediyorduk. Ben o yıllarda Ağrı’da öğretmendim. Aynı zamanda Milli Gençlik Vakfı Başkanıydım. Kuruluşundan hemen sonra bir poşet dosya içinde kurucular listesi, iç tüzük bir bülten ve şahsının kaleme aldığı bir mektup bize ulaşmıştı ve sendikal faaliyetleri orada ifade edilen prensipler çerçevesinde başlatılmasını söyleyen bir gönderisi olmuştu. O poşet dosyada bize ulaştırılan mektup ve diğer evraklar bir hatıra olmuş ve bu çalışmalara o mektupla beraber çalışmalara başladık bu benim için çok güzel bir anı oldu. Konya’da öğretmenken bir toplantı gerçekleştiriyoruz. O toplantıda sendikal alışmalarla ilgili önemli tartışmalar oldu. Konuşmanın akışı içinde sert bir tartışma yaşandı. Mehmet Akif İnan o vakur haliyle hemen tepkisini koyarak ‘ilke tartışması yapıyorsunuz biz ilkeli insanlarız hangi ilkelerimizden feragat edebiliriz. İlkelerimizle var olup omuz omuza beraber çalışmalıyız’ diyerek bizim tartışmamızı kesti ve programın devamını sağladı” dedi.

Faruk Gökyurt / İLKSAYFA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.