Mamak'ta ibre tersine döndü: Veli Gündüz Şahin nasıl kazandı?

Mamak'ta ibre tersine döndü: Veli Gündüz Şahin nasıl kazandı?

2019 mahalli seçimlerinde AK Parti adayı Murat Köse’nin ipi göğüslediği Mamak’ta ibre tersine döndü. CHP adayı Veli Gündüz Şahin 31 Mart’ta sandıkları süpürdü. Peki Mamak’ta ne değişti? İşte seçimin detaylı analizi…

2019 mahalli seçimlerinde AK Parti adayı Murat Köse’nin ipi göğüslediği Mamak’ta ibre tersine döndü. Cumhuriyet Halk Partisi adayı Veli Gündüz Şahin 31 Mart’ta sandıkları süpürdü. Şahin yüzde 52,91 oy ile en yakın rakibi Asım Balcı’ya 16 puan fark attı. Detaylı veriler incelendiğinde AK Parti’nin Mamak’ta büyük kan kaybettiği gözlendi.

1.jpg

2019 SEÇİMLERİ

2019’da 1323 sandığın kurulduğu Mamak’ta toplam 448 bin 84 seçmen oy kullanma hakkına sahipti. Vatandaşların 383 bin 395’i sandığa giderken bu oyların 372 bin 660’ı geçerli sayıldı. AK Parti adayı Murat Köse, geçerli oyların 187 bin 803’ünü alarak başkanlığa geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi adayı Adnan Demirci 176 bin 35, Saadet Partisi adayı Seyit Mehmet Karagülle ise 5 bin 174 oy topladı. Oyların yüzde 97’sinden fazla bölümü AK Parti ve CHP adayları arasında bölüşüldü.

Belediye Meclisine bakıldığında tabloda değişiklikler yaşandı. AK Parti oyların yüzde 48,29’unu toplayarak zirvede yer aldı. CHP yüzde 41,74, İYİ Parti ise yüzde 5,30 oy oranında kaldı. Meclis’te hem AK Parti’den hem de CHP’den İYİ Parti’ye sınırlı bir oranda oy kayışı olduğu anlaşıldı.6.jpg

MURAT KÖSE DÖNEMİ

AK Parti 2024 yerel seçimlerine Mamak’ta Başkan Murat Köse’nin 5 yıllık hizmet dönemi ile gitti. Köse, İl Meclisinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile yaşadığı tartışmalar ile çok konuşuldu. AK Parti Mamak İlçe Teşkilatı ile iyi anlaşamadığına dair iddialar ortaya atıldı. 31 Mart yaklaşırken ABB için aday olduğunu duyuran Köse, AK Parti’de bu görev için tercih edilmedi. Mamak Belediye Başkan adayı olarak da gösterilmeyen Köse, siyasi tabirle kazığa çekildi.

3.jpg

AK PARTİ ADAYI ASIM BALCI

AK Parti Ankara’daki aday toplantısını 24 Ocak’ta ATO Congresium’da yaptı. Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı Mamak Belediye Başkan adayı olarak gösterildi. Altındağ’da sakin bir dönem geçirin Balcı’nın Mamak’tan aday gösterilmesi şaşkınlık yarattı. Daha önce 4 dönem belediye başkanlığı tecrübesi olan Gazi Şahin, AK Parti’den Belediye Başkan aday adaylığını koymuştu.

4.jpg

CHP ADAYI VELİ GÜNDÜZ ŞAHİN

Cumhuriyet Halk Partisi ise Mamak’ta Veli Gündüz Şahin’i aday gösterdi. Ankara Kulübü Derneği Başkanı Mesut Özarslan da CHP’den Mamak Belediye Başkanlığı görevine talip olmuştu. Şahin, sakin bir kampanya dönemi geçirdi. Yerel medya temsilcileri ile buluştuğu toplantı, basında ayrıntılı bir şekilde yer buldu. Şahin burada hayalindeki Mamak’ı medya temsilcileri aracılığıyla vatandaşlara anlattı. Şahin ayrıca sivil toplum kuruluşlarına yaptığı ziyaretlerle de adından söz ettirdi.

5.jpg

GÖRÜLMEMİŞ OY FARKI

31 Mart 2024 mahalli seçimlerinde Mamak’ta 496 bin 805 seçmenden 391 bin 415’i sandığa gitti. 377 bin 559 oy geçerli sayıldı. Sandığa gösterilen ilgideki ciddi düşüş gözlerden kaçmadı. Cumhuriyet Halk Partisi adayı Veli Gündüz Şahin oyların yüzde 52,91’ini alarak büyük bir zafere imza attı. Yaklaşık 200 bin oy alan Şahin, en yakın rakibi Asım Balcı’ya 60 bin oyun üzerinde fark attı. Balcı oyların sadece yüzde 36,17’sini toplayabildi.

Yeniden Refah Partisi adayı Hüseyin Ekinci üçüncü, Zafer Partisi adayı Kezban Yavuz dördüncü oldu. İYİ Parti’nin 14 Mayıs seçimlerinde Ankara 1. sıradan milletvekili adayı olarak gösterdiği ve Adnan Beker ile beraber partinin başkentteki simgesi olan Kevser Ofluoğlu ise ancak beşinci sırada yer alabildi.

2.jpg

“MAMAK KAZANDI, MAMAK YÖNETECEK”

Veli Gündüz Şahin, seçim sonrası yaptığı ilk açıklamada, “Biz size inandık ve yola çıktık, siz de sandıklara giderek bize “evet” diyerek bize inandınız. Bu inançla asıl yol şimdi başlıyor. Birlikte kazandık birlikte yöneteceğiz. Teşekkürler Mamak” ifadelerini kullandı.

Şahin mazbata teslim töreni sonrasında, “Mazbatımızı aldık, yürüttüğümüz kampanyaya ve Mamak’a yakışır bir Devir Teslim Töreni gerçekleştirdik. Görevi teslim aldığımız Sayın Murat Köse’ye emeklerinden dolayı teşekkür ederiz. Mamak kazandı, Mamak yönetecek” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.