Memur zammı gündemde: Ücretlere yapılan iyileştirme zam değil, enflasyon farkı

Memur zammı gündemde: Ücretlere yapılan iyileştirme zam değil, enflasyon farkı

Savdes-Sen Genel Başkanı Tuncay Cengiz, gazetemize özel yaptığı açıklamalarda memur zammını değerlendirdi. Cengiz, "Yapılan yüzde 49'luk artış zam değil, enflasyon farkıdır. Geçmiş altı ayın alım gücü kaybıdır” dedi.

Milyonlarca memurun merakla beklediği 2024 ocak ayı zam oranı belli oldu. Memur ve memur emeklileri yüzde 29,79 oranında enflasyon farkına hak kazandı.

Memur ve memur emeklileri ocak ayında ayrıca yüzde 15 toplu sözleşme zammı alacak. Böylece ocak ayındaki zam oranı yüzde 49,25 olacak.

1-002.jpg

YANLIŞ ALGI OLUŞTURULUYOR

Memur zammını gazeteilksayfa.com’a değerlendiren Savdes-Sen Genel Başkanı Tuncay Cengiz, ücretlerin memurun ihtiyacı olan rakamlardan uzak olduğunu ifade etti.

Cengiz şöyle konuştu:

Basın ve sosyal medyada yapılan açıklamalar toplumda “Memurlar Ocak ayında %50 zam aldı” algısını oluşturdu. Oluşan algının doğal sonucu olarak kiralara, ulaşıma, devlet hizmet kalemlerine, vergilere, para cezalarına, gıda ve giyime zam gelmesi bekleniyor. Halbuki, enflasyon farkı zam değildir. Geçmiş altı ayın alım gücü kaybıdır”

2-005.jpg

BEKLENTİLERİN ALTINDA

Memurlara verilen zam oranı sadece yüzde 15 olduğunu kaydeden Cengiz, bu oranın Merkez Bankasının 2024 yılı enflasyon beklentisi ile AA Finans'ın yaptığı anket sonucunda ortaya çıkan 2024 yılı enflasyon beklentisinin altında olduğunu belirtti.

Cengiz, “Söylemeden geçilmeyecek başka bir konu, yoksulluk sınırı. TÜRK-İŞ, Aralık 2023 ayı dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırını 47.009 TL olarak açıkladı. Üst düzey yönetici ve kariyer meslekleri hariç var mı bu ücreti alan memur? Memurların yüzde 80’i bu rakamın altında ücret alıyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.