Mevsim normalinin üzerindeki sıcaklıklar kışlık kıyafetlere ucuzluk getirdi

Mevsim normalinin üzerindeki sıcaklıklar kışlık kıyafetlere ucuzluk getirdi

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi; kışlık kaban, kazak ve ayakkabı gibi ürünlerin fiyatında büyük indirime sebep oldu.

Kış mevsiminin sona ermesine günler kalmasına rağmen havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi birçok sektörü olumsuz etkiledi. Mağazaların bu kış beklenen satışı yakalayamamaları birçok kışlık üründe indirim yapmalarına neden oldu.

Giyim sektörü hayal kırıklığına uğradı

Havaların mevsim normalleri üzerinde seyretmesi ve beklenen karın bir türlü yağmaması dolayısıyla birçok kışlık ürün esnafın elinde kaldı. Bu kış hayal kırıklığına uğrayan giyim sektörü çareyi kışlık ürünlerin fiyatlarında indirime gitmekte buldu. Kışlık ürünlerin satışının beklenenin altında olduğunu belirten birçok esnaf ellerinde kalan malları satamadıkları takdirde gelecek yıl için saklayacaklarını ifade etti.

Kışlık ürünlerin maliyeti fazla

Mağaza sahipleri geçen yıla atıfta bulunarak kış döneminin ülke genelinde çok sert geçtiğini belirtti. Buna bağlı olarak bu yıl da aynı durumun yaşanacağını bekleyen esnaf kışlık ürünleri fazla fazla stokladıklarını dile getirdi. Hava koşullarının ise istenildiği gibi gitmemesi sonucunda ürünlerin ellerinde kaldığını ve aldıkları ürünlerin giderlerini dahi karşılayamadıklarını belirten esnaf, “Kışlık ürünler maliyeti fazla olan ürünler. Esnaf kışın yaz sezonundan daha çok kazanıyor. Kışlık ürün olan bot, kaban, kazak gibi ürünlerin indirimli satılması ise düşük olan kârı daha da düşürüyor. Bunun sonucunda da mağaza sahipleri zarar ediyor” ifadelerini kullandı.

“İndirimler şaka gibi”

Esnaf geçen yılın Şubat ve Mart aylarında dahi ürün temin ettiklerini ifade ederek şunları söyledi, “2017 yılının Şubat ayında biz toptancılarımızdan ürün tedarik ediyorduk. Hatta mart ayında bile az da olsa ürün aldığımız oldu. Geçen yıl kış sert geçti. Bu yıl ise Aralık ayında temin ettiğimiz ürünler halen bitmiş dahi değil. Geçen yıl ürün yetiştiremiyorduk. Bu yıl da öyle olur sandık fakat yanıldık. Bu yüzden Fiyatları çok aşağılara çektik. 7 liradan başlayan fiyatlarla kışlık ürün satan mağazalar var. 40 liraya kaban satan esnaf arkadaşlarımız var. İndirimler şaka gibi ama fiyatlar gerçek” 

Kışlık ürünler raflardan kalkıyor

Ayakkabı sektöründe de bu yıl bekledikleri satışları yakalayamadıklarını belirten esnaf büyük beklentiler ile raflarına koydukları ürünleri gelecek yıla ayırdıklarını dile getirdi. Esnaf kış mevsiminin başlarında hareketlilik yaşandığını daha sonra ise hareketliliğin günden güne azaldığını vurgulayarak şu ifadelere yer verdi, “Vatandaşlar kış sert geçecek diye mevsim başlangıcında alışveriş yapmaya başladılar. Fakat havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle hareketlilik günden güne azaldı. Bundan dolayı bizlerde raflardaki kışlık ürünleri yavaş yavaş baharlık ürünlerle değiştirmeye başladık. Elimizdeki ürünleri de gelecek yıla ayırdık”

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.