Milliyetçi Hareket Partisi kuruluşunun 55. yıl dönümünü Ankara’da kutluyor

Milliyetçi Hareket Partisi kuruluşunun 55. yıl dönümünü Ankara’da kutluyor

Milliyetçi Hareket Partisi, 55. kuruluş yıl dönümünü coşkuyla kutluyor. Türk siyasi sahnesinde yarım yüzyıldan fazla bir süredir önemli bir aktör olarak varlığını sürdüren MHP, bugün Ankara'da düzenlenecek etkinliklerle bu özel günü kutlayacak.

Milliyetçi Hareket Partisi 55. kuruluş yıl dönümünü Ankara’da kutluyor. ATO Congresİum'da gerçekleşecek etklinliklere yoğun katılım bekleniyor.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi, yıl dönümünü özel bir afişle taçlandırdı. Genel Merkez binasına asılan 55. kuruluş yıl dönümü afişte parti anlayışı vurgulanıyor:

"İlk Günkü Azim ve Kararlılık Bitmeyen Gurur ve Onurla, Ezelden Ebede..."

3-005.jpg

CKMP'DEN MHP'YE GEÇİŞ

8-9 Şubat 1969'da düzenlenen Olağanüstü Büyük Kongre'de delegelerin büyük desteğiyle Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi ismi yerine "Milliyetçi Hareket Partisi" adı kabul edilmiş ve parti için yeni bir dönem başlamıştır.

Kongrede parti amblemi olarak Üç Hilâl simgesi benimsenmiş ve ayrıca MHP Gençlik Kolları için Hilâl içinde Kurt amblemi belirlenmiştir.

Alparslan Türkeş önderliğinde 1969 genel seçimlerine yeni adı, amblemi ve ideolojisiyle katılan MHP, yüzde 3 oy alarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde temsil edilmiştir.

5 Haziran 1977 milletvekili seçimlerinde ise yüzde 6.4 oy alarak 16 milletvekili çıkarmış ve ülke genelindeki oy oranlarına göre 4. parti olmuştur.

MHP 21 Temmuz 1977'de Süleyman Demirel Başbakanlığında kurulan koalisyon hükümetinde 5 bakanlıkla yer almıştır.

1-003.jpg

12 EYLÜL SONRASI

30 Kasım 1985'te Muhafazakâr Parti'nin Birinci Kongresi'nde parti adı Milliyetçi Çalışma Partisi olarak değiştirilmiştir. Ancak 19 Nisan 1987'de yapılan Olağanüstü Kongre'de Devlet Bahçeli Genel Sekreter olmuştur.

6 Eylül 1987'de 12 Eylül Askeri yönetiminin getirdiği yasaklar son bulmuş ve 4 Ekim 1987'de düzenlenen ikinci Olağanüstü Kongre'de Alparslan Türkeş tekrar Genel Başkan seçilmiştir.

24 Ocak 1993'te gerçekleşen MÇP 4. Olağanüstü Kongresi'nde parti ismi "MHP" olarak değiştirilmiş ve amblem olarak Üç Hilâl kabul edilmiştir. Bu tarih MHP'nin ikinci doğuşu olarak kabul edilir.

4 Nisan 1997'de Alparslan Türkeş'in vefatının ardından yapılan Olağanüstü Kongre'de sonuç alınamadığı için 6 Temmuz 1997'de ikinci Olağanüstü Kongre toplanmış ve Devlet Bahçeli Genel Başkan seçilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.