Mogan’a CAN SUYU

Mogan’a CAN SUYU

Başkent’in gözde piknik alanlarından olan Mogan Gölü nihayet temizleniyor. Mogan’ın temizliği 20 yıldır Gölbaşı Belediye başkanlarının hep gündeminde oldu fakat ciddi bir adım atılıp, sonuç alınamadı.

Çevresi Başkent’in gözde piknik alanlarından olan Mogan Gölü nihayet temizleniyor. 
Bir hayli kirlenmiş olan Mogan Gölü’nün temizliği için 20 yıl önceden bu yana alınan kararlar bir türlü uygulanamamıştı. Dönemin Gölbaşı Belediye başkanlarının hep gündeminde oldu fakat bir türlü ciddi bir adım atılıp, sonuç alınamadı.

Mogan Gölü’nün temizlenmesi için resmen kollar ancak bugün sıvanabildi. Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay ile TBMM eski Başkanı Cemil Çiçek’in gayretleri sonucunda Mogan Gölü’nde temizlik istasyonları kurulmaya başlandı. Çalışmalar sonucunda Mogan’a adeta can suyu verilmiş olacak; pisliklerden temizlenecek olan Mogan Gölü, hem balığıyla meşhur hale gelecek, hem de Başkent’te su sporlarının merkezi olmaya aday olacak. 

BAŞKAN YAKIN TAKİPTE 

Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, Ankara’nın en büyük mesire alanlarından Mogan Gölü’nün temizlenmesi çalışmalarını yakından takip ediyor. Başkan Duruay’ın verdiği bilgilere göre, Mogan Gölü'nün temizlenmesi konusu uzun yıllardır Gölbaşı'nın en önemli sorunu. Yaklaşık 20 yıldır ilçenin en büyük sıkıntılarından olan Mogan Gölü'nün temizliği konusunda tüm belediye başkanları kendilerince çalışıp çabaladı. “İnşallah bu temizlik bize nasip olacak” diyen Başkan Duruay’ın verdiği bilgilere göre, 40 yıldır kirlenen gölün yaklaşık 20 yıl önce ilk olarak dönemin Çevre Bakanı İmren Aykut tarafından temizlenmesine karar verildi.

CEMİL ÇİÇEK’İN BÜYÜK KATKISI OLDU

O günden bugüne kadar yapılan çalışmalarda hiçbir sonuç alınamadı. Gölün temizlenmesi konusu Başkan Duruay tarafından yeniden gündeme getirildi. TBMM eski Başkanı Cemil Çiçek’in de katkılarıyla bugüne gelindi. Başkan Duruay temizlik çalışmalarıyla ilgili olarak “Ankara'nın sayılı mesire alanlarından olan Mogan Gölü hem daha temiz olacak, hem de balığıyla meşhur olacak ve Ankara'daki su sporlarının da merkezi haline gelecek. Bu sene başlayacak olan kürek, kano ve yelken yarışlarıyla beraber de önümüzdeki yıllarda artarak devam edip, hem bakanlığımız hem de federasyonla beraber bu çalışmalara devam edeceğiz" diyor. 

1 YIL İÇİNDE TAMAMLANMASI PLANLANIYOR

Mogan Gölü’nün temizlik çalışmalarının 1 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Başkan Duruay, şu bilgileri veriyor: "Teknelerimizin hepsi geldi, şu anda istasyonlar kuruluyor. Bir ay içerisinde temizleme çalışmaları başlayacak ve bir sene içinde de çamurun temizliği bitmiş olacak. Sadece gözle görülen bir temizlik değil, bunun yanı sıra dere ıslahları da söz konusu. İç su temizliğinde dünyadaki en büyük ikinci proje, Avrupa'nın da en büyük projesi olacak. Buradan 7 kilometre ileride bir vadi var, çıkarılan çamur pompalama yöntemiyle oraya gidecek. Çamurların değerlendirilmesi de yapılacak analizden sonra belli olacak."

PROTOKOLDE İKİ BAKANIN İMZASI VAR

Mogan Gölü’ndeki çevre felaketini önleyecek olan temizlik çalışması için senelerce ilerleme kaydedilememişti. Sürecin sonunda 15 Temmuz 2016’da Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme (UDHB) Bakanı Ahmet Arslan’ın da imzalarının bulunduğu ‘Mogan Gölü Dip Çamuru Temizlenmesi İşi İşbirliği Protokolü’ hayata geçirilmişti. Protokole göre çalışmaların 480 gün süreceği açıklanmıştı.

PİKNİKÇİLERİN GÖZDE MEKANI

Mogan Gölü çevresi rekreasyon alanı ile de Başkent’in en gözde mekanlarının başında geliyor. Doğa parkı 644.979 m2 alan üzerine kurulu. Düzenlenen doğa parkı alanı içerisinde piknik alanları, asma köprülerle ulaşılan marina adası, ahşap kıyı yolu, koşu yolu ve yaya yolları, çocuk oyun alanları, özürlü çocuklar için oyun alanı, istasyonlu koşu pisti, 3 tane tenis kortu, 2 adet mini futbol sahası ve basketbol sahaları bulunuyor. Rekreasyon alanında binicilik merkezi, spor merkezi, Mogan Gölü Araştırma Merkezi, deniz feneri binası, kayıkhane, su deposu, çeşitli kafeteryalar, danışma binaları, wc (tuvalet) binaları, tenis, golf, kaykay ve bisiklet  kulübü binaları hizmet veriyor.

TİYATRO, NİKAH SALONU BİLE VAR

Mogan Gölü’nün Haymana yolu kıyı şeridinde yer alan bölgede de, yaklaşık 4 kilometrelik ahşap platform kumsal yürüyüş yolu bulunuyor. Yol üzerinde 3 tane seyir terası ve 400 tane oturma bankı yerleştirilmiş durumda. Mogan gölü kıyısında yapılan 25 metre yüksekliğindeki deniz fenerinin balkonundan gölün tüm güzelliği izlenebiliyor. Akşamları, deniz fenerinin tepesine takılan lazer sistemi ile gölün yüzeyi aydınlatılıyor. Mogan Gölü’ne hakim bir tepede ise, bölge halkı ile tüm Başkentlilerin yararlanabileceği 3000 kişilik bir amfi tiyatro ve 1000 kişilik modern bir nikah salonu bulunuyor. 

 FEYZULLAH DOĞRU / HABERVAKTİM-


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.