Motorin fiyatı rekor kırdı

Motorin fiyatı rekor kırdı

Cumartesi günü yapılan zam ile birlikte motorin fiyatları tüm zamanların en yüksek rakamlarını gördü. Araç sahiplerini üzen zam ile birlikte motorin fiyatları tarihinde ilk kez 5 lirayı aşmış oldu.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası'nın (PÜİS) açıklamasına göre yapılan 11 kuruşluk zam ile motorin fiyatları tarihinde bir ilk yaşadı. Gelen zam ile beraber 5 liranın üzerine çıkan motorin fiyatları araç sahiplerini üzdü.

Araç kullanımı lüks sınıfına girdi

Başkentli araç sahiplerini üzen haberle birlikte Ankara’da motorin fiyatı 5 liradan 5,11 liraya çıkmış oldu. Böylece motorin fiyatlarında tüm zamanların rekoru kırıldı. Vatandaşlar ise bu durumdan hoşnut olmadıklarını dile getirdi. Gelen zamların cep yaktığını dile getiren vatandaşlar, gelen zamlarla beraber araç kullanımın artık lüks sınıfına girdiğini belirtti. 

Fiyatlar neredeyse 1,5 kat arttı

Araçların kontağını açmaktan çekindiklerini belirten vatandaşlar, “Geçen yıllara oranla fiyatlar neredeyse 1 buçuk katı arttı. Zamanında 3,20 liraya aldığımız motorin şu an 5,11 lira oldu. Çalışıp kazandığımız parayı akaryakıta yatırıyoruz. Korkumuzdan araca binemez olduk. Buna bir çözüm getirilmeli.” şeklinde sitemde bulundular.

Ulaşım sektörünü sekteye uğratıyor

Gelen zamlar ile özellikle ulaşım sektörünün temel ayağı olan Dolmuş, otobüs ve takside fiyatların artmasına neden olabilecekken ulaşım sektöründe çalışanlar fiyatlardan endişe duyduklarını ifade ediyor. Zamların en çok ilgilendirdiği tarım sektörü çalışanları ise fiyatların kaygı verici olduklarını dile getiriyor. Benzin ve mazotun pompa fiyatının yaklaşık yüzde 65’inin vergi olduğunu belirten vatandaşlar, alınan verginin aşağı çekilmesini istiyor.  Devletin en büyük gelir kaynakları arasında yer alan vergiler aşağı çekildiğinde ise bütçe açığı büyüyor ve bu yüzden zamlara karşın bir vergi indirimi yapılamıyor.

Fazladan bir kilo et parası

Vatandaşlar 1 ay önce 240 liraya doldurdukları bir depoyu şu an 255 liraya doldurabiliyorlar. Bu da ayda iki defa depoyu doldurmak isteyen bir vatandaş için bir kilo et parası demek oluyor. Bu oran geçen yıl ki fiyatlarla karşılaştırıldığında ise fiyat farkları dudak uçuklatacak nitelikte.  2016 yılının Ocak ayında 176 liraya doldurula bilinen bir depo bu yılın kasım ayında 255 liraya doldurula biliniyor.

Neden zam geliyor?

Suudi Arabistan’da yaşanan gerginlik, ABD’nin petrol sondaj kuyusu verilerinde yaşanan azalma brent petrolün varilinin kısa zamanda yüzde 40 artış göstererek 64 dolara ulaşmasına neden oldu. Diğer taraftan dolar ise hem iç piyasadaki sorunlar hem de ABD ile yaşanan vize krizinin etkisi ile 3,90 seviyesini zorlamakta. Bu nedenlerle geçen hafta benzine gerçekleştirilen 12 kuruşluk zammın ardından itibaren benzine yeniden 13 kuruşluk bir zam yapılması ve cumartesi gecesi motorine yapılan 11 kuruşluk zam yakıt fiyatlarının yükselmesine neden oldu. 

Zamlar enflasyonu körüklüyor

Petrolün varili 2016 yılı başında 27 dolara kadar geriledi. Bu yılın haziran ayında 44 dolardı. Bugün itibarı ile 60 doların üzerine çıkan brent petrol varilinin fiyatı doğal olarak akaryakıta zam olarak yansıyor. Ülkemizde iç ve dış politika kaynaklı riskler ve enflasyon sonucu doların yükselmesi ise zamları körüklüyor. Dolar fiyatı ve akaryakıt fiyatlarındaki artış ise enflasyonu körüklüyor bu da vatandaşa zam olarak yansıyor. Tarımda, sanayide ve üretimde ithal girdilerinin payının yüksek olması yükselen doların maliyetleri artırmasına neden oluyor.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.