MS Derneği moral yemeği düzenledi

MS Derneği moral yemeği düzenledi

Türkiye MS Derneği Ankara Şubesi, geleneksel ‘Dünya MS Günü’ kapsamında üyelerine moral yemeği verdi. Yemekte doktorlar MS hastalarının merak ettiği soruları yanıtladı.

MS Derneği Ankara şube başkanı Aşır Nadar’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, davetli doktorlar ailelerden ve hastalardan gelen soruları yanıtladı. MS hastaları kendi aralarında oluşturdukları koro ile küçük bir konser verdi. Ankara Seğmen ekibinin de moral yemeğine katılmasıyla ortaya renkli görüntüler çıktı.

m1.jpg

Gazetemize konuşan Nadar, ‘’MS kişinin bağışıklık sistemindeki bir bozukluk sonucu, kendi beyin ve omuriliğine karşı kendi hücrelerinin saldırısı sonucu meydana gelen bir hastalıktır. İnsan fiziğini ve psikolojisini yoran zor bir hastalıktır. Bizler derneğimiz ve gönüllüler aracılığıyla MS hastası kardeşlerimize elimizden gelen destekleri veriyoruz. Bugün de burada günün anlam ve önemine vurgu yapmak için bir moral yemeği düzenledik. Onlar mutlu oldu biz de onların mutluluğunu paylaşıyoruz’’ şeklinde açıklamalarda bulundu.

m2.jpg

MS HASTALARI İÇİN VARIZ

Derneğin 1994 yılında kurulduğunu söyleyen Nadar, ‘’Derneğimizin kuruluş amacı MS hastalarını fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan desteklemektir. MS hastalığı hakkında toplumu aydınlatmak ve yönlendirmektir. Ayrıca MS hastalığı hakkında yapılan araştırmalara katkıda bulunmak bu araştırmaları kamuoyu ile paylaşmaktır. Derneğimizde çeşitli tedaviler uzmanlar aracılığı ile uygulanmaktadır. Şuan derneğimizin 800 küsur üyesi vardır, kısacası biz bu hastalar için varız’’ ifadelerinde bulundu.

m3.jpg

UYGULANAN TEDAVİLER

MS hastalarına uzmanlar aracılığı ile iyileştirme desteği verdiklerini ifade eden Nadan, bu tedavileri şöyle sıraladı: ‘’Psikoterapi, nefes terapisi, yoga terapisi, konuşma güçlüğü çeken hastalarımıza farkındalık korosu aracılığıyla egzersiz programları.’’

Bu programların amacının MS hastalarını toplumun dışına itmemek olduğunu söyleyen Nadan, ‘’Hastalık bu insanlar isteyerek hasta olmaz. Gerekli tedaviler ve psikolojik desteği vermek zorundayız. Toplumu bu konuda bilinçlendirmemiz gerekiyor. Sözgelimi yürüme bozukluğu olan MS hastalarını gören vatandaşın aklına ilk acaba sarhoş mu sorusu geliyor. Çünkü bu hastalık hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Bu yüzden paneller, moral yemekleri düzenliyoruz. Katılımları artırmak istiyoruz’’ dedi.

m4.jpg

ULAŞIM SORUNU VAR

‘’MS hastası bireylerin aileleri tedavi alma konusunda çeşitli sorunlar yaşıyor’’ diyen Nadas, ‘’Az önce bahsettiğim gibi 800 küsur üyemiz var fakat faal olan aile sayısı 160 kadar. Biz hastalarımıza destek veriyoruz günlük işler, engelli durumu, ulaşım gibi sorunlar yüzünden aileler üye oldukları halde derneğe gelemiyor. Bizler hastalarımıza sahip çıkıyorsak yetkililer de bu sorunları düşünmelidir. Ulaşım için Büyükşehir Belediyesi’ne yazılı talepte bulunduk. Şuan inceleme aşamasında ve olumlu dönüşler alıyoruz. Kendilerine teşekkür ederim. Basın olarak etkinliğimize katılıp, çalışmalarımızı merak edip, sesimizi duyurmaya çalıştığınız için size de çok teşekkür ediyorum’’ diyerek cümlelerini noktaladı.
Ankara Seğmen ekibinin halk oyunları ile hastalara destek olduğu etkinlik, teşekkür konuşmalarının ardından sona erdi.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.