Mukabeleye Katılımlar Her Sene Azalıyor

Mukabeleye Katılımlar Her Sene Azalıyor

Mamak'taki Fazilet Cami İmam Hatibi Abdullah Ünver, Ramazan ayında camilerde bir ay boyunca düzenlenen mukabele programlarına katılımın her geçen yıl düştüğünü söyledi.

KARDEŞLİK DUYGUSU SAĞLIYOR AMA...

Abdullah Ünver, “Eskiye nazaran bu tür programlara katılım her yıl azalıyor. Aslında bu programlar mahallerdeki birlik, beraberlik ve kardeşlik duygusu ile mahallelik bilincinin oluşmasına büyük katkı sağlar. Bu tür programlar ile mahalle komşuları bir araya gelir. O yüzden yediden yetmişe Kuran-ı Kerim okuma ve dinlemenin huzuruna ermeliyiz” dedi.

 

SÜLEYMAN TOKER/HABER VAKTİM

 

"Toplu yerlerde yüksek sesle hatim okunurken bilenlerin gözleriyle Kur'an-ı Kerim'i takip etmesi, bilmeyenlerin dinlemesi" anlamına gelen mukabele geleneği Ankara’daki camilerde yaşatılmaya çalışılıyor. Mukabele programlarına vatandaşların yeterli sayıda katılımın olmadığını belirten Mamak'taki Fazilet Cami İmam Hatibi Abdullah Ünver, “Eskiye nazaran bu tür programlara katılım her yıl azalıyor. Aslında bu programlar mahallerdeki birlik, beraberlik ve kardeşlik duygusu ile mahallelik bilincinin oluşmasına büyük katkı sağlar. Bu tür programlar ile mahalle komşuları bir araya gelir. O yüzden yediden yetmişe Kuran-ı Kerim okuma ve dinlemenin huzuruna ermeliyiz” dedi.

ASIRLARDIR SÜREN MUKABELE SÜNNETİ

Asırlardır geleneksel şekilde hem erkekler hem hanımlar tarafından mukabele denilen sünnete uyarak Ramazan boyunca Kur’an-ı Kerim’i hatmettiklerini dile getiren Abdullah Ünver, “Şüphesiz bu programlar 7'den 70'e Müslümanların Allah’ın kitabıyla buluşmaları adına oldukça sevindirici bir durum. Fakat itiraf etmeliyiz ki genel itibariyle bu gayretin altında yatan asıl şey daha çok Kur’an-ı okuma dinleme ve hatmetme sevabına erişme arzusudur. Bu arzuya erişmek bütün Müslüman âleminin hakkıdır. Onun için mukabele programlarına daha çok katılım olması bizim için daha sevindirici olacaktır” diye konuştu.

RAMAZAN AYI MANEVİ KAZANCIN ZİRVE YAPTIĞI AYDIR

Ramazan ayının rahmet, mağfiret ve bereket ayı olduğunu ve diğer vakitlere göre Salih amellere daha fazla sevap verildiğini belirten Abdullah Hoca, “Ramazan ayı manevi kazancın zirve yaptığı aydır. Bu vesileyle ehli iman namazıyla, orucuyla, mukabelesiyle Kur’an-ı’n zaman-i nüzulünü hüsnü istikbal etmek için camilere koşmalı. Bu manevi atmosferden nasiplerini almalı. Özellikle gençlerin mukabeleye iştirak etmeleri sevindirici bir durum olacaktır. Rabbim gençlerimizi ahir zaman fitnesinden muhafaza etsin ve Kur’an’ın hadimi eylesin. Rabbim Kur’an’ı bizlere şefaatçi kılsın” şeklinde konuştu.

KURAN AYI RAMAZAN

Kur'an ayı olan ramazan ayında gerçekleştirilen mukabele programını Kuran-ı Kerim’i öğrenmek, geliştirmek ve ezberlemek için iyi bir fırsat olduğunu aktaran Abdullah Ünver, “İbni Abbas rivayetinden anlaşılan Cebrail(as) ile Resulullah(sav) arasında gerçekleşen mukabele aslında Kuran-ı’n karşılıklı olarak korunmasına, ezberlenmesine ve anlaşılmasına yönelik bir çabaydı. Burada söz konusu olan şey Kuran-ı anlama ve koruma çalışmasıydı. Biz de mukabele programlarımızda bu amaç doğrultusunda ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.

ON İKİ AY İÇİNDE ADI ANILAN TEK AY

On iki ay içinde adı anılan tek ayın Ramazan ayı olduğunu ve bu ayda Kuran-ı’n bize yol gösterici olduğunu vurgulayan Ünver, “Yüce kitabımız Kuran-ı Kerim’in indirildiği Ramazan ayı Kuran ayı olarak bilinir. Zira Rabbimiz ‘Ramazan ayı ki Kur’an insanlara yol gösterici ve doğruyu yanlıştan ayırıcı belgeler olarak indirildi buyurur.(Bakara)  Bizlerinde bu mübarek ayın kıymetini bilip, bu ayı en güzel şekilde değerlendirmeliyiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.