Müslümanların kanayan yarası “ARAKAN”

Müslümanların kanayan yarası “ARAKAN”

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü, derneğin yurtiçinde ve yurtdışındaki faaliyetleri hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

Nerde bir acı, nerede bir gözyaşı varsa derneğin orada olduğunu belirten Köylü, Arakan’da Müslümanlara yapılan zulüm için; “Arakan, Müslümanların kanayan yarasıdır” dedi. 

Baskılardan dolayı uzun zamandır Arakan’a giremediklerini söyleyen başkan Köylü, artık hem gıda yardımı yaptıklarını hem de Arakan’da 15 tane kuyu açtıklarını söyledi. 

Defalarca kez Arakan’a gidip oradaki Müslümanlara yardım eli uzatan Başkan Köylü, Budistlerin 1960’tan beri ara ara Müslümanları katlettiğini belirtti. Arakanlı Müslümanlara, Myanmar hükümeti tarafından hiçbir hak verilmediğini anlatan Köylü, şunları kaydetti: “İngilizler bu bölgeyi işgal ettikten sonra Budistlere bıraktı.  Onlarda 1960lardan beri bu katliamlar ara ara devam ediyor. Şimdi Myanmar hükümeti Arakanlıları kendi vatandaşı kabul etmiyor. Onlara kimlik vermiyor. Onların okumasına izin vermiyor seyahat özgürlükleri yok. Betondan ev yapmalarına bile izin verilmiyor. 

Myanmarlılar diyorlar ki; “bunlar Bangladeş’ten geldi. Bunlar Bangel asıllı adamlar defolsun gitsinler bu ülkeden.” Hükümet hatta başka bir ülke istiyorsa alabilir bunları diyor. Bizim vatandaşımız demiyor. Zaten çok büyük bir mahrumiyet var. Temel haklar kullandırılmadığı için zaten temel bir mahrumiyet var. Bir de sivil giyimli ama hükümet destekli adamlar geliyorlar, Müslümanların köylerini basıyorlar yakıyorlar yıkıyorlar öldürüyorlar ve Müslümanları göçe zorluyorlar.

Her katliam döneminde Arakanlılar; Malezya’ya, Bangladeş’e Tayland’a kaçıyorlar. 6 milyon nüfus şuanda bir buçuk milyona düşmüş vaziyette, yani o bölgeyi boşaltıyorlar.” 

Dünyada 1 Milyar insan Açlık Sınırının Altında

Dünyada 1 milyar insanın açlık seviyesinin altında, 3 milyarın üzerinde insanın da yoksulluk sınırının altında yaşadığı belirten başkan Köylü, yardım kuruluşları ne kadar çabalasa da açlık sorunun devletler bazında çözülecek bir şey olduğuna değinerek,

Cansuyu derneği bu muhtaç insanlara senenin muhtelif zamanlarında yardımlar ulaştırıyor. Onların hayatlarını kolaylaştırmak için su kuyuları açıyor. Onların yetimlerine sahip çıkıyor. Yalnız olmadıklarını onlara hatırlatıyor. Afrika’da müzmin fakirlik yaşayan ülkeler var. Bunlardan birisi Nijer,  birisi Çad, birisi Sierra Leone. Buralar da hakikaten bir öğün yiyeceği olmayan insanlar var. En büyük soruları gıda, insanlar çok fakir. Bilhassa Sierra Leone’de iç savaş uzun yıllar devam etti. Adamların biz fakiriz demeye takatleri yok.” dedi.

Her Ramazan 50 Bin Aileye Gıda Dağıtımımız Oluyor

Ramazan ayında hayırseverlerin yaptığı bağışları, zekatları, fitreleri, hayırları kendi fıkıhına uygun olarak nasıl değerlendirilecekse o ölçülere uygun olarak değerlendirdiklerini söyleyen, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü, “Ramazan ayı içerisinde Türkiye’de bir gıda dağıtım çalışmamamız oluyor.

Her ramazan 50 bin aileye gıda yardımı yapıyoruz.

Eğer bize gelen hayır hesanat dağıttığımızdan daha fazla olursa dağıtmaya devam ediyoruz. Yurt dışında kuraklık çeken bölgeler var. Doğu Afrika orada çalışmalarımız devam ediyor.  Arkadaşlarımız şehirlerde yardım yaparken bu muhacirleri göz önüne alıyorlar. Tabi bizim sadece burada değil Suriye içerisindeki kamplara da orada göç edenlere de desteğimiz var. Halep olayından sonra Suriye’nin içerisine 45 tır yardım malzemesi gönderdik. Türkiye içerisinde aşağı yukarı her şehirde Suriyeliler tespitlidir arkadaşlarımız biliyorlar onları, onlara da yardımlar ulaştırılıyor. Tabi bizimde kendinize göre fakirlerimiz var.” şeklinde konuştu.  

Bin 700 Su Kuyusu Açıldı

Başkan Köylü, Afrika’daki insanların en büyük sorunlarından biri olan susuzluk sıkıntısını gidermek için şuana kadar bin 700’ün üzerinde su kuyusu açtıklarını belirtti. Açılan kuyularda herkesin faydalanması için anlaşma yapıldığını ifade eden Köylü,  

“Şuana kadar bin 700 ün üzerinde su kuyusu açtık. Bir kuyu 3 bin 500 dolara açılıyor. Gana’da makinamız var. Diğer yerlerde kendimize partner seçtiğimiz yardım kuruluşlarıyla birlikte açıyoruz. Çalışanlarımız gidip orada çeşmeyi açıyorlar o kuyuyu kim açtırmışsa orada adını yazdırıp teslim edip geliyorlar. Kuyuları herkesin istifa edeceğine dair şartla kazıyoruz. Hayırlı bir hizmet çok fazla dua alıyor yardımseverler. Çünkü o kuyu açılmadan önce insanlar başının üzerinde kilometrelerce su taşıyor. Taşıdıkları suda su değil çay renginde çıkıyor. Oradaki hükümet hiç destek vermiyor hatta gönderdiğimiz sondaj makinalarından bile gümrük alıyor. Afrika’da alan çok geniş imkanlar kısıtlı bilinç yok, iş bilgisi de yok.” şeklinde konuştu.  

55 personeli olan Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin dünyanın her yerinde binlerce gönüllü çalışanı var. Yardım severlerin Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Kuveyt Türk’ten yardım edebileceklerini söyleyen başkan Köylü, Ankara’da olan herkesi derneğe davet etti. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.