Nazarbayev’den Nabi Avcı’ya ödül

Nazarbayev’den Nabi Avcı’ya ödül

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev tarafından, Kazakistan'ın bağımsızlığının 25'inci yılı anısına, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı'ya Türk Dünyasına yaptığı hizmetlerden ötürü ödül verildi.

Nursultan Nazarbayev tarafından, Kazakistan'ın bağımsızlığının 25'inci yılı anısına, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı'ya Türk Dünyasına yaptığı hizmetleri için ”Kazakistan Üstün Hizmet Ödülü” verildi. Ödül Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev adına Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly tarafından verildi.

TURKSOY’un ev sahipliğinde gerçekleştirildi

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nda (TÜRKSOY) Prof. Dr. Nabi Avcı'nın konuşmacı olarak yer aldığı 'Türk Dünyasının Kültürel Entegrasyonunda Medya ve İletişim Konferansı' düzenlendi. TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov'un ev sahipliği yaptığı konferansa Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın, TDMMB Genel Sekreteri İlyas Demirci, çok sayıda davetli ve basın mensubu katıldı.

Her türlü övgüyü hak etmektedir

Konferansa konuşmacı olarak katılan Nabi Avcı’ya Türk Dünyasına yaptığı hizmetlerden ötürü “Kazakistan Üstün Hizmet Ödülü” verildi. Programın açılış konuşmasını yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov, verilen davete icabet ederek geldiği için Prof. Dr. Nabi Avcı’ya teşekkürlerini sundu. Kaseniov, “Nabi Avcı her zaman TÜRKSOY’un yanında olmuştur. 2013 yılında Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak seçilmesinin Nabi Avcı’nın girişimleri ve emekleri sonucunda gerçekleşmiştir.“ dedi. Kaseinov, “Sahip olduğu birikimi toplumun faydası ve Türk dünyasının kardeşliği için sonuna kadar kullanan Nabi Avcı, her türlü övgüyü fazlasıyla hak etmektedir. Kendisini tebrik ediyor, sağlıklı ve huzurlu uzun ömürler diliyorum.” dedi.

En büyük Destek Türkiye’den

Konferansta konuşan Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekuly Kazakistan’ın geçen yıl bağımsızlığının 25. yılını kutladığını belirtti. Bağımsızlığı kazandıktan sonra ülkesinin ayakta dik durmasına en büyük desteği Türkiye Cumhuriyeti’nin yaptığını vurgulayan Büyükelçi, iki ülke arasındaki işbirliğinin her geçen zaman geliştiğini ve bu gelişmede Eski kültür Bakanı Avcı’nın hizmet ve katkılarının tartışılmaz olduğunu kaydetti.

İşbirliğini geliştirmek için çalışmalıyız

 Avcı’nın bakanlık görevi sonrasında da yüksek devlet adamı olarak Türk dünyasına hizmet vermeye devam ettiğini dile getiren Saparbekuly, “Bizler bağımsızlığımıza kavuşmak için uzun bir yol kat ettik, ancak sizler de bizim bağımsızlığımıza kavuşmamızı hep hayal ettiniz. Bu hayal 25 yıl önce gerçekleşti ve bağımsızlığımıza kavuştuk. Artık ülkelerimiz arasında işbirliğini geliştirmek için çalışmaktayız.” dedi.

Ödülü Büyükelçi takdim etti

Üstün hizmet ödülünü Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekuly elinden alan Avcı, Verilen madalya için Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev’e teşekkürlerini iletti. Bugüne kadar her aşamada Türk dünyasının birlik ve beraberliği için gayret sarf edenlere  ve bu faaliyetlerin organize edilmesinde büyük çaba sarf eden ve görev üstlenen TÜRKSOY ve Genel Sekreter Düsen Kaseinov’a da gönülden teşekkür ettiğini dile getirdi.

Devlet Kanalı ile yürütülmesini beklemek yanlış

Türk Dünyasının kültürel entegrasyonu için hep birlikte çalışılması gerektiğine vurgu yapan Avcı ise, bu sürecin devlet kanalı ile yürütülmesi beklentisinin yanlış olduğunu dile getirdi. TÜRKSOY, UNESCO Milli Komisyonları, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı gibi sivil alanda faaliyet gösteren kuruluşlara  ihtiyaç olduğuna değinen Avcı, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansının faaliyetlerini örnek gösterdi. Yasayla kurulan ajansın yönetim kurulunun tamamen sivil kişilerden oluştuğunu dile getiren Avcı, ajansın faaliyetlerini sıralayarak, “Eskişehir’de 62 tarihi eserin restore edildiğini, 108 tiyatro, konser ve dans etkinliği sergilendiğini, 18 gezi ve 19 yarışma düzenlendiğini, 26 belgesel, 57 bilgi şöleni ile 34 sergi yapıldığını ve  343 kitap basıldığını” aktardı.

Medyanın stratejik bir önemi var

Yapılan birçok kültür ve sanat etkinliğinin devlet kurumları tarafından değil sivil toplum kuruluşları tarafından yapıldığının altını çizen Avcı, kültürel entegrasyonda medyanın önemli ve stratejik bir yer kapladığını belirtti. Yapılan bu etkinlikleri aydınlatılması ve aktarılması noktasında medyanın etkin olmadığını üzülerek vurgulayan Avcı, bu eksikliğin medyayı bilgiyle beslemek konusundaki yetersizlikten de kaynaklanabileceğini belirtti. 

Kültürel entegrasyonda faaliyetler önemli

Medyanın kültürel entegrasyonda yerinin önemli olmasından dolayı, ilk yapılması gerekenlerin başında medyada entegrasyonun sağlanması ve bir etkileşim alanının birlikte oluşturulması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Avcı, kültürel entegrasyonu sağlamak için turizm, müzik yarışmaları, bilimsel çalışmalar gibi faaliyetlerin önemli olduğunu kaydetti. Avcı, TÜRKSOY'un bu entegrasyonun sağlanması için önemli faaliyetlerde bulunduğunu ve ülkeler arasında arabuluculuk görevini üstlendiğini sözlerine ekledi.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.