Ne Olacak? Ulus’un akıbeti?

Ne Olacak? Ulus’un akıbeti?

Ulus esnafı, Gökçek’in istifası sonrası belirsizliğini koruyan ‘Ulus Meydanı’ projesinin akıbetini merak ediyor.

Ulus’a bir an önce Başkente yakışır büyük bir meydanın yapılmasını isteyen vatandaşlar, aynı zamanda kötü görüntülere neden olan eski ve mekruh binaların yıkılmasını ya da tadilat yapılarak semte yeni bir çehre kazandırılmasını istiyor.

Dünya standartlarında bir meydan

Uzun yıllardır gündemde olan fakat bir türlü hayata geçirilemeyen “Ulus Meydanı ve Çevre Düzenleme Ulaşım Projesi” vatandaş tarafından merak ediliyor. Ne zaman yapılacağı muallakta olan projenin yapılıp yapılmayacağı da kesin olarak bilinmiyor. Başkentliler ise bir an önce Başkente yakışır bir meydanın Ulus’a kazandırılması isterken dünya standartlarında bir meydan olmasını arzu ediyor.

Başkente yakışır hale getirilmeli

Yapılacak projenin Ulus’un tarihi kent dokusuna zarar vermeden hayata geçirilmesini isteyen vatandaşlar özellikle Ulus’un görüntüsünü bozan eski yıkık ve mekruh yapıların bir an önce ortadan kaldırılmasını ve başkente yakışır bir hale getirilmesini istiyor. Tarihi geçmişe sahip yapıların ise korunarak ön plana çıkarılmasını isteyen vatandaşlar, semte hakim olan kaos ortamının bir an önce ortadan kaldırılıp bir düzene sokulmasını talep ediyor.

Mustafa Tuna’dan umutluyuz

Başkent olarak büyük bir meydana sahip olunmadığını belirten vatandaşlar, “Avrupa ülkelerinin başkentleri büyük meydanlara sahip. Ne yazık ki bizde böyle büyük bir meydan yok. Plansız yerleşme ve yapılan plansız yollar buna engel olmuş. Ulus’a trafiğe kapalı sadece yayalara açık bir meydan acil bir ihtiyaçtır. Geçmiş dönemlerde yapılacak denildi fakat sonrasında askıya alındı.  Yeni Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Tuna’dan bu projeyi hayata geçirmesini istiyoruz ve bu konuda umutluyuz. Umuyoruz ki Ankara kendine yakışır bir meydana kavuşur.” şeklinde konuştu.

Projede meydan yayalaştırılacak

Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek zamanında Ulus Meydanı'nda 2 tünel yol yapılarak, trafiğin alta alınmasını öngören "Ulus Meydanı ve Çevre Düzenleme Ulaşım Projesi’nin ön hazırlığının yapılması konusunda Belediye Meclisi’nden yetki alınmıştı.  Meclisten alınacak yetki ile de projeye başlanılacaktı. Fakat bir türlü başlanılmayan projede ise 2 tünel yol bulunduğunu ve trafik akışının bu yollardan sağlanarak üst kısmın yayalaştırılacağı belirtiliyordu.

Opera kavşağındaki trafik çözülmüş olacak

Opera Kavşağı’na gelmeden önce Ekrem Barlas Köprüsü’nü 100 metre geçtikten sonra, resmi ismi Necmettin Erbakan Meydanı olan yerden başlayarak, Heykel kavşağının da altından devam ederek, Çankırı Caddesi’ndeki Roma Hamamı’nın olduğu bölgeye gelmeden önce tekrar yukarıya çıkması planlanan yaklaşık 2 km uzunluğunda bir tünel yapılması öngörülüyordu. Bu proje sayesinde hem Opera kavşağındaki trafik çözülmüş hem de 2 katlı kavşak yapılmış olunacaktı.

Ankara yatırım konusunda geri bırakıldı

Projenin ikinci kısmında ise Anafartalar Caddesi ile Bentderesi Caddesi’nin birleştiği noktadan aşağıya tünel ineceğini, Ulus’taki heykel bölgesinde de yine trafiğin aşağıya alınarak, eski Meclisin daha ilerisinden tünelle çıkması planlanıyordu. Bu bölgelerin tamamen yayalaşmasını öngören proje bittiğinde, Ulus bölgesi trafiği yerin altına alınmış olunacaktı. İleride, havalimanı metrosunun da bu bölgeden geçmesi muhtemel olması nedeni ile bölge transfer merkezi olarak da projede yer alıyor. Tüm bunların halka açıklanmasından sonra merakla ne zaman uygulanacağını merak eden vatandaşlar, yapılan sayısız yatırımları örnek göstererek başkent olarak önceliğin Ankara’ya verilmesini talep ediyor. Ankara’nın bazı konularda geri bırakıldığını büyük projelerin İstanbul’a yapıldığının altını çizen vatandaşlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundu. Vatandaşlar bir an önce Ankara’ya da Başkent’e yakışır projeler yapılarak Türkiye’ye yakışır bir kent haline getirilmesini istedi. 

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.