Nevruz nedir? Nevruz ne zaman kutlanacak?

Nevruz nedir? Nevruz ne zaman kutlanacak?

Ülkemizde baharın müjdecisi Nevruz Bayramı için geri sayım başladı. Nevruz ne zaman? sorusu gündem oldu. Havaların ısınması ve baharın habercisi olarak bilinen nevruz bayramı hakkındaki tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Nevruz ne zaman kutlanacak? sorularının yanıtı, baharın gelmesini bekleyen binlerce kişi tarafından merak konusu oldu. Nevruz, Kuzey Yarımküre’de bulunan ülkelerde, özellikle Türkçe ve Farsça konuşan topluluklar arasında yaygın olarak yıllardır kutlanmakta. Pekala, 2023 nevruz bayramı ne zaman kutlanacak?

NEVRUZ NE ZAMAN?

Bahar bayramı ve sıcak havaların gelişi olarak bilinen nevruz bayramının ne zaman kutlanacağı Miladi takvime göre 2023 nevruz bayramı ülkemizde 21 Mart'ta kutlanacak.

Nevruz bayram kutlamaları

NEVRUZ NEDİR?

Nevruz Bayramı nedir? Nevruz nedir soruları ve tüm detayları sizler için derledik. Nevruz; Kuzey Yarımküre’de bulunan ülkelerde, özellikle Türkçe ve Farsça konuşan topluluklar arasında yaygın olarak her yıl düzenli olarak bayram olarak kutlanmaktadır. Farsça nev ve ruz kelimelerinden gelen Nevruz, ülkemizde Nevruz-i Sultan, Sultan Nevruz, Navrız, Newroz, Noruz, Mart Dokuzu, Gün Dönümü, Yılsırtı, Yumurta Bayramı gibi adlarla bilinmektedir.

Nev ve ruz yani yeni gün anlamına gelen ve bahar bayramı olarak da bilinen Nevruz, pek çok toplum için bir yılbaşı niteliğindedir. Nevruzun başlangıç tarihi Miladi takvime göre 21 Mart tarihi olarak kabul görmüştür.

NEVRUZ BAYRAMI NEDEN KUTLANIR?

nevruz turklerin bahar bayrami

Türkler için çok değerli bir bayram olan Nevruz yıllara meydan okuyarak günümüze kadar ulaşmıştır. Türklerin Göktürklerin Ergenekon'dan demirden dağları eriterek çıkmalarını Ergenekon Destanı, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, MÖ 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart'ta anılmaktadır.
Bayram olarak kabul edilen nevruz ve kutlamaları; Anadolu’da sözlü kültürün, toplumsal uygulama ve ritüellerin, doğa ve evrene ilişkin bilgi ve deneyimlerin nesilden nesile aktarıldığı en uygun ortamlardan birini içermektedir.

Nevruz, nesiller arası iletişimin en güzel örneklerinden biri olarak kendini ispatlamıştır. Yıllara meydan okuyan gelenekleriyle ön plana çıkan Nevruz, bütün bayramlarda olduğu gibi bu bayramda da temizliğin ayrı bir yeri ve önemi vardır. Bayram öncesinde evlerde ve sokaklarda genel bir temizlik yapılır.

Bayramda kutlamalar yapılırken insanlar temiz veya yeni kıyafetler giymeye özenli davranır. Nevruzun kutlama alanının adeta bir renk cümbüşü şeklinde süslenmesi, renkli kıyafetlerin giyilmesi, uçurtmaların uçurulması, çeşitli renklerdeki yumurtaların tokuşturulması, insanların büyük bir ateş etrafında toplanması ve ateşten atlaması Nevruz kutlamalarının karakteristik özellikleri arasında en önemlisi ve en çok bilinenidir. Bayramın kutlandığı organizasyonlarda sırasında kışın uğurlanması ve baharın karşılanmasını konu alan oyunların oynandığı da görülmektedir.

Nevruz bayramında gerçekleştirilen ortak geleneklerden biri de bir nevi fal olarak adlandırılabilecek çeşitli işaretlerin okunarak gelecek hakkında insanların gerçekleşmesini istedikleri dileklere ilişkin yorumların yapılmasıdır.

Sedat Osman Koç / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.