NG Araştırma “Oruç ve Ramazan” konulu araştırmasını yayınladı

NG Araştırma “Oruç ve Ramazan” konulu araştırmasını yayınladı

Ramazan ayı dini ve kültürel olarak Müslümanlar için önemli bir yere sahiptir. Ramazan ayı maddi ve manevi açıdan güzelliklerin yaşandığı sevgi, hoşgörü ve dayanışma gibi olumlu duyguların ön plana çıktığı bir aydır.

Ramazan ayı dini ve kültürel olarak Müslümanlar için önemli bir yere sahiptir. Ramazan ayı maddi ve manevi açıdan güzelliklerin yaşandığı sevgi, hoşgörü ve dayanışma gibi olumlu duyguların ön plana çıktığı bir aydır. NG Araştırmanın yapmış olduğu araştırma kapsamında 22-27 Mart 2023 tarihleri arasında, NG Araştırmanın yaptığı kamuoyu araştırması Türkiye genelinde 1577 kişinin katılımı 15 yaş ve üstü kişiler oruç tutacağını belirtmiş.

RAMAZAN AYINDA MUTFAK MASRAFLARI NASIL ETKİLENİYOR?

Ramazan ayında, oruç tutan kişilerin tükettikleri öğün sayısı iftar ve sahur olmak üzere 2 öğünde sınırlı kalıyor. Bu durum mutfak harcamalarının azalmasına eden oluyor mu?

Araştırmaya göre her 10 kişiden 6’sı Ramazan ayında mutfak harcamalarının arttığını belirtirken, 3’ü ise harcamalarında bir değişiklik olmadığını belirtiyor.

İFTARA MİSAFİR ÇAĞIRMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Ramazan ayı aynı zamanda paylaşma ayı. Bu nedenle iftar denildiğinde aklımıza misafir de geliyor. Araştırma kapsamında katılımcılara iftara misafir davet etmeyi düşünüyor musunuz sorusu soruldu.

Katılımcıların %82’si iftara misafir çağıracağını, %18’i ise çağırmayacağını belirtti.

İftara misafir çağırmayacak kişilere nedenlerini sorduk. %40’ı misafir ağırlayacak ekonomik durumu olmadığından, %25’i davet etmeyi düşündüğü kişilerle aynı yerde yaşamadığından, %14’ü ise artık eski adetlerin kalmadığını düşündüğünden misafir çağırmayacak.

ng-1.jpg

DIŞARIDA BİR MEKÂNDA İFTAR YAPACAK MISINIZ?

Katılımcılara dışarda bir mekânda iftar yapıp yapmayacaklarını sorusuna ise katılımcıların %44’ü dışarıda iftar yapacağını belirtirken, %56’sı ise dışarıda iftar yapacağı cevabını verdi.

ORUÇ TUTMAK İŞ HAYATINI ETKİLİYOR MU?

Katılımcıların yarısı, aktif olarak bir işte çalıştıklarını belirtti. Aktif olarak çalışan kişilere sorulan, oruçlu olmanın iş hayatına etkisinin cevapları şu şekilde:

Katılımcıların %21’i oruçlu çalışmanın, verimi düşüreceğini belirtirken, %32’si ise oruçlu olmanın çalışma verimine herhangi bir etkisi olacağını düşünmüyor.Her 3 kişiden 1’i Ramazan ayına özel çalışma saatlerinde esnemeler yapıldığını belirtti.

İFTAR ÇADIRINA GİTMEYİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Ramazan ayının birlik beraberlik ayı olması nedeniyle yardım amaçlı birçok iftar çadırı kuruluyor. Her 10 kişiden 7’si iftar çadırlarına gitmeyi düşünmüyor. 3’ü ise gitmeyi planlıyor.

1.png

RAMAZAN PİDESİ FİYATLARINDAN MEMNUN MUSUNUZ?

Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez ürünlerinden biri olan Ramazan pidesinin Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından 300 gram pidenin fiyatı 10 TL olarak açıklanmasıyla katılımcılara ramazan pidesi fiyatı hakkındaki görüşleri soruldu.

Her 10 kişiden yaklaşık 8’i Ramazan pidesinin fiyatının pahalı olduğunu düşünürken, 2’si ise ne pahalı ne de ucuz olduğunu düşünüyor. Ucuz olduğunu düşünenler ise yok denecek kadar az.

ORUÇLUYKEN ZAMANINIZI NASIL GEÇİRİYORSUNUZ?

Katılımcılara sorulan oruçlu olduklarında boş vakitlerini nasıl değerlendirdikleri sorusunun cevabı şu şekilde sıralandı:
555.jpg

SAHUR VAKTİNDE GELEN DAVULCULARA BAKIŞ NASIL?

Çok eski bir gelenek olan sahur vakti davulcuları günümüzde nasıl karşılanıyor? Özellikle teknolojinin gelişmesiyle gece uyanıp sahur yapmak artık çok daha kolay. Peki, davulcular hakkında genel düşüncemiz nasıl?

Katılımcıların %70’i gece kendilerinin uyanabildiğini ama ramazan davulcularının güzel bir gelenek olduğunu ve devam etmesi gerektiğini düşünürken %17’si ise günümüzde gerek olmadığını ve kaldırılması gerektiğini düşünüyor. Davul sesi sayesinde sahuru kaçırmadığını belirtenlerin oranı ise sadece %11.

ORUÇ TUTMAYANLARA KAŞI SAYGILI MIYIZ?

İslam dini hoşgörüyü her zaman ön planda tutar. Peki oruçlu olduğumuz zamanlarda, herkese açık alanlarda yemek yiyen veya su içen insanlar gördüğümüzde nasıl karşılıyoruz?

Katılımcıların %51’i bu durumun hoşuna gitmeyeceğini ama tepki de vermeyeceğini belirtti. %35’i önemsemeyeceğini belirtirken %14’lük kesim ise oruç tutanlara karşı daha hassas olunması adına uyaracağını belirtiyor.

AİLE BÜYÜKLERİNİ ZİYARET ETMEK ÖNCELİKLİ!

Bayramda aile ziyaretleri önemli bir yere sahip ve bayramda ne yapacağımızı birçoğumuz çok önceden planlıyoruz. Uzun zamandır beklenen bu zamanın nasıl geçirileceği katılımcılara soruldu. Cevaplar ise şu şekilde:
Katılımcıların %53’ünün bu Ramazan Bayramı için planı aile büyüklerini ziyaret ederek, onlarla vakit geçirmek. Sonuçta bütün sene iş ve okul yoğunluğu yüzünden ailemizi, yakınlarımızı ihmal edebiliyoruz. Bu nedenle dini bayramlar çok güzel bir fırsat olabiliyor. Katılımcıların %3’ü sadece tatile gideceğini belirtse de %13’lük kesim hem tatil yapacağını hem de ailesini ziyaret edeceğini belirtti. %23’lük bir kesim ise kendi evinde zaman geçirip dinleneceğini belirtti. %8’lik bir kesim ise çalışacağını belirtti.

ESKİ BAYRAMLARA DUYULAN ÖZLEM

Katılımcılara günümüzde dini bayramların kutlanma şekilleri hakkında düşüncelerini sorulduğunda eskiye büyük bir özlem olduğu söylediler. Katılımcıların sadece %11’lik kısmı bayramların eskisi gibi kutlandığını belirtirken %85 gibi çok büyük bir kısım eski bayramlara özlem duyuyor. Bu da eski bayramlara olan özlemi gösteriyor.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.