OGM’den dikkat çeken rapor: 2023’te yanan ormanların 3 katı yeşillendirildi

OGM’den dikkat çeken rapor: 2023’te yanan ormanların 3 katı yeşillendirildi

2023’te Türkiye’deki yangınlarında zarar gören 15 bin hektar orman arazisi yerine 3 katı rehabilite edilerek Türkiye orman varlığına kazandırıldı. Proje kapsamında 44 bin hektar alanda ağaçlandırma ve orman tesisi çalışmaları yürütüldü.

21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve 21-26 Mart Dünya Orman Haftası olarak kutlanan Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nün 2023 Yılı Faaliyet Raporu’nda yer alan veriler dikkat çekti. 2023 yılında orman yangınlarıyla mücadele ve ormanların korunmasına yönelik ciddi çalışmaların yürütüldüğü gözlemlenen raporda; 2023’te müdahale edilen 2 bin 579 orman yangınında 15 bin 520 hektar orman alanının zarar gördüğü belirtilirken Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dayanıklı Ormanlar Tesisi Projesi kapsamında 44 bin 185 hektar alanda çalışma gerçekleştirildiği ve 746 kilometre yangın önleme tesisi düzenlendiği aktarıldı.

marmarisoncesi.jpg

BİNDEN FAZLASININ NEDENİ İHMAL

Orman Genel Müdürlüğü’nün 2023 Yılı Faaliyet Raporu’na göre yangınla mücadelede fiziki tedbirler alınarak yıl boyunca2 bin 579 orman yangınına müdahale edildi. Orman yangınlarının 92’si kasıtlı, bin 133’ü ihmal, 399’u doğal sebeplerle gerçekleşirken; 955’inin sebebi belirlenemedi. Kasıtlı çıkartılan yangınlarda 662 hektar orman alanı zarar görürken; ihmal sonucu çıkan yangınlarda 11 bin 260 hektar ve doğal sebeplerle çıkan yangınlarda 365 hektar orman alanı küle döndü. Sebebi belirlenemeyen orman yangınlarında ise 3 bin 233 hektar alan zarar gördü. Yangınlarda zarar gören toplam 15 bin 520 hektar orman alanının yerine Sivilkültür(planlı ormancılık) uygulamalarından olup; 2010 yılında hayata geçirilen YARDOP projesi kapsamında 44 bin 185 hektar alanda ağaçlandırma ve çeşitli çalışmalar gerçekleştirildi. Ayrıca 746 kilometre alanda yangın önleme tesisi düzenlendi.

fidandikim1.jpg

132 HAVA ARACIYLA 7/24 MÜCADELE

2023’te 44 bin personel ile faaliyet gösteren Orman Genel Müdürlüğü’nün raporunda yangınla mücadelede insan kaynağının yanı sıra en önemli kozlardan araç ve ekipman envanteri deyer aldı. Rapora göre 2023’teki orman yangınlarında; 94’ü yangın söndürme ve 6’sı yangın yönetim helikopteri olmak üzere 100 helikopter, biri yönetim uçağı olmak üzere 24 uçak ve 8 adet insansız hava aracı (İHA) görev aldı. Bununla birlikte hava araçlarında kullanılmak üzere 25 adet gece görüş gözlüğü ve kişisel koruyucu ekipmanlar temin edilerek araçlara yerleştirildiği ve 55 adet su atar yangın söndürme helikopterine ise kamera takıldığı kaydedildi.

helikopterogm.jpg

120 BİN GÖNÜLLÜ GELDİ

Orman yangınlarıyla etkin bir şekilde mücadele etmek amacıyla gerçekleştirilen fiziki faaliyetlerle birlikte vatandaşları bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları da yürütüldü. Raporda yer alan ifadelere göre sivil toplum kuruluşları, avcı, çoban ve çiftçi, öğrencilerin yanı sıra orman köylülerine ve yangın gönüllülerine yönelik eğitimler verildi. Bununla birlikte Orman yangınlarıyla mücadele ve önleme kapsamında toplam 120 bin yangın gönüllüsünün kaydı gerçekleştirildi.

ogmalternatif.jpg

121 ORMAN PARKINDA DOĞA İLE BAŞ BAŞA

OGM bünyesindeki ekoturizm çalışmaları kapsamında şehir içi veya çevresinde yaşayan vatandaşların doğa ile baş başa kalmasını sağlamak amacıyla da 2023 yılında 121 orman parkı Türkiye’ye kazandırılarak toplam orman parkı sayısı bin 899’a çıkartıldı. “Millet Ormanı” projesiyle yürütülen çalışmalarda Amasya Millet Ormanı, İzmir Millet Ormanı, Kastamonu Millet Ormanı, Kayseri Millet Ormanı, Mersin Millet Ormanı, Kocaeli Millet Ormanı, Batman Millet Ormanı, Manisa Millet Ormanı ve Siirt Millet Ormanı tesisleri açıldı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.