ÖHO’LARA 65 YAŞ VE ÜSTÜ İÇİN HER AY ÖDEME YAPILACAK

ÖHO’LARA 65 YAŞ VE ÜSTÜ İÇİN HER AY ÖDEME YAPILACAK

Habervaktim’in “ÖHO’larda serbest biniş krizi” başlığıyla 6 Temmuz 2015’te manşetten duyurduğu sorun, ücretsiz seyahat kapsamında yapılacak gelir desteği ödemesine ilişkin usul ve esaslar yönetmeliğinin resmi gazetede yayımlanmasıyla kısmen de olsa çözüme

ZAFER DENİZ / HABERVAKTİM

“Ankara özel halk otobüslerinde serbest geçiş hakkı tanınanlara, özellikle de yaşlılara binişlerde zorluk çıkarılıyor. EGO otobüslerinde olduğu gibi kartlı sisteme geçilmesinin sorunu çözeceğine dikkat çekiliyor” ifadeleriyle sayfalarımıza taşıdığımız sorun, ücretsiz seyahat kapsamında yapılacak gelir desteği ödemesine ilişkin usul ve esaslar yönetmeliğinin resmi gazetede yayımlanmasıyla kısmen de olsa çözüme kavuştu.

‘İLLER ARASINDA AYRIM YAPILMASI YANLIŞ’

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, konuyla alakalı şöyle konuştu: “Kararı uzun süreden beri bekliyorduk. Şoför esnafımız adına sevindirici bir kararın uygulanmasına geçilmiştir. En önemlisi, kanunun çıktığı tarihten itibaren geriye dönük ödeme yapılacak olması. Ancak iller arasında ayrım yapılması yanlış. Bu anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. ”

ÖDEMELER BELEDİYELERCE YAPILACAK

Ödemelerin belediyeler tarafından özel halk otobüslerine yapılacağının altını çizen TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, “4736 sayılı kanunun 1. maddesinin dokuzuncu fıkrasına dayanılarak hazırlanan bu yönetmeliğe göre belediyeler tarafından taşıma yetkisi verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı sahiplerine ödeme yapılacak.  Ödemeler ilgili şahısların banka hesaplarına belediyelerce yatırılacaktır” diye konuştu.

EMEKLİLER DAHA ÇOK ANKARA-İSTANBUL DIŞINDA YAŞAMAKTA

Bu yönetmelik kapsamında gelir desteği ödemesinden yararlanacak olan işletmecilere illere göre ödeme yapılacağını kaydeden TŞOF Başkanı Apaydın, “Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için aylık bin TL ödeme yapılacaktır. Büyükşehir belediyesi olan diğer illerde ise bu rakam 750 TL olarak uygulanacak. Büyükşehir belediyesi olmayan illerde ise bu rakam 600 TL olarak uygulanacak. Bu uygulama anayasanın eşitlik ilkesine aykırı. Unutulmamalıdır ki emeklilerimiz Ankara ve İstanbul dışında daha çoğunlukla yaşamaktadırlar. Yani diğer illerde yaşayan emeklilerimiz Ankara ve İstanbul’dan daha fazla. Bu yapılan fiyat düzenlemesi anayasamızın eşitlik ilkesine aykırıdır. Yani artık emeklilerimiz daha çok Ankara- İstanbul dışında yaşamaktadırlar. Yolcu taşıyanla taşımayanın belli olması gerekir. Bunun için farklı bir sistem olarak her yolcunun binişinde sayımını yapabileceği bir elektronik kart sistemi uygulanabilir ve yolcu başına göre belli ücret belirlenebilirdi. Yolcu başına getirilecek uygulama eşitsizliği ortadan kaldırır” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.