Okul öncesi eğitim neden önemlidir? Anaokulu seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? 14 altın tavsiye!

Okul öncesi eğitim neden önemlidir? Anaokulu seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? 14 altın tavsiye!

Altındağ’da faaliyet gösteren Özel Başpınar Anaokulu Müdiresi Merve Başpınar, çocuğunu anaokuluna göndermeyi düşünen; ancak aklında bazı soru işaretleri bulunan ebeveynlere şu 14 altın tavsiyede bulundu.

Altındağ Yıldıztepe Mahallesi’nde faaliyet gösteren Özel Başpınar Anaokulu Müdiresi Merve Başpınar,  yeni eğitim-öğretim yılı öncesi gazetemizin sorularını yanıtladı. Aynı zamanda Sosyolog olan Başpınar, anaokulu seçimi ve dikkat edilmesi gerekenler konusunda velilere önerilerini sıraladı.  

VELİLERE TAVSİYELER

-Anaokulu seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Öncelikle ‘en iyi okul evime en yakın okuldur’ düşüncesi ile yola çıkarak evimizin yakınlarındaki okulların kriterlerini araştırmakla başlayabiliriz. Sonra anaokulunda kaç kişilik grupların olduğunu, öğretmen başına kaç çocuk düştüğünü öğrenmelisiniz. Uzmanlara göre üç yaş grubu için her altı çocukla bir öğretmen ilgilenmeli ve sınıftaki öğrenci sayısı 15’i geçmemeli. Anaokulunun yemek menüsü de bir hayli önemlidir. Miniklere fast-food sunan anaokullarından kaçınmanızı öneririm.

ÇALIŞMA RUHSATINA MUTLAKA BAKILMALI

Anaokulunun çalışma saatlerini, tatil olduğu günleri, çalışma ruhsatının olup olmadığını, servis durumunu öğrenin. Her sektörde olduğu gibi burada da merdivenaltı yerler çıkabiliyor. Evinize olabildiğince yakın yuvaları tercih edin. Serviste geçireceği sürenin 15–30 dakika arasında olmasına dikkat edin. 0–2 yaş döneminde servis kullanmayın. Anaokulunun fiziki yapısının çocuklar için güvenli ve kontrol edilebilir olup olmadığına da mutlaka bakılmalı. Binada yangın merdiveni, söndürücüler ve alarm sistemi bulunmalıdır. Çocukların kullandığı özel ve ortak alanların temizliğine ve hijyenine dikkat edilmeli.

ÖĞRETMENLERİN DENEYİMİNE DİKKAT EDİN

Yöneticinin ve öğretmenin eğitimi ve mesleki tecrübelerini sorabilirsiniz. Kurumun ruhsatı (Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ya da Milli Eğitim Müdürlüğü’nden alınan yasal çalışma belgesi) olup olmadığını kontrol edin. Görebileceğiniz bir yerde asılı değilse görmek isteyin. 

-Anaokulunda öğretmen ve bakacağı çocuk oranı kaç olmalıdır?

Uluslararası standartlara göre bu oranlar: 24–36 ay 1 öğretmen / 5- 7 çocuk, 3 yaş 1 öğretmen / 7–10 çocuk, 4–5 yaş 1 öğretmen / 8–10 çocuk, 6 yaş 1 öğretmen / 10–12 çocuk biçimindedir. 0–2 yaş grubunda bulunan çocukların, diğer yaş grupları ile karma yapılmaması gerekmektedir.

-Anaokulunun veliye karşı şeffaflık durumu nasıl olmalıdır?

Kurumun kapısı veliye sürekli açık olmalıdır. Kendinizin ve çocuğunuzun gereksinimleri doğrultusunda her zaman kurumu, sınıfı ziyaret edebilmelisiniz ve bu belirli gün ve saatlerle sınırlandırılmış olmamalıdır.

-Çocuk anaokuluna başladığında uyum süreci için veli nelere dikkat etmeli?

Veli çocuğunun yuva yaşantısına geçişini izlerken, kendisini okula, iş yaşantısına, araba kullanmaya vb. ilk başladığı günleri düşünmeli. Uyum sürecinin çok hızlı ve başarılı olmasını beklememeli. Çocuğun yaşı ve yapısına göre uyum süreci değişebilir. Bu süreç içerisinde, ağlama, karın-baş ağrıları, kusma, alta kaçırma, genel isteksizlik görülebilir. Çocuk sabahları okula gelmek istemeyebilir, ağlayabilir. Burada yapılması gereken kararlı olmak, çocuğa başka seçenekler sunmamak anlayabileceği bir dille kısa ve öz bir şeklide anaokuluna gitmesi gerektiğini anlatmaktır. 

-Okul öncesi eğitim neden önemlidir?

Okul öncesi eğitim süresince çocuklar ilköğretime hazırlanırken, paylaşmayı, dayanışmayı, sosyalleşmeyi ve birlikte çalışmayı öğrenirler. Okul öncesi eğitimin amacı çocuklarda öğrenmeye ilgi uyandırmak ve çocuğun var olan yeteneklerini görünür kılmaktır. Bu dönem, çocuğun yüksek öğrenme potansiyeline sahip olduğu bir dönem olarak görülmektedir. Eğitimin ilk basamağını oluşturan okul öncesi eğitim gömleğin ilk düğmesidir ve bunun doğru iliklenmesi gerekir. Sonuçta okul öncesi eğitim her çocuk için gereklidir.

ŞİDDETİ ÖNLEMEK İÇİN KAMERA VE PSİKOLOG ŞART

-Ülkemizde son yıllarda kreş ve anaokullarında yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili neler söylemek istiyorsunuz. Siz bu konuda ne gibi önlemler alıyorsunuz?

Her konuda olduğu gibi bu konuda da okul işletmeciliği eğitimli ve bu alana gönül vermiş kişilerin elinde olmalı. Okul idarecisi seçeceği eğitim kadrosu, kendisine emanet edilen varlıkları bir diğerine emanet ederek bırakmamalı. İlaveten kurumda 7/24 kamera sistemi bulunmalı ve kayıt altına alınmalıdır. Veli istediği zaman rahatlıkla bu kayıtlara ulaşabilmeli. Ve tabi ki en önemlisi Özel Başpınar Anaokulu olarak bizim olmazsa olmazımız olan uzman kurum psikolog desteği olup olmadığı kontrol edilmeli. Psikoloğumuz aktif olarak okulda bulunup öğrencileri gözlemlediği gibi öğretmenlerimizi de gözlemleyip notlar almakta ve bunu idare ile paylaşmaktadır. 

ŞEHİDİN EMANETİ GÖZBEBEĞİMİZ

-Sosyal sorumluluk projelerinizle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Okulumuz sosyal sorumluluk kapsamında da faaliyet gösteren bir anaokuludur. Bu yılda her yıl olduğu gibi Şehit çocuklarına ücretsiz eğitim vermekteyiz. Bedelinin babaları tarafından canları ile ödendiği inancını taşıyoruz. Geçtiğimiz yıl öğrencimiz olan ve bu yılda yoluna bizimle devam edecek olan Şehit Serhat Öztürk’ün kızı Ümran’ımız bizimle. Ümran bizim cennet kapımız zira hem şehit kızı olması hasebi ile hem de özel gereksinimleri olan bir öğrenci olması sebebi ile gözümüz gibi muhafaza ediyoruz şehidimizin emanetini.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.