Olası İstanbul depreminde en fazla zararı neresi görecek?

Olası İstanbul depreminde en fazla zararı neresi görecek?

Türkiye yıkım gücü büyük olan depremin yaralarını sarmaya çalışıyor. Bir yandan arama-kurtarma çalışmaları devam ederken diğer yandan depremle alakalı konular merak ediliyor. Peki, olası İstanbul depreminde en fazla zararı neresi görecek?

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan depremleriyle sarsılan Türkiye, depremle yaşama gerçeğini bir kez daha anladı. Örnekleri hemen hemen her yıl yaşansa da depreme karşı hala önlemler alınmamaya devam ediyor. Eski, dayanıksız, güçsüz ve kuvvetsiz yapıların varlığı bugün de etkisini sürdürüyor. Bu yapıların yoğun olduğu illerden biri de İstanbul.

Özellikle İstanbul’un bazı semtlerindeki yapılar kaçak yapılmış ve yıllar geçtikçe üzerine kaçak katlar çıkılmış durumda. Üstelik binaların yapımında da yapım dönemi gereği sağlam betonlar kullanılmamış durumda. Peki, olası İstanbul depreminde en fazla zararı neresi görecek? Tüm detaylar haberimizde:

Olası istanbul depreminde en fazla zarar görecek yerler

İSTANBUL’UN TEHLİKELİ YAPILARI

1970’li yıllarla beraber köyden kente göçlerin başlamasıyla, İstanbul’da çarpık kentleşme yapılaşmaya başlamış ve insanlar kafalarına göre, izinsiz, ruhsatsız ve herhangi bir yönetmeliğe uygun olmayan bir katlı, iki katlı veya üç katlı binalar inşa etmişti. Hatta öyle ki, ucu açık bırakılan demirlerle, çocukların büyümeleriyle beraber yeni katlar bile yapıldı. 2000-2010 yılları arasına gelinceye kadar, özellikle de 1970 ve 2000 yılları arasında yapılan binaların birçoğu günümüzde hala ayakta ve içinde yaşayanlar var. Günümüze doğru yaklaştıkça yönetmeliğe uygun olan yapılar yükselirken risk biraz daha azalsa da eski yapılar dönüştürülmezse olası bir depremde büyük kayıplara yol açılabilir.

İstanbulun tehlikeli yapıları

İSTANBUL’UN TEHLİKE SAÇAN SEMTLERİ

Olası büyük İstanbul depreminde etkilenecek olan yerlerin, fay hatlarına yakın ve yapım yılları eski tarihlere dayanan, gecekondu mahalleleri olduğu iddia ediliyor. Bunlar; Kartal, Maltepe, Pendik, Kadıköy-Yel Değirmeni, Üsküdar, Fatih, Bakırköy ve Beşiktaş’ın belirli bazı bölümleri… Olası büyük bir deprem yaşanırsa elbette Marmara Bölgesi bu depremden kötü etkilenecek. Ancak İstanbul olarak düşünüldüğünde uzmanlar en çok bu semtlerden korktuklarını belirtiyor. Sebebi ise, buralarda yapılar hem eski hem de fay hattına en yakın bölgeler. Üstelik sokakların dar ve binaların bitişik olması da başka bir tehlikeyi gözler önüne seriyor: ‘Deprem sonrası ulaşım.’

Bedirhan Şahin / İLKSAYFA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.