Olgunlarda korsan kitap isyanı

Olgunlarda korsan kitap isyanı

Çankaya’da bulunan ve ismi sokağı ile özdeşleşen Olgunlar Kitapçılar Çarşısı’nda bazı kitapçıların korsan kitap sattıkları iddia edildi.

Bazı  vatandaşlar tarafından gazetemize yapılan açıklamalarda Olgunlar Sokak’ta bulunan kitapçılar çarşısında korsan kitap satıldığı iddia edildi. Yetkililere korsan kitap satan işletmecilere müdahale etmeleri konusunda çağrıda bulunan vatandaşlar, emeğe saygı gösterilmesinin önemli olduğuna değindi.

Başkasının emeği üzerinden para kazanılıyor

Kanuna aykırı hareket eden bazı kitap satıcılarının bandrolsüz olarak bilinen korsan kitap sattıklarını belirten vatandaşlar, başkasının emeği üzerinden para kazanan satıcıların işledikleri suçun büyüklüğünü idrak edemediklerini iddia etti. Vatandaşlar bu tür korsan kitapları basan ve satımına kadar ki süreçte yardım eden kişilerin hırsızlik yaptığını belirterek önlem alınmasını istedi.

Emek hırsızlarına prim vermeyin

Duyarlı vatandaşlar yapılan emek hırsızlığına karşı korsan kitap alan kişileri uyardıklarını , emek hırsızlarına pirim vermemeleri gerektiğini belirtirken korsan kitap alan kişilerin ise kitapların pahalılığından şikayet ettiklerini belirtti.  Kitap fiyatlarının yüksek olmasının korsan kitap almaya bahane sayılamayacağını belirten vatandaşlar, aynı zamanda kitap fiyatları konusunda da bir düzenleme gelmesini önerdi.

Orijinal fiyatın 3’te biri

Yapılan iddialara göre bazı kitap satıcıları kitapların orijinallerinden birkaç tane alıp dışarıdaki tezgahlarına koyuyorlar. Gelen müşteriler kitabın fiyatını sorduğunda ise orijinal fiyatının 3’te biri fiyatını söyleyerek içeriden korsan kitap getiriyorlar.  Buna şahit olduğunu belirten bir vatandaş, “Ne zamandır alıp okumak istediğim bir kitap vardı. Olgunlar’da kitapçıları gezerken bu kitap gözüme çarptı. Normal  fiyatı 35 TL idi. Burada da gördüm ve baktım. Kitap orijinal fakat üstünde fiyat yazmıyor. Fiyatını sorup kitabı istediğim de ise 10 TL dedi ve içerden aynı kitabın korsanını getirdi. Bandrolsüz olduğu için almadım.” şeklinde açıklamada bulundu.

Genelde öğrenciler tercih ediyor

Vatandaşlar korsan kitapları genelde öğrencilerin tercih ettiğini belirterek, “Öğrenciler orijinal kitap fiyatlarını pahalı buluyorlar. Bazı öğrencilerde bu yüzden korsan kitaplara yönele biliyor. Kitapların pahalı olması korsana pirim vermenin bahanesi olamaz ama kitap fiyatlarına bir düzenleme getirilebilir. Sadece roman değil ders kitaplarının da korsanları satılıyor. Orijinal kitap fiyatları makul tutulursa en azından korsana verilen fırsat azalmış olur.” şeklinde konuştu.

Sık sık baskın yapılıyor

Olgunlar Kitapçılar Çarşısına Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü Fikri Mülkiyet Suçları Büro Amirliği tarafından sık sık baskın yapıldığı biliniyor. 5846 sayılı Kanun’a muhalif nitelikte (korsan) materyallerin olduğu  tespit edilen yerlere cezai işlem uygulanıyor. Tüm bu çabalara rağmen ısrarla korsan kitap satan şahısların olması cezaların az olduğu yönünde yorumlara neden oluyor.

Aynı zamanda sağlıksız

Uzmanlar ise korsan kitabın hangi ortamlarda hangi koşullarda basıldığının bilinmediği için sağlıksız olacağını belirtiyor. Merdiven altı denilen matbaalarda basıldığını belirten uzmanlar, kitapların cilt ve sayfalarının da sağlıksız olabileceğinin altını çiziyor. Vatandaşları bu tür nerede hangi koşullarda basımı yapıldığı bilinmeyen korsan kitaplardan almamaları konusunda uyarıda bulunuyor.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.