Onlarda da sıcaklıyor

Onlarda da sıcaklıyor

Başkent’te termometreler 40 dereceye kadar çıkarken insanlar için sağlık tavsiyelerine bolca yer veriliyor.

Gönüllü kuruluşlarca bu sıcak havalarda sokak hayvanlarının da göz ardı edilmemesi gerektiği hatırlatılıyor. Sıcaklık artışlarında hayvanların insanlardan daha çok etkilediği vurgulanıyor.
Ramazan boyunca düşük derecelerde seyreden hava sıcaklıkları yerini aşırı sıcaklara bıraktı. Ankara’da sıcaklıklar 40 dereceye kadar çıkacak.  Uzmanlar, vatandaşları aşırı sıcak havaların yaşanacağı günler için uyarıyor. Mümkün olduğu ölçüde vatandaşların gün içerisinde güneş ışınlarının zirvede olduğu 10:00 ile 18:00 saatleri arasında dışarıda olmamaları tavsiye ediliyor. 

İnsanlar için bol bol yaklaşan aşırı sıcaklara karşı uyarı ve önlemsel mesajlar yayınlanırken sokak hayvanlarını da sıcaklardan fazlaca etkilendiği hatırlatmaları yapılıyor. Hatta bazı araştırmalara göre sokak hayvanlarını sıcaklardan insanlara göre daha fazla etkileniyor. Bu nedenle vatandaşlara büyük görev düşüyor. Yaşanan sıcak havalarda sokak hayvanları için su kaplarının bırakılması onlar için hayati önem taşıyor. 

ANİ ÖLÜMLER OLABİLİR

 Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneğinden yapılan açıklamada, gölgede dahi 35 dereceyi bulan sıcak havadan hayvanların çok iyi korunması gerektiğini, dikkat edilmemesi durumunda ani ölümlerin olabileceğini söyledi. Yaz aylarında hayvanların çok hassaslaştığını hatırlatıldı. Ayrıca, "Havanın değişmesi ile evcil hayvanlar zor anlar yaşamaya başlıyor. Birçok insan hayvanların acı çektiğini onların da bizim gibi canının yandığını anlamıyor. Ancak hayvanlar, sıcaktan bizden daha çok etkileniyor" denildi. 

SU KAPLARI HAYAT KURTARIYOR

Canlılar için su ihtiyacının arttığı aşırı sıcak havalarda sokak hayvanlarının su bulması güçleştiği için yaşamları tehlikeye giriyor. Sokaklarda belli yerlere bırakılabilecek içi su dolu kaplar hayvanların su ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.
Belediyeler tarafından hava sıcaklıklarının artmasından olumsuz etkilenen sokak hayvanları için duyarlılık vurgusu yapılıyor. Hava sıcaklılarının yüksek olması insan hayatını olduğu kadar hayvanları da etkiliyor. Meteoroloji verilerine göre önümüzdeki günlerde daha da aratacak olan sıcaklıklardan sokak hayvanlarının ve kuşların olumsuz etkilenmemesi için vatandaşlara çağrıda bulunuyorlar. Hayvanların susuz kalmaması için gölgelik alanlara içinde su bulunan kaplar bırakılarak kedi, köpek ve kuşların faydalanmaların sağlanabiliyor.
 

MANEVİ YÜKÜMLÜĞÜMÜZ

Hayvanlara merhamet etmenin hem dinimiz hem de insanlık açısından önemli olduğunu vurgulayan Peygamber efendimiz (S.A.V) “Kesilecek kuşa bile merhamet eden kimseye, Hz. Allah kıyamet günü rahmet eder. Yeryüzündekilere merhamet etmeyene gökteki de merhamet etmez.” hadislerini söylemiştir. Bundan yola çıkarak özellikle bu sıcak yaz günlerinde sokak hayvanlarına karşı daha duyarlı olunması gerektiği anlaşılıyor. HAKAN ŞAHİN-HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.