‘Organik ve köy ürünü yok doğal ürün var’

‘Organik ve köy ürünü yok doğal ürün var’

Organik ve köy ürünü olmadığını sadece doğal ürün olduğunu söyleyen Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zafer Karaer, “Artık doğal ürün yetiştirmek çok zor, Hatay’da Vakıflı Köyünde yapıldığını biliyorum. Ankara’ya da bir Vakıf

 

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Organik ürün, köy ürünü gibi terimlerin sonradan türetildiğini ve ticari amaçlı kullanıldığını ifade eden Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zafer Karaer, köy ve organik ürün olmadığını sadece doğal ürün olduğunu söyledi. Doğal ürünün yetişmesinin çok zor olduğunu belirten Prof. Dr. Zafer Karaer, Hatay’da Vakıflı Köyünde çok büyük uğraşlarla doğal ürün yetiştirildiğini ve bu köyün bütün köyler tarafından örnek alınması gerektiğini savundu. 

TEŞVİK ÖDÜL ŞEKLİNDE VERİLMELİ

Geçtiğimiz günlerde tarıma verilecek teşvikler açıklandı, siz teşviklerin tarımın gelişimine katkı sağladığını düşünüyor musunuz?

Bakanlık verdiği teşviklerin takibini yapmıyor, birde gerçekten nereye gidiyor o paralar denetlemiyor. Onun için ben teşvikin ürüne olması gerektiğini düşünüyorum, mesela 50-100 hayvan olduğu zaman şu kadar teşvik veriyorum şeklinde olabilir. Teşvik ödül şeklinde verilmeli, elde ettiğin ürüne göre teşvik verilmeli. Çiftçiyi susturmak için verilen teşvikler tembelliğe sevk ediyor. Verilen teşvik paralarının çarçur ediliyor, bu konulara dikkat edilmeli.

HAYVANCILIĞIN KURTULUŞU MERA

Teşvikin dışında tarımda hangi projeler gerçekleştirilirse ülke ekonomisine katkı sağlanır?

Yem fiyatları yükseldi. Yeme dışarıdan takviye edilen katkı maddelerinin pahalı olması yemi de pahalı yapıyor. Mera bol, ormanımız bol, kırsalımız bol, çayır-çimen bol. Fakat biz bu alanları çeşitli sebeplerle kullanmıyoruz. Bana göre Türkiye’deki hayvancılığın kurtuluşu merada hayvan yetiştirmek ile olur. Meradan ete dönüş yapıldığı zaman aradaki hazır yemler kalktığı için ucuza et yiyebiliriz.

ORGANİK DEĞİL DOĞAL BESİN

Son zamanlarda popüler olan organik ürünler ve köy ürünleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Organik besin diye bir şey yoktur ama doğal besin vardır. Organik dediğimiz besinle doğal besin arasında bir fark var. Organik deyince kendi doğal halleriyle yetişen besin aklımıza gelmesin. Artık köyde de kentte de doğal besinden bahsetmek mümkün değil. Çünkü her yeri biz ilaçlıyoruz, diyelim A köyünde ilaçlama yapmıyorsun B köyünde ilaçlama yapıyorsun. Yağmur yağıyor ve doğal alanlarınızda dolaylı yoldan kirleniyor.

VAKIFLI KÖYÜ ÖRNEK ALINABİLİR

Ülkemizde doğal ürünün yetiştiği bölgeler var mı, bu bölgeleri oluşturmak için neler yapabiliriz?

Hatay’da Vakıflı Köyü var ben oraya giderek incelemelerde bulundum. Orada araçları bile köye sokmuyorlar, köyün havasını kirleteceği gerekçesiyle. Gerçekten oradaki hem hayvancılık hem de tarımcılık doğal ve oradaki insanların anlayışı çok önemli. Kimse köyü terk etmemiş ve gelir kaynakları üst düzeyde. Pansiyon gibi evler yapmışlar, 15 gün sizi doğal bir ortamda misafir ediyorlar. Ben hayran oldum oraya, gideceksiniz o köyü örnek alın ve diğer köylere uygulayın. Ankara’ya da bir Vakıflı Köyü lazım. Vakıflı köyünün hemen aşağısında Samandağı’na bağlı bir köy var ikisinin arasında büyük uçurum var. Aynı bölgede iki tane köy karşılaştırdığınız zaman arasından çok büyük fark var.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.