Osmanlı Geleneği ‘Askıda Ekmek’ Sıhhiye’de Yaşatılıyor

Osmanlı Geleneği ‘Askıda Ekmek’ Sıhhiye’de Yaşatılıyor

Sıhhiye’de halk ekmek büfesi işleten İhsan Ormancı müşterilerinin desteğiyle bir Osmanlı geleneğini yaşatmaya çalışıyor. Müşteriler ‘Askıda Ekmek’e ihtiyaç sahipleri için ekmek parası veriyor, böylece veren el alan eli görmeden yardım ediyor.

 

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Osmanlı zamanında ihtiyaç sahipleri uygulanan ‘Askıda Ekmek’ geleneği Sıhhiye’de halk ekmek büfesi işleten İhsan Ormancı tarafında yaşatılmaya çalışılıyor. Müşterilerinin ihtiyaç sahipleri için ‘Askıda Ekmek’e bıraktığı ekmeleri durumu iyi olmayan insanlara veriyor. Bu yardım uygulamasıyla veren el alan eli görmemiş oluyor.

ASKIDA EKMEK GELENEĞİ

‘Askıda Ekmek’ uygulamasına başka büfelerden görerek başladığını belirten İhsan Ormancı, “Yardıma muhtaç insanlar her gün gelip askıdan ekmek alıyor. Ne veren alanı görüyor nede alan vereni görüyor, böyle olunca insanlar daha rahat yardım yapıyor ve ihtiyaç sahiplerine de bu durum rahatsızlık vermiyor” şeklinde konuştu.

TÜM TÜRKİYE’DE UYGULANMALI

Askıda Ekmek geleneğinin tüm ülkede uygulanması gerektiğini söyleyen Ormancı, “Bu geleneğin bütün Ankara hatta bütün Türkiye’de uygulanmasını isterim. İnsanlarımız ekmekleri çöpe atıyor, bu israfın yerine yardıma muhtaç insanlara yardım edebiliriz. Askıdan ekmek alan insanlar kendilerine yetecek kadar alıyor, alma imkânları olmasına rağmen yiyebilecekleri kadar ekmek alıyorlar” dedi.

GÜNLÜK 100 EKMEK YARDIMI

Böyle bir gelenekle ihtiyaç sahiplerine yardımcı olabildiği için mutlu olduğunu aktaran Ormancı, “Günlük yaklaşık olarak 100 ekmek Askıda Ekmek uygulamasıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Büfede yazıyı gören insanlar her gün bir, iki tane ekmek parası vererek yardımda bulunuyor. Yaklaşık olarak günlük 70 lira yardım yapılıyor. Bazen Askıda Ekmek parası eksik kalınca üstünü bende tamamlıyorum, böyle bir gelenekle ihtiyaç sahiplerine yardım edebiliyorsak ne mutlu bize” ifadelerini kullandı.       

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.