Otomobil vergisinde Türkiye bakın kaçıncı sırada

Otomobil vergisinde Türkiye bakın kaçıncı sırada

Türkiye, Avrupa’da otomobil satın alırken en fazla verginin ödendiği ülke olarak belirlendi. OECD’nin dört farlı araç kategorisi için yaptığı vergisiz ve tüm vergiler dâhil fiyatlar karşılaştırıldığında hepsinde Türkiye açık ara önde yer aldı.

Türkiye’de, otomobil piyasasını düzenlemek için ‘ikinci el araç fiyatı sıfır araç fiyatını geçemez’ şeklinde yönetmelik yürürlüğe girmişti. Ancak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahlarının güncellenmesi neticesinde en ucuz araç bile yüzde 80 ÖTV sınıfına girdi. Bunun üzerine yüzde 20 KDV de eklendiğinde toplam vergi yüzde 116 oldu. Böylece vergisiz fiyatı 100 lira olan aracın ÖTV ve KDV dâhil vergili satış fiyatı en az 226 liraya yükseldi.

o2.jpg

AVRUPA’DA NASIL?

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) “Tüketim Vergisi Eğilimleri 2022” ve Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre AB ülkelerinde otomobillerden alınan KDV oranı yüzde 17 ile yüzde 27 arasında değişiyor. Türkiye’de ise KDV oranı 2023 yılında yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseldi. Birçok ülkede özellikle elektrikli araçlarda çeşitli vergi indirimleri ve teşvikler de bulunuyor.

o3.jpg

33 BİN DOLARLIK ARAÇ 62 BİN DOLAR

A kategorisindeki aracın vergisiz fiyatı 33 bin Amerikan doları olarak kabul edilirse bunun vergiler sonrası Türkiye’deki satış fiyatı 62 bin 304 Dolar oluyor. Grafikte görüldüğü üzere İkinci sıradaki Macaristan’da bu aracın vatandaşa maliyeti Türkiye’den yaklaşık 20 bin Dolar daha ucuz konumda. Birçok ülkede aracın son satış fiyatı 40 bin Dolar bile değil.

KDV YÜKSELDİ

Öte yandan OECD’nin hesaplaması 2022 yılı vergi oranlarını yansıtıyor. Türkiye’de araçlardan alınan KDV yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseldi. Aynı zamanda araç fiyatlarına gelen zamlarla birlikte en düşük vergi dilimi yılın ikinci yarısından itibaren yüzde 80’e çıkmış durumda.

Mikail Karaman / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.