Pazarlama DEHASI

Pazarlama DEHASI

Son dönemde stres çarkı ismiyle ünlenen ürün Başkent’te de yoğun ilgi görüyor. Ulus, Kızılay gibi merkezi yerlerde her köşe başında satışa sunulan ürün 7’den 70’e herkese hitap ediyor. 

Neredeyse herkesin elinde görülmeye başlanan stres çarkı (Hand spinner) stresi azaltmaya yarayan bir oyuncak olarak biliniyor. Başkent’te de işportada en çok satılan ürünler arasında görülüyor. Kalite farkına göre çeşitli fiyatları bulunan stres çarkı işportada 10 liradan satışa sunuluyor. Hemen hemen her yaş grubundan kişilerin kullandığı bu oyuncak, içindeki küçük bilyeler sayesinde dönüyor. Son altı ayda yurt dışında popüler olan stres çarkı ülkemizde de bir hayli ünlendi.

 Stres çarkının rulmanların oluşturduğu sesin sinir sistemi rahatlattığı iddia ediliyor. Piyasada çeşitli fiyatlara satılan stres çarkı çocuklar ve büyükler tarafından büyük ilgi görüyor. Başkent sokaklarında her köşede satışa sunulan bu alet ortalama 10 liradan alıcı buluyor. Stres çarkı olarak Amerika çıkışlı ürünün tamamı ile bir pazarlama ürünü olduğunu söyleyenler de bulunuyor. Bu alet her ne amaçla üretildiyse de vatandaştan yoğun talep gördüğü gerçeğini göz ardı edilemez. İnsanların stres çarkı olarak elinde çevirdiği bu ürün son dönemin en çok satılan oyuncakları arasında yerini aldı. 

STRES ÇARKI NEDİR?

Türkçe “El Değirmeni” anlamına gelen Fidget Hand Spinner adlı oyuncak 1997'de Catherine A. Hettinger tarafından ABD'de patentlendi. Patent süresi dolmasıyla birlikte birçok üretici çeşitli şekil ve tasarımlarda eğiriciler yaratmaya başladı. Oyuncak yurt dışında son altı ayda popüler olmuş sonrasında Türkiye’ de hızla yayılmaktadır. Bu oyuncak çelik, pirinç, çinko, titanyum, bakır, plastik, tahta, demir, seramik, rulman malzemeleri kullanılarak yapılıyor.
Seri üretimler yapılmadan önce 3d printerla modellenen bu ürünler genelde üç kollu bir yapıdan oluşuyor, her kolunda ve ortasından monte edilmiş rulmanlar var.

Merkezdeki rulmandan tutularak çevrilen bu alet 30 saniyeden 4 dakikaya kadar kendi ekseni etrafında dönüyor. Ne kadar uzun süre dönerse o kadar makbul kabul ediliyor. Rulmanların oluşturduğu sesin sinir sistemi rahatlattığı iddiasından bahsediliyor.

Kimleri bu alete yeni nesil tesbih diyor, kimleri yeni nesil stres topu, kimileri de bir oyuncak olarak kabul ediyor. Aslında bu alet tamamen yeni nesil bir pazarlama dehasıdır. Yurt dışı sitelerde kalite farklılıklarına ve kullanılan değerli malzemelere göre 2 dolardan 2.000’e kadar fiyatlara satılıyor.  Bu ürün olmadan önce insanların böyle bir şeye ihtiyacı yoktu. Şimdi küçük çocukların bile elinde bu stres çarkının olması üstün pazarlama sürecini en iyi şekilde gösteriyor.

HAKAN ŞAHİN - HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.