Pursaklar Belediyesi Endemik Vadi projesi ile dünyada bir ilki başardı

Pursaklar Belediyesi Endemik Vadi projesi ile dünyada bir ilki başardı

Gazetemize konuşan Yüksek Ziraat Mühendisi Yavuz Yalım, Pursaklar Belediyesi’nin dünyada bir ilki gerçekleştirdiğini vurgulayarak, “Dünya üzerinde 4 farklı endemik hayvan türünün bir arada bulunduğu tek yer Endemik Vadi, bir ikincisi yok” dedi.

Pursaklar Belediyesi’ne bağlı Endemik Vadi’de, Tarım ve Bitki bölümünün sorumluluğunu yapan Yavuz Yalım gazetemize konuştu. Ünü ülke sınırlarını aşan vadiye yüksek ziraat mühendisi olarak katkı veren Yalım, yaptığı açıklamalarda Endemik Vadi’nin basında yer almamış özelliklerinin yanı sıra Pursaklar Belediyesi’nin yeni projelerinden de bahsetti. Endemik Vadi bünyesinde ilköğretim öğrencilerine biyoloji ve tarım eğitimi verildiğini belirten Yalım, “Endemik Vadi’de ziraat yüksek mühendisi olarak görev yapıyorum. Biraz Endemik Vadi’nin ne olduğundan söz etmek istiyorum. Ankara’ya ait endemik hayvan ve bitkilerin yer aldığı, bunların tanıtılıp gösteriminin yapıldığı özgün bir yerdir burası. Peki neden vadi diye sorabilirsiniz. Vadi, bulunduğu konum ve şekil itibariyle doğal bir alan. Biz bu doğal vadide Ankara tavşanını, Ankara kedisini, Ankara güvercinini ve Ankara keçisini endemik hayvan olarak gösterime sunuyoruz. Bunları koruyup yaşatmaya çalışıyoruz. Endemik bitkilerimize baktığımızda Ayaş çan çiceği, Gölbaşı sevgi çiçeği, Ankara çiğdemi ve sığır kuyruğu gibi çeşitlerin olduğu yaklaşık üç yüze yakın türümüz var. Biz bu bitkilerin konumunu belirleyip doğasından bulup getiriyoruz. Bu türlerin var olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Bunların dışında bir projemizde doğa, biyoloji ve tarım eğitimi veriyoruz. Bu eğitimler kime veriliyor? Ankara sınırları içerisinde yer alan ilköğretim öğrencilerine veriliyor. Hedefimiz bununla sınırlı kalmamak, bu daha ilk aşama. Pursaklar ile sınırlı kalmıyoruz asla, Ankara’nın tüm bölgelerine ulaşıyoruz” diye konuştu.

basliksiz-1-001.jpg

DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK

Endemik Vadi’nin dört çeşit endemik hayvanı bir araya getirerek dünyada bir ilke imza attığını söyleyen Yalım şöyle konuştu:

“Endemik vadi bundan yalnızca iki sene önce kuruldu, daha çok yeniyiz. Araştırmalarımız, çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Vadimize ait bir kuş bahçemiz var. Burada misafirlerimizi ağırlama imkanımız oluyor. Misafirlerin memnuniyetine gelince, vadiye gelenler buradan memnun ve mutlu ayrılıyorlar. Neden? Çünkü daha önce doğada hiç görmediği hayvan ve bitkileri burada görebiliyorlar. Bu çeşitlerin tek tek görülebilmesi için hakikaten çok geniş bir alanda tarama çalışması yapmak gerekir, biz bunları bir araya getirdik. Bence bu mevzu çok kıymetli. Ankara Endemik Vadi dışında dünyanın hiçbir yerinde 4 tane endemik hayvan bir arada bulunmuyor. Dünya üzerinde bir ikincisi yok. Hem dünyada hem Türkiye’de hem de Ankara’da bir ilk olma özelliğini taşıyoruz.”

ara2-004.jpg

VADİ İÇİNDE ENDEMİK TÜR MÜZESİ KURULACAK

Pursaklar Belediyesi’nin Endemik Vadi içinde yeni bir müze açmak için kolları sıvadığını söyleyen Yalım, proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Endemik vadi Ankara Gazi Üniversitesi ile ortak yapılan çalışma sonucunda, iki arkadaşın projeyi tasarlayıp, kendilerince planlayıp Ertuğrul Çetin başkanımıza sunması ve projenin başkanımızın beğenisini kazanması sonucunda hayata geçirilen bir proje. Biz burada sadece Ankara’dan değil, Türkiye’nin dört bir yanından misafirlerimizi ağırlıyoruz. Hatta yurt dışından Ankara’ya gelen öğrenciler oluyor. Erasmus Plus programı ile yurt dışından, hem eğitim almak hem de sosyalleşmek için gelen öğrenciler ziyaret ediyorlar. Bir adım ilerisi, bu da yeni bir projedir. Dünyada yer alan endemik türlerin bir araya geldiği, resim ya da maket olarak, bir müze kuracağız. Bu proje üzerinde çalışıyoruz, yakında açılacak. Pursaklar Belediyesi’ne ait endemik vadi içinde yapılacak kapsamlı bir müze olacak. Bu basın ile ilk kez paylaşılıyor“ şeklinde konuştu.

ORMAN OKULU PROJESİ

Vadi içerisinde yer alan ormanlık bölge içerisine bir okul yapmayı planladıklarını aktaran Yavuz Yalım sözlerini şu şekilde noktaladı:

“Endemik Vadi’mizde aynı zamanda yürüyüş yolumuz yer alıyor. Doğanın, kuş cıvıltılarının ve ağaçların içinde 1 kilometreden uzun bir yol. Yürüyüş yolunun bitiminde inanılmaz güzel bir orman bulunuyor. Bu orman içerisinde bir orman okulu projesini hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Yurt dışından bu konuya bir yönelim ve istek var, onlar yıllardır bunu yapıyorlar. Pursaklar Belediyesi çalışmalarıyla basında bol bol yer alıyor, bu durum bizi mutlu ediyor. Ben de belediye içerisinde yüksek ziraat mühendisi olarak görev yapmaktan memnunum. Memleketim Ankara, burada doğup büyüdüm. Eğitimimi Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde tamamladım. Yüksek lisansımı bitirmeme müteakip iş arayışına girdim. 1 yıla yakın bir süre yurt dışında bulundum, stajımı yurt dışında gerçekleştirdim. Ülkeye döndüğümde Pursaklar Belediyesi’ne başvuruda bulundum. Onlar da özgeçmişimi inceleyerek beni değerlendirmek istediler. Endemik Vadi projesine daha sonra dahil oldum. Fakat nacizane ilerletenlerden birisi olmak bize nasip oldu. Tarım ve bitkiler kısmıyla ben ilgileniyorum, sorumlusu benim diyebilirim. Benim dışında genel sorumlumuz var. Projenin de sahibidir, Osman Erdoğan Beyefendi, biyologdur kendisi. Herkesi endemik vadimize davet ediyoruz. Bu güzellikleri herkesin görüp öğrenmesini istiyoruz. Konumu protokol yolu üzerinde, Esenboğa Havalimanı’na giderken solda, Saray ve Pursaklar arasında yer alıyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.