Rasat aktif mi, Rasat görevde mi?

Rasat aktif mi, Rasat görevde mi?

İlk yerli gözlem uydumuz Rasat ile ilgili Rasat aktif mi, Rasat görevde mi sorularının cevapları aranıyor. Rasat aktif mi sorusuna cevap TÜBİTAK’tan geldi.

İlk yerli ve milli gözlem uydumuz Rasat ile ilgili Rasat aktif mi, Rasat görevde mi sorularının cevapları aranıyor. Rasat aktif mi sorusuna cevap TÜBİTAK’tan geldi.

EMEKLİYE AYRILDI

Donanımhaber’in haberine göre, Türkiye’nin ilk yerli gözlem uydusu Rasat için yolun sonu geldi. Rasat, yörüngede geçirdiği 11 yılın ardından 2022’de görevini tamamladı ve emekliye ayrıldı.

3 YILDI 11 YIL HİZMET VERDİ

Tübitak Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Rasat, 3 yıl tasarım ömrüne sahipti fakat 11 sene boyunca hizmet vermeyi sürdürdü. Bu büyük bir başarı olarak değerlendiriliyor.

Rasat, 17 Ağustos 2011’de uzaya gönderilmişti. Bugüne kadar yörüngesinde 58 bin 726 tur attı ve toplam 22 bin 203 kez iletişim kurdu. Bir çerçeve görüntü boyutu 30x30 kilometre olan ve tek seferde 33 çerçeve yani 960 kilometre uzunluğunda şerit görüntüler alabilen uydu ile 12 milyon 25 bin 800 km² alanın görüntüsü kaydedildi.

DPT KAYNAĞIYLA TASARLANDI

Vikipedi, Türkiye’nin ilk yerli gözlem uydusu Rasat’ı şöyle ifade ediyor: “RASAT, tasarımı ve üretimi Türkiye'de gerçekleştirilen ilk yer gözlem uydusudur. Türkiye’nin BiLSAT uydusundan sonra ikinci uzaktan algılama uydusudur. DPT tarafından sağlanan kaynakla TÜBİTAK UZAY tarafından, danışmanlık ya da dış destek alınmadan Türkiye'de tasarlanan uydu, 17 Ağustos 2011 tarihinde Rusya'nın Kazakistan sınırındaki Orenburg bölgesinde bulunan Yasny Fırlatma Üssü'nden Dnepr fırlatma aracıyla uzaya gönderildi. 969 saniye içinde yörüngeye yerleşen uydu, ilk sinyalleri Türkiye saati ile 11.50'de vermeye başladı.[1] 18 Ekim 2011 tarihindeyse uydu tarafından çekilen fotoğrafların TÜBİTAK'ın yer istasyonundan indirilmeye başlandığı duyuruldu.

3 yıllık bir görev ömrüne sahip olmak üzere tasarlanan RASAT; 685 km irtifada, Güneş ile eşzamanlı bir yörüngede bulunmaktadır. Pankromatik bantta 7,5 m ve kırmızı, mavi, yeşil bantlarında 15 m. yer örneklem mesafesine sahip olan uydu; haritacılık, afet izleme, kirlilik ve çevrenin izlenmesi ile şehircilik ve planlama amaçlarıyla görev yapmaktaydı. Bunun dışında, TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan ve geliştirilen uçuş bilgisayarı BİLGE, gerçek zamanlı görüntü sıkıştırma donanımı ve X-bant iletişim modülleri de test edilmektedir.”


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.