Reasürans nedir, nasıl çalışır?

Reasürans nedir, nasıl çalışır?

AA, Hazine ve Maliye Bakanlığınca Türk Reasürans AŞ’nin kurulduğunu, şirketin Genel Müdürlüğüne Selva Eren’in atandığını duyurdu. Bu haber üzerine internette reasürans nedir, nasıl çalışır sorularına cevap aranmaya başladı.

Anadolu Ajansı, Hazine ve Maliye Bakanlığınca Türk Reasürans AŞ’nin kurulduğunu, şirketin Genel Müdürlüğüne Selva Eren’in atandığını duyurdu. Bu haber üzerine internette reasürans nedir, nasıl çalışır sorularına cevap aranmaya başladı. 

AA’nın haberine göre, Türk Reasürans AŞ (Türk Re) Türk sigorta sektörünün büyümesine katkı sağlamak ve sigorta piyasasının reasürans faaliyetlerindeki kapasite ihtiyacını karşılamak için kuruldu. 

aa-haber.jpg

Peki bu ne anlama geliyor? 

Anlaşılır bir ifade ile reasürans nedir, nasıl çalışır

Genel Sigortacılar Derneği’nden derlediğimiz bilgilere göre, reasürans en anlaşılır tanımı ile “sigortacının sigortalanması”dır.

Yani reasürans da bir çeşit sigortadır. 

Yabancı bir terim olan reasürans, Alman Ticaret Kanunu’nda “sigortacının yüklenmiş olduğu riskin sigortası” olarak geçer. 

İngiliz Hukuku’na göre ise reasürans, “önceden sigortalanmış bir risk üzerinde akdedilmiş yeni bir sigorta poliçesi”dir.

Bu tanımlamaların gösterdiği üzere, bir reasürans akdinden söz edilebilmesi için ortada öncelikle sigortalı ile sigortacı arasında bir sigorta akdinin bulunması, daha sonra da sigortacının bu sigorta akdinden dolayı yüklendiği rizikonun gerçekleşmesi halinde uğrayacağı zararı tazmine yönelik ikinci bir akdin varlığı gerekmektedir. Sigortacı ile onun uğrayabileceği zararı tazmin yükümlülüğü altına giren diğer sigortacı, ki terminolojide reasürör diye adlandırılır, arasındaki bu ikinci akit, bir reasürans akdidir.

Buradan hareketle, canını, malını yada sigortalanabilir herhangi bir menfaatini bir sigortacıya sigortalatan sigortalı ile reasürör arasında hiçbir şekilde hukuki bir ilişkinin olmadığı sonucuna varılır. Zira sigorta akdinin tarafları sigortalı ile sigortacıdır. Sigortalıya karşı tazmin yükümlülüğü altına giren taraf reasürör değil, sigortacıdır. Öte yandan reasürans akdi, sigorta akdinin ne bir tamamlayıcı parçası, ne de onu herhangi bir şekilde değiştiren başka bir akittir. Genel prensip bu olmakla birlikte, bazı ülkelerde, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde, sigortacının mali güçlük içine girmesi yada iflası halinde, sigortalının doğrudan reasüröre başvurabileceğini öngören maddeler, çok ender de olsa, reasürans akidlerinde bulunabilmektedir.

Sonuç olarak reasürans akdinin başlıca sözelliklerini sıralamak gerekirse,

 Reasürörün sigortacıya karşı girmiş olduğu tazmin yükümlülüğü bir sigorta akdidir.

Reasürör, sigortacının sigortalı ile akdetmiş olduğu sigorta akdinden doğacak zararının tümünü ya da bir kısmını tazmin eder.

Reasürans akdinin tarafları reasürör ile sigortacıdır. Sigortalı üçüncü şahıslar taraf değildirdiler.”

rrr.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.