Sardalyeyi Hamsi Diye Satıyorlar

Sardalyeyi Hamsi Diye Satıyorlar

Ulus halindeki uyanık balıkçılar hamsiye benzeyen sardalyeyi hamsi diye satarak vatandaşları kandırıyor. Satılan balığın sardalye olduğunu anlamayan vatandaşlarda hamsi niyetiyle balığı alıyor.

 SÜLEYMAN TOKER/HABERVAKTİM

 

Karadeniz’in simgesi olan hamsi Ulus halinde isim değiştirdi. Tezgâhlarında satmak için yeterli miktarda hamsi bulamayan balıkçılar görünümü hamsiye benzeyen sardalyeleri Karadeniz hamsisi adıyla satarak vatandaşları kandırıyorlar. Karadeniz hamsisi tezgâhlarda 15 liradan yerini alırken, Karadeniz hamsisi diye satılan Sardalyelerde 5-7 lira arasında tezgâhlarda yerini alıyor. Hamsi ile Sardalye arasındaki farkı anlamayan vatandaşlarda Karadeniz hamsisi diye sardalyeyi satın almak zorunda kalıyor.

GÖZ GÖRE GÖRE VATANDAŞI KANDIRIYORLAR

Ulus halinde bulunan balıkçılar tezgâhlarına koydukları sardalyeleri Karadeniz hamsisi diye satarak vatandaşı göz göre göre kandırmaya çalışıyor. Habervaktim gazetesi olarak Ulus halinde bulunan bütün balıkçı tezgâhlarını gezdik. Karadeniz hamsisi diye sardalye satan balıkçıların tamamı hamsi diye sardalye sattığını kabul ediyor. Ancak bu durumdan yüzleri kızarmayan balıkçılar tezgâhlarında bulunan sardalyeyi hamsi diye satarak vatandaşı kandırmaya devam ediyor.

SEKTÖRÜN İTİBAR KAYBETMESİNE NEDEN OLUYORLAR

Ulus hali dışında balıkçılık yapan kişiler bu durumdan dolayı sektör itibarının sarsıldığını belirten balıkçılar, “Geçtiğimiz yıllarda da böyle olaylarla çok karşılaştık. Şuanda da hamsinin tam olarak tezgâhlarda yerini almamasından dolayı sardalyeleri hamsi diye vatandaşa satıyorlar. Bu durumda sektörün yara almasına neden oluyor. Vatandaşlarımızda bilmeden hamsi diye satın alarak sardalyeyi tüketiyorlar. Ayrıca halde sardalyelerin hamsi diye ucuz fiyata satılmasından dolayı bizimde işlerimiz aksıyor. Tezgâhlarımızda Karadeniz hamsinin fiyatını gören vatandaşlar pahalı diye almaktan vazgeçiyorlar” dedi.

HAMSİ 15 LİRADAN SATILIRKEN SARDALYE 7 LİRADAN SATILIYOR

Halde gerçek Karadeniz hamsinin fiyatı 15 liradan yerini alırken, hamsi diye satılmaya çalışan sardalyede 5-7 lira arasında yerini alıyor. Karadeniz hamsisi aldığını sanan vatandaşlarda fiyatının ucuz olduğunu görünce hamsi diye satılan sardalyeye yöneliyor. Bazı vatandaşlarda aynı tezgâhta bulunan aynı cins iki balığın arasındaki fiyat farkını gördükten sonra balık almaktan vazgeçiyor. Aradaki bu fiyat farkından rahatsız olan bazı vatandaşlarda balıkçıları sorguladığı zaman ters tepkilerle karşılaşıyor.

SARDALYE KONVERSE İLE ÖZDEŞLEŞMİŞTİR

Hamsinin yakın akrabası sardalyenin hamsi kadar ticari değeri yüksek bir balıktır. Karadeniz hamsisi diye satılan sardalyenin Karadeniz’le hiçbir alakası olmayıp, aksine Karadeniz dışında diğer denizlerimizde bulunmaktadır. Kurutularak, tuzlanarak hatta balık yağı ve balık unu elde etmekte kullanılır. Sardalye adı konserve işleminden dolayı konserve ile özdeşleşmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum