Savaş mağdurlarına sıcak yemek götürülüyor

Savaş mağdurlarına sıcak yemek götürülüyor

TAŞKAPON Ankara İl Başkanı Mahmut Dolmacı, tampon bölgede yaşam savaşı veren Suriyelilerin yemek ihtiyaçlarını karşılayabilmek için iki farklı noktada 14 bin kişilik aşevi kurduklarını söyledi. Dolmacı, bu sayıyı 18 bine çıkaracaklarını da açıkladı. 

Türkiye Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (Taşpakon) ile Beşir Derneği ortaklaşa Halep'ten tahliye edilerek sınırımıza yakın bir noktadaki güvenli bölgeye yerleştirilen savaş mağduru Suriyelilerin yemek ihtiyaçlarını karşılamak için Kilis ve Reyhanlı'da iki büyük aşevi kurdu. Geçtiğimiz günlerde bölgede bulunan Taşpakon Ankara İl Başkanı Mahmut Dolmacı, bu anlamlı aşevi projesiyle ve bölgede yaşanan dramla ilgili Habervaktim'e çarpıcı açıklamalarda bulundu.  

KENDİ ELLERİMİZ İLE GÖTÜRDÜK
Taşpakon ve Beşir Derneği ile ortaklaşa tampon bölgelerde bulunan Suriyelilerin faydalanabilmesi için ilk olarak Kilis'e bir aşevi kurduklarını ardından ise Reyhanlı'da bir aşevini hizmete açtıklarını anlatan Dolmacı, "Kendi imkanlarımız ile Kilis'e bir mutfak kuruldu. Buraya Lübnan'dan bir fırın getirildi. Şuan Kilis'te 10 bin Suriyeliye yemek çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde de Reyhanlı sınır kapısına yakın bir noktaya aşevi kurduk. Reyhanlı Belediyesi aşevini bize tahsis etti. Biz de eksiklerini Taşpakon olarak tamamladık. Ben Ankara temsilcisi olarak, Fatih Demir kardeşimiz de Uşak temsilcisi olarak orada bulunduk. Mutfağın kurulması için elimizden geleni yaptık. Çıkan yemekleri tampon bölgeye kadar götürüp teslim ettik. Halep'e dahi gittik. Orada koskoca kültürün yerle bir olduğunu gördük" dedi.

8 BİNE ÇIKARILACAK
Reyhanlı'daki aşevinde günde 4 bin kişilik yemek çıktığını kaydeden Mahmut Dolmacı, bu sayının 8 bine çıkması için çalışmalarını başlattıklarını belirtti. Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi'den de gerekli destek sözlerin aldığını ifade eden Dolmacı, "Biz amacına uygun hayır işi yapıyoruz. Bizim yaptığımız iş gelen ham maddeyi malul madde haline çeviriyoruz. Çevirdikten sonra merkeze ulaştırıyoruz. Yemeğin yanında Suriyeliler tarafından sevilen ekmeği de gönderiyoruz. Çadırlarda her ailenin bir kabı var. Kaplara o ailenin yemeği ekmeği veriliyor. Aşevlerinde çalışanlar hakkında da bilgi vermek gerekirse Reyhanlı aşevinde 6 kişi çalışıyor hepsi Türk. Kilis'te ise 25 kişi çalışıyor. Bunlardan 5-6 tanesi Türk gerisi Suriyeli" diye konuştu. 

KÖTÜ GÜNLERİNİ ATLATMAK İÇİN...
Savaş mağduru insanların yaşadığı şartların zorluğuna dikkat çekerek bu kötü günleri atlatmaları için ellerinden gelen gayreti sarf ettiklerini ve daha da edeceklerini belirten Dolmacı, "Zor günler geçiriyorlar. Bu kış gününde işleri biraz daha zorlaşıyor. Oradaki insanlar bir kap yemek alırken yüzünü kapatıyor. Onlara bu duruma düşmek zor geliyor. Biz onların daha iyi şartlarda bu süreci atlatmaları için çalışacağız. Yaşım 70. Allah ömür verirse 70 defa gideceğim ve o kardeşlerimize yardımcı olacağım. Taşpakon olarak biz oraya aşçı göndermeye de devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

EN FAZLA YARDIM TÜRKİYE'DEN
Savaş mağduru Suriyelilere dünyadan ve Türkiye'den gelen yardımları da karşılaştıran Dolmacı, "Dünyanın her yerinden yardım geliyor, ancak çok az. En fazla yardım ise ülkemizden geliyor. Orada Türkiye'deki birçok dernek ve kurum var. İnsanlığı orada yaşatmaya çalışıyor" dedi. 

 OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM-


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.