Siftahsız günler

Siftahsız günler

Keçiören’de akvaryumculuk yapan Esendal Çorbacı, son yıllarda balık ve kuşa ilginin büyük oranda azaldığını kaydederek bundan dolayı siftahsız günlerinin olduğunu anlattı. Çorbacı, "Arkadaşlarımız iş yerini ya kapatıyor ya da devrediyor"

Türkiye’nin en kalabalık ilçelerinden biri olan Keçiören’de 20 yıldır akvaryumculuk yapan Esendal Çorbacı, sektörle ilgili Habervaktim’e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çorbacı, Ankara’da odaya kayıtlı 300 akvaryumcunun olduğunu toplamda ise 600 esnafın bulduğunu kaydetti. 

ESKİ YOĞUNLUĞUMUZU ÖZLÜYORUZ
Geçmiş yıllara oranla işlerinin birkaç yıldır çok kötü olduğunu ve daha da kötüye gittiğini anlatan Esendal Çorbacı, “Eski işlerimiz ile yeni işlerimiz arasında uçurum kadar var. Bu sektörde çok güzel iş yaparken iyi para kazanırken şuanda işlerimiz yok gibi bir şey” dedi. 

2011’DEN SONRA İŞLER BİRANDA DÜŞTÜ
İşlerinin 2011 yılına kadar çok iyi olduğunu ancak bu tarihten sonra satışlarda ve ilgide biranda bir azalmanın yaşandığını belirten Çorbacı, “Çoğu esnaf arkadaşlar siftahsız dükkanını kapatıyor. İş olsa da cirolar çok düşük. Zar zor ayakta duruyoruz. Borç alıyoruz ya da aldığımız malın parasını veremiyoruz. Daha da olmadı kredi çekerek ayakta durmaya çalışıyoruz. Bu duruma dayanamayan çoğu arkadaş dükkanını kapatıyor ya da devrediyor” diye konuştu.

img_0661.jpg

İLGİ PET SHOPLARA KAYDI
Akvaryumculara ilginin azalmasına rağmen pet shoplarda işlerin iyi gittiğini kaydeden Çorbacı, “Dikkat başka yere kaydı. Önceden çocuk müşteri çok gelirdi şimdi çocuklar da uğramaz oldu. Bizim işlerimiz kötü ancak pet shopların işi iyi. Yani kedi, köpek maması satan esnafların işi iyi. Kedi, köpek besleyen insanların maddi durumu işleri de olumlu yönden etkiliyor. Kedi köpek insanlar için aileden birisi gibidir ancak balık, kuş öyle değil” şeklinde konuştu.

img_0662.jpg

KREDİ ALMAK İÇİN ÇİLELİ PROSEDÜR
Çorbacı, işleri açılmazsa bu mesleği bırakacağını söyledi. Kredi almakta zorluk yaşadıklarından yakınan Çorbacı, “Ben esnaf kefaretten kredi kullanmaya gittim. Onların bana söyledikleri: iki tane memur kefilin olacak, banka kredi puanın yüksek olacak! Zaten benim durumum iyi olsa kredi kullanmam direkt bankaya giderim” dedi. 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM- 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.