Sigaradan farkı yok! Hedef: Genç kuşak

Sigaradan farkı yok! Hedef: Genç kuşak

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde gazetemize konuşan Yeşilay Ankara Şube Başkanı Sevilay Aslan, “Elektronik sigaralar için büyük sermayeler ciddi şekilde propaganda yapıyor. Bu aletlerin sigaradan hiçbir farkı yok, daha az zararlı değiller” dedi.

Dünya genelinde tütün endüstrisinin yeni hedef kitlesi gençler ve çocuklar. Şık ve dikkat çekici ambalajlarla pazarlanan sigara, sarma tütün, nargile, elektronik sigara, ısıtılmış tütün, çiğneme tütünü ve nikotin keseleri gibi ürünler gençleri tütün kullanmaya özendiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Avrupa’da 13-15 yaş arası erkek çocukların yüzde 11.5’i, kız çocuklarının ise yüzde 10.1’i tütün kullanıyor. Veriler yaklaşık 4 milyon çocuğun tütün bağımlısı olduğunu gösteriyor. Birçok ülkede tütün bağımlılığı çocukluk veya genç yaşlarda başlıyor. Ömür boyu tütün kullananların büyük bir kısmı 21 yaşından önce nikotin bağımlısı oluyor.

image-2024-05-30t07-07-12-170z.png

HEDEF: GENÇ KUŞAK

DSÖ'nün araştırmalarına göre özendirici ürünler veya e-sigara gibi araçlarla nikotin bağımlısı olan gençlerin ilerleyen yaşlarda geleneksel sigara kullanma oranı üç kat daha fazla.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Gününde İlk Sayfa’ya özel açıklamalarda bulanan Yeşilay Ankara Şube Başkanı Sevilay Aslan, Yeşilay’ın tütüne karşı mücadelesinin yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Aslan şöyle konuştu:

“Nikotin bağımlılığının topluma verdiği zarar çok fazla. Çoğu zaman bıraktığı hasarı anlayamıyoruz. Zararı azaltılmış bir tütün yoktur. Elektronik sigaralar bu şekilde pazarlanıyor. Nikotin alırken zarar minimuma indiriliyormuş gibi. Bu görüşün kabul görmesi için büyük sermayeler propaganda yapıyor. Hiçbir geçerliliği yok. Elektronik aletler ile sigara bırakılmaz.”

2-002.jpg

TÜRKİYE’DE TEK

Yeşilay Danışmanlık Hattı (YEDAM) ile vatandaşları bağımlılıklardan uzak tutmaya çalıştıklarını söyleyen Aslan, “Sahada bizim kadar örgütlü çalışan bir grup yok. Türkiye’de bir kesim sadece akademik alanda çalışıyor.

Başka bir kesim de sahada uğraş veriyor. Biz akademi ile sahayı buluşturuyoruz. Bunun ülkemizde eşi benzeri yok. Sanatın ve sporun iyileştirici gücünü kullanıyoruz. Bunun için Yeşilay Spor Kulübü kuruldu” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.