Simitçiler Esnaf Odası Başkanı açıkladı: Simide maliyet zammı

Simitçiler Esnaf Odası Başkanı açıkladı: Simide maliyet zammı

Gündemde olan simit fiyatları ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Pideciler ve Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş, yapılacak olan zammın esnafı tatmin etmediğini ve maliyet artışı devam ederse bir zam daha gelebileceğini açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde simit fiyatlarına yapılan zammın tepki görmesi nedeniyle geri çekildi. Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı kademeli artış olması gerektiğini ifade etmişti. Ankara Pideciler ve Simitçiler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş, simit fiyatlarına Ankara’da tekrar zam yapılacağını açıklaması üzerine gazetemize açıklamalarda bulundu. Delibaş, yapılan hesaplamaların sonucunda ortalama simit başı maliyetin 12.70 TL olduğunu buna rağmen esnafın da fedakârlıkları ile komisyonun onayını alması takdirinde önümüzdeki haftadan itibaren simit fiyatlarının 12.50 TL olarak güncelleneceğini açıkladı. Sürekli artan maliyetler nedeniyle zam yapıldığını belirten Delibaş, destek verildiği takdirde simitleri 10 liradan satmaya devam edeceklerini açıkladı. Delibaş, 31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimlerden sonra maliyet artışının devam etmesi halinde simit fiyatlarına bir zam daha yapılabileceğini açıkladı.

1-002.jpg

SİMİDE BİR ZAM DAHA GELEBİLİR

Komisyondan geçmesi halinde önümüzdeki haftadan itibaren 12.50 TL olarak satılacak simit için Delibaş, maliyetlerin artması halinde fiyatların 31 Mart tarihinde yapılacak seçimlerden sonra tekrar değerlendirileceğini ifade etti. ‘’Bakan Bey’in önüne maliyet raporu koyduğumda un 800 lira olarak hesaplanmıştı. Bugün bir çuval un 880 lira. Simit fiyatlarında artış olmaması için önce maliyetlerin durması gerekiyor. Un fiyatları 2023 yılında 450 liraydı Bakan Bey ile görüştüğümüzde sunduğumuz raporda 800 lira olarak yazmıştık. Ama bugün bir çuval un fiyatı 880 lira. Maliyetlerin durması gerekiyor, bu artış durmadığı sürece artış simit fiyatlarına da yansıyacak.’’ Ham madde satıcılarının toplu satışlardan çekindiğini ifade eden Delibaş ’’Önceden toptan satıcıdan 500 çuval un istendiğinde seve seve bana o 500 çuval unu getirirdi. Şimdi aynı talep ile gittiğimizde toptan olarak böyle bir satış yapmak istemiyor. Çünkü 500 çuval unu aldığımda belki 5 ay un almayacağım ve toptan satıcı bana sabit fiyattan mal satmış olacak.’’ İfadesinde bulundu.

2-003.jpg

ESNAFI BU ZAM DAHİ TATMİN ETMİYOR

Ankara Pideciler ve Simitçiler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş, maliyetlerin simit başına 12.70 TL olduğunu ve yapılacak zammın esnafı tatmin etmediğini belirtti. Delibaş ’’ Yapılacak olan zam esnafı dahi tatmin etmiyor. Belli bir süre mecburen bu şekilde olacak. Çıkarılan ortalama simit başı maliyet 12.70 TL. Komisyondan geçerse önümüzdeki haftadan itibaren 12.50 TL olarak satılacak. Toplu simit üreticisi esnafımız bu aradaki 20 kuruşluk farkı toplu ham madde alımı ve sürüm sirkülasyonu ile kapatıyor. Toplu simit üretmeyen esnafımız ise vermiş olduğu kafe hizmeti ile bu farkı kapatıyor. Biz fiyatları tutmaya çalışıyoruz ama ham maddelerin artışı nedeniyle her geçen gün daha çok zorlanıyoruz.’’ İfadesinde bulundu.

3-001.jpg

DESTEK GELİRSE 10 LİRADAN DEVAM EDİLECEK

Destek geldiği takdirde simit fiyatlarında artışa gitmeyeceklerini belirten Savaş Delibaş ‘’Simit fiyatlarını keşke 5 liraya düşürebilsek. Bu konuyu Bakan Bey’e ilettim. Bunun maliyetini düşürmek istiyorsanız bize Türkiye Toprak Mahsulleri Ofisi’nden un ve susam verin destek olarak. Bizim giderlerimizi düşürün biz de simidi 10 liradan satmaya devam edelim.’’ İfadesinde bulundu. Simit esnafının artan maliyetler karşısında durmakta zorlandığını belirten Delibaş ‘’Bizim esnafımızın eti belli budu belli ne zamana kadar bu fiyatlar ile satış yapabilecekler’’ dedi.

4-002.jpg

SİMİT HALKIN ÜRÜNÜ

Ankara Simitçiler ve Pideciler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş, simidin halkın ürünü olduğunu ve yapılan zammın bu nedenle tepki çektiğini ifade etti. Zam oranının aslında normal olduğunu belirten Delibaş, ’’Dükkân kiralarına yüzde 300 zam isteniyor. Bu zam oranlarına bakıldığında aslında yüzde 50’yi konuşmak bile doğru değil. Bir asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldığında ülkede her şeye aynı oranda zam gelecek anlamına geliyor. Simit halkın ürünü olduğu için yapılan zam bu kadar tepki çekti.’’ İfadesinde bulundu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.