Sincan Gastro Akademi'de mutfağın inceliklerini öğreniyorlar

Sincan Gastro Akademi'de mutfağın inceliklerini öğreniyorlar

2022 yılında Sincan’da hizmete açılan Gastro Akademi’de, usta şeflerden eğitim alan kursiyerler, Türk ve Dünya mutfağının inceliklerini öğreniyor. Eğitim sonunda sertifika almaya hak kazanan kursiyerler, mesleğe atılıyor.

2022 yılında Sincan’da hizmete açılan Gastro Akademi’de, usta şeflerden eğitim alan kursiyerler, Türk ve Dünya mutfağının inceliklerini öğreniyor. Aldıkları eğitimleri pratiğe döken kursiyerler, lezzet dolu bir yolculuğa çıkıyor. Aşçı çıraklığı, aşçı yardımcılığı ve pastacılık eğitimlerinin verildiği Akademi’de, kadınlar becerisine beceri katıyor. 178 saat çıraklık ve 450 saat süren aşçı yardımcılığı eğitimlerinin sonunda sertifika almaya hak kazanan kursiyerler, mesleğe atılıyor. Gastro Akademi hakkında gazetemize bilgi veren Usta Öğreticisi Ayfer Yıldırım, “Meslek edindirmeye yönelik kadınlarımıza nasıl destek olabiliriz? diye düşündük. Bunun sonucunda da böyle bir kursu hayata geçirdik. Kadınlar bu noktada kendileriyle tanıştılar. Ne yapabileceklerinin farkına vardılar” dedi.

ruveyda-asliipek.jpg

“KADINLAR BURADA KENDİLERİYLE TANIŞTILAR”

3 yıldır Sincan Belediyesi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Gastro Akademi’nin ilk kurucu hocası olan Usta Öğretici Ayfer Yıldırım, kadınların tamamen ücretsiz bir şekilde eğitim aldığını belirtti. Gastro Akademi’ de bulanan 2 hoca ile beraber dönüşümlü olarak ders verdiklerini ifade eden Yıldırım, kursun içeriği hakkında şunları aktardı:

“Kursumuza ilk etapta çıraklık eğitimiyle başladık. Çünkü oldukça büyük bir talep var. Bizlerde bu talebi karşılamak adına, tüm başvuruları elimizden geldiğine hızlı ve adil bir şekilde değerlendiriyoruz. Halk eğitimlerde kursların geneli hobi olarak verildiği için biz meslek edindirmeye yönelik kadınlarımıza nasıl destek olabiliriz? diye düşündük. Bunun sonucunda da böyle bir kursu hayata geçirdik. Kadınlar bu noktada kendileriyle tanıştılar. Ne yapabileceklerinin farkına vardılar. Kadınlarımızın kendilerine güvenmesi, bir yola çıkması bizler için inanıla bir duygu. Onlar kendileriyle, bizlerde onlarla gururlanıyoruz. Kadınlarımız bir yere gelsinler, ellerinde bir meslekleri, sertifikaları, belgeleri olsun istiyoruz.”

kadinlar.jpg

TAMAMLAYANLAR BELGELERİNİ ALIYOR

Kursiyerlerin Gastro Akademi’deki eğitim sürecinden bahseden Yıldırım, “İlk etapta 178 saat çıraklık eğitimi veriyoruz. Bunu da kursiyerler ortalama 2 ayda tamamlamış oluyor. Devam etmek istedikleri takdirde 450 saat aşçı yardımcılığı eğitimleri veriyoruz. Bu da hemen hemen 4 buçuk ay gibi bir süreçte tamamlanıyor” dedi.

Eğitimlerini tamamladıktan sonra ustalık belgesi alma hakkına sahip olduklarını ifade eden Yıldırım, sürecin devamını şu sözlerle anlattı:

“Eğitim merkezlerine gönderilip orada bir sınava tabi olup ustalık belgelerini alıyorlar. Yakın bir zamanda da Sincan Belediyesi'nde, Gastro Akademi’de eğitimlerini tamamlayan öğrencilerin ustalık belgelerini vermek üzere bir tören yapılacak. Ben bunu gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşıyorum.”

sincan.jpg

MEZUNLARA TALEP ÇOK

Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan’ın kadınlara bu konuda büyük desteklerinin olduğunu belirten Yıldırım, “Belediyemiz bu konuda bizlere çok destek oluyor. Ustalık belgesi almış olan öğrencilerin bazılarının öz geçmişleri birkaç yere gönderildi. Onlardan sonuçlar bekliyoruz. Mezunlarımıza çok da talep var. ‘Sincan Belediyesi Gastro Akademi, öğrencilerine talibiz’ diyerek gelen işletmeler var. Tabi ki talip olmalarının büyük etkeni de başkanımız. Onların yanı sıra daha önceki mezunlarımızdan çalışanlarımız var. Böylelikle de kadınlarımız ev ekonomisine katkı sağlamış oluyor. Başkanımıza da bu vasıtayla teşekkürlerimi iletiyorum” diyerek sözlerin noktaladı.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.