Sincan'daki kamulaştırma mağdurları feryat ediyor: Gaspı durdurun

Sincan'daki kamulaştırma mağdurları feryat ediyor: Gaspı durdurun

Sincan’da ASO 1. OSB adına devam eden kamulaştırma davaları adeta gaspa dönüştü. Hak sahipleri “imdat, malımıza çökülüyor” diye feryat ediyor.

2021 yılında Sincan’da Osmaniye, Yeni Çimşit gibi mahallelerden yüzlerce dönüm arazi için “ASO 1. OSB adına genişleme alanı” ilan edilerek, kamulaştırma kararı çıkarılmıştı.

2021’de ASO 1. OSB lehine başlayan kamulaştırma süreci adeta gaspa dönüştü. Arazileri için davaların açıldığı 2021’deki rayiçten değer biçilen hak sahipleri isyanlarda; “Yüksek enflasyon nedeniyle 2021’deki değeri 100 TL olan bir malın değeri bugün 5-10 katı artmış durumda. Ancak mahkeme ve Sincan OSB bize 3 yıl önceki rayici dayatıyor” diyorlar. Vatandaşlar, Sanayi Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Valisi Vasip Şahin ile ASO 1. OSM Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Akdaş’tan imdat ve insaf diliyorlar.

foto1.jpg

ARAZİLERİMİZE GÖRE HİSSE VERİLSİN DEDİK, REDDEDİLDİ

Gazetemize konuşan kamulaştırma mağdurlarından Mustafa Durmaz, Yunus Yüksel, Elif Yıkılmaz, Turan Ekici, Kamil Kozandağı, Hüseyin Rafet Okur, Hanife Saygın, Süleyman Sarp, Sinan Ezer, Mustafa Sertçelik, Fevzi Alp, Hasan Adak, Emin Ali Kıvanç, Temel Doğan, Murtaza Gürbüz, Hüsamettin Yavuz, Ekrem Yavuz, Alaattin Varol, Mustafa Özdemir, Murat Kılıç, Sevil Meriç, Mustafa Cengiz ve Adem Tataş süreci şöyle anlattı: “2021’de Bakanlık arazilerimiz için kamulaştırma kararı çıkardı. Her halükarda tapularımızın Sincan OSB’ye geçeceği söylendi. Tapularımız bizde kalsın, Sincan OSB bize arazilerimiz oranında hisse versin dedik, reddedildi. Bu olmadı bari değeri verilsin dedik, o da olmadı. Çok komik rakamlar teklif edildi. Reddedince de kendimizi mahkemede bulduk.”

adliye.jpg

3 YIL ÖNCEKİ RAYİÇ DAYATILIYOR

“2021’de hakkımızda Valilikçe değer tespit davaları açıldı. Sincan Batı Adliyesi Asliye Hukuk Mahkemelerinde davalarımız 3 yıldır devam ediyor. Mart 2024’te bilirkişi raporu çıktı. Raporda arsa vasfında olduğu kabul edilen arazilerimiz için davanın açıldığı 2021’deki rayiç bedel üzerinden değer biçiliyor.”

osb.jpg

2021’DE 36, 2022’DE 64, 2023’TE 64 ENFLASYON OLDU

“Yüksek enflasyon nedeniyle 2021’deki değeri 100 TL olan bir malın değeri bugün 5-10 kat artmış durumda. Resmi verilere göre, ülkemizde 2021’de yüzde 36, 2022 ve 2023’te yüzde 64 enflasyon oldu. Ancak tüm bunlara rağmen mahkeme ve Sincan OSB bize 3 yıl önceki rayici dayatıyor.”

kacir.jpg

VALİ VE BAKANLARA ÇAĞRI: GASPA DUR DEYİN

Sincan’daki kamulaştırma mağdurları ASO 1. OSB adına süreci yürüten Ankara Valisi Vasip Şahin ile kamulaştırma kararını veren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, şunları kaydetti: “Sayın Vali Vasip Şahin ve Sayın Bakan Mehmet Fatih Kacır, Sayın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç; lütfen sesimizi duyun. Malımız değerinin çok çok altında fiyatlara elimizden alınıp işadamlarına veriliyor. Büyük bir hak gaspı var. Tapusu ASO 1. OSB’ye yani Sincan OSB’ye geçtiği an bu arazilerin değeri, bize layık görülen rakamın 15-20 katına çıkacak. Bu kadar olmasa da bugünkü değeri verilsin istiyoruz. Lütfen bu gaspa dur deyin.”

HAKİMLER DE HAK VERİP “AMA..” DİYOR

Kamulaştırma mağduru yüzlerce vatandaş, mahkemede hakimlerin de kendilerine hak verdiğini ancak “Bilirkişi bu değeri biçmiş, benim yapabileceğim bir şey yok” diyerek, ellerinden bir şey gelmediğini söylediğini aktardı.

vali.jpg

“BU FİYATA ARZİ VARSA BİZ ALMAYA HAZIRIZ”

Sincan Batı Adliyesi’nde devam eden kamulaştırma davalarından sadece biri olan 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki 2021/514 Esas sayılı dosya da Kasım 2021’de açılmış. Ankara Valiliği YİKOB’un açtığı dava dosyasında 64 vatandaş davalı olarak yer alıyor. Dosyada Yeni Çimşit Mahallesindeki 4581 ada 37 parsel numaralı arsa vasıflı 43 dönümlük taşınmaz için bilirkişiler İnşaat Mühendisi Ahmet Dumanoğlu, İnşaat Yüksek Mühendisi Sercan Seven, Ziraat Mühendisi Mustafa Sezgin, Ziraat Mühendisi Ünal Koçak Mart 2024’te raporlarını sundular. Bilirkişiler raporlarında arsa vasıflı sözkonusu taşınmazın metre karesi için 200 TL değer biçti. Bugün bölgede arazilerin metre kare fiyatının 1000 TL’nin üzerinde olduğunu belirten davalılar, “Bilirkişilerin biçtiği bu fiyatlara bölgede arazi var ise biz almaya hazırız” sözleriyle bilirkişilere tepki gösteriyor.

tunc.jpg

YAN YANA PARSELLERDE FARKLI FARKLI DEĞERLER

Öte yandan aynı bölgede yer alan taşınmazlar için mahkemelerde bilirkişilerin farklı farklı değerler biçebiliyor oluşu dikkat çekiyor. Örneğin yan yana olup mahkemeleri ayrı ayrı olan parsellerden biri için 375 TL, diğeri için 200 TL değer tespitinde bulunulmuş durumda.

BİLİRKİŞİLER TARAF MI TUTUYOR?

Hak sahibi vatandaşlar bu duruma ilişkin “Bilirkişiler birbirleriyle de çelişebiliyor. Birinin 375 TL değer biçtiği yere bir başkası 200 TL değer biçebiliyor. Nasıl oluyor bu? Bilirkişilerin Sincan OSB ile bir bağlarının olup olmadığının, taraf tutup tutmadıklarının araştırılmasını istiyoruz” diyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.