Siteler esnafı dertli: “Eleman eksikliğinden işleri kaçırıyoruz”

Siteler esnafı dertli: “Eleman eksikliğinden işleri kaçırıyoruz”

Siteler’in 40 yıllık mobilya imalatçısı Osman Arı, sektörün en büyük sorununun elemen bulmak olduğunu belirterek, “Kalifiye eleman sıkıntımız var. Adam bulamadığımız için işleri kaçırıyoruz” dedi.

Zamların belini büktüğünü belirten Osman Arı, “Benzine ve mazota gelen zamlar bizi çok etkiliyor. Nakliye ücretleri artıyor, ham madde fiyatları artıyor. Bunlar arttığı zaman biz de müşteriye yansıtmak zorunda kalıyoruz” dedi.

“KALİFİYE ELEMAN BULAMIYORUZ”

Eleman bulmakta büyük sıkıntı çektiklerini belirten Arı, “Kalifiye eleman sıkıntımız var. Adam bulamadığımız için işleri kaçırıyoruz. Çocuklar el emeği işlere yönelmiyorlar. Eskiden üniversite okumak az görülen bir şeydi. Üniversite okuyanlar özel insanlardı. Ama şimdi öyle değil herkes üniversiteli oldu. Çocuklar, el emeği işleri öğrenecekleri yaşlarda kötü üniversite bölümleriyle zamanlarını harcıyorlar. Eskiden meslek liseleri vardı. Meslek liselerini de bitirdiler. Aşağıdan eleman yetişmiyor” ifadelerini kullandı.

1.jpg

“ZAMLAR BELİMİZİ BÜKÜYOR”

Çeşitli kalemlere gelen zamların kendilerini kötü etkilediğini belirten 40 yıllık siteler esnafı Osman Arı, Benzine ve mazota gelen zamlar bizi çok etkiliyor. Nakliye ücretleri artıyor, ham madde fiyatları artıyor. Bunlar arttığı zaman biz de müşteriye yansıtmak zorunda kalıyoruz. Vatandaş da haklı, biz de haklıyız, nakliyeci de haklı. Eskiden vatandaş gelir istediği gibi mobilyasını yaptırırdı. Şimdi o da kalmadı” dedi.

“DENETİMLER YETERSİZ”

Mali anlamda devlet denetlemelerinin yetersiz olduğunu belirten Osman Arı, “1990-2000’li yıllarda devlet Siteler’i iyi denetliyordu. Maliyeciler gelip bizim bütün evraklarımızı kontrol ederdi. Ne oldusa o denetlemeler kesildi. Biz bunu yetkililere söylediğimiz zaman bize ‘Siz usulsüzlük yapanları şikâyet edin’ diyorlar. Ben nasıl yapayım, ben gidip komşumu nasıl şikâyet edeyim” şeklinde konuştu.

2.jpg

“SURİYELİLER ARTIK DÜKKAN SAHİBİ OLDULAR”

Suriyeli ve çeşitli yabancı uyruklu kişilerin artık Siteler’de Türklerden daha fazla olduklarını belirten Osman Arı, “Suriyeliler eskiden çalışmaya gelirdi. Şimdi o gelenler dükkân sahibi oldular. Sağımız, solumuz hep Suriyelilerin dükkânı oldu. İşi bilenler bizden daha da fazla öğrenip dükkân açtılar. Bilmeyenler de yine bizden çok şey kazandılar” dedi.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.