Siyasi vaatler emekliye ağır geldi: “Seçim malzemesi değiliz, hakkımızı istiyoruz”

Siyasi vaatler emekliye ağır geldi: “Seçim malzemesi değiliz, hakkımızı istiyoruz”

Gazetemize konuşan Tüm Emekliler Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan, “Belediye başkanlarına teşekkür ederiz, vaatlerini görüyoruz. Ancak siyasete malzeme olmak insanların ağırına gidiyor” dedi.

Kademeli emeklilik, bayram ikramiyesi ve seyyanen zam konuları Türkiye’nin gündemindeki yerini koruyor. Mahalli seçimler yaklaşırken milyonlarca vatandaş yaşananları yakından takip ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, günlerdir konuşulan kademeli emeklilik gelecek mi tartışmasını sonlandırdı. Bakan Işıkhan, "Kademeli emeklilikle ilgili bir çalışmamız yok" dedi. Açıklamanın ardından gözler seyyanen zam ile bayram ikramiyesindeki artış ihtimaline çevrildi.

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Tüm Emekliler Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, Çalışma Bakanlığı’ndan bir süre önce randevu talep ettiklerini ve yetkililerden haber beklediklerini söyledi.

ekon3.jpg

EMEKLİ SİYASİLERE DARGIN

Çalışkan şöyle konuştu: “Emeklinin yüzde 90’ı açlık sınırının altında kaldı. 2000 yılında tavandan emekli olan vatandaş ile 2022’de emekli olan vatandaş arasında yarı yarıya fark var. Geçmişte emekli olanın maaşı eridi. Açık ve net. Bayram ikramiyesi deseniz 3 bin lira. Biz hakkımız olanı istiyoruz. Sadaka istemiyoruz. Belediye başkanlarına teşekkür ederiz, vaatlerini görüyoruz. Ancak seçim vaatleri arasında, zor durumdaki emeklilere yardım paketinin yer alması insanların ağırına gidiyor. Emekli sadakaya muhtaç hale geldi. Bu insanlar yıllarca hizmet verdi. Yeni emekli bir şekilde idare eder ama yıllar geçtikçe maaşlar ciddi miktarda eriyor.”

2.jpg

PRİM VE HİZMET GÜNÜ VURGUSU

Emeklilik sisteminde 5510 Sayılı Kanunun tekrar ele alınması gerektiğini aktaran Çalışkan, “Bu düzenlemenin yapılması şart oldu. Hem emekli hem de emekli olacak vatandaş için yeni bir sistem getirilmeli. Mevcut emeklilik sistemi insanları her geçen gün geriye götürdü. 2000 öncesi ile sonrası emekliler arasında yüzde 70 fark var. Büyük bir mağduriyet yaşanıyor. Emekli olma şartları hizmet ve prime dayalı olmalı. Yaşa göre emeklilik sorun getirmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

emekli-ikramiye-depo_16_9_1623484192.jpg

DEVLET TEDBİRİNİ ALMALIYDI

EYT’lilerin emeklilik sistemine dahil olmasıyla maaşların eridiği eleştirisini yorumlayan Satılmış, “Bu bir miktar doğrudur. Ancak devletin bunun tedbirini alması lazımdı” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.