Soğan üreticisi dertli

Soğan üreticisi dertli

Polatlı'da kışlık soğan üretiminde rekolte yüksek olsa da düşük giden fiyatlar çiftçiyi üzüyor. Gazetemize konuşan soğan üreticileri, 30- 35 kuruşa mal ettikleri soğanın tarlada 40-45 kuruşa alıcı bulduğunu belirtiyor.

Türkiye’nin önemli soğan üretim bölgelerinden biri olan Polatlı'da kışlık soğan üretiminde rekolte yüksek olsa da düşük giden fiyatlar çiftçiyi üzüyor. Kilosu 1 TL ve üzerine satılan kuru soğan, tarlada 35 ve 40 kuruştan alıcı buluyor. Gazetemize konuşan Polatlı'daki soğan üreticileri, bu yıl soğan hasadının verimli olduğunu; ancak satış fiyatının istenilen düzeyde olmadığından yakınarak hükümetin soğan konusunda da bir çözüm bulmasını istiyor. 

10 KURUŞ KAR!

Hasan Doğan adındaki soğan üreticisi, Türkiye'nin soğan ambarı olarak bilinen Polatlı'da çiftçinin mağdur olduğunu belirterek, "Soğan rekoltesi yüksek; ancak ürünümüzü istediğimiz fiyata satamıyoruz. Kilosunu 30- 35 kuruşa mal ettiğimiz soğanı tüccar bizden 40-45 kuruşa istiyor. Marketlerde soğan 1 liraya satılıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. İşçiye, mazota, gübre ve tohuma ödediğimiz parayı karşılayamayacak duruma geliyoruz. Masrafların altından kalkmakta zorlanıyoruz" dedi. 

DEVLET SOĞAN ÜRETİCİLERİNE SAHİP ÇIKMALI

Bir başka soğan üreticisi İrfan Çekiç ise "200 ton soğanıma müşteri bulamadığım için depoya koyuyoruz. Depo kiralarını peşin veriyoruz. Bir iki ay sonra da soğanı çöpe döküyoruz. Kazanan üretici değil aracı oluyor. Bu durumumuza bir çözüm bulunmalı. Hükümetimiz soğan üreticisini önemsemeli, devlet bize tarım ülkesi olduğumuzu hissettirmeli" diye konuştu. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.