Son dakika! Zombi virüsü var mı? Zombi virüsü çıktı mi?

Son dakika! Zombi virüsü var mı? Zombi virüsü çıktı mi?

Son dakika! Zombi virüsü var mı? Zombi virüsü çıktı mi?

Son dakika! Zombi virüsü var mı? Zombi virüsü çıktı mi? Sorularına cevap aranıyor. Geçtiğimiz yıl Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden bilim insanları, eriyen donun altında keşfedilen bazı virüsleri araştırdıklarını duyurmuştu. Mikrobiyolog Jean-Marie Alempic liderliğindeki ekip, bu virüslerin sonunda insan sağlığı için bir risk oluşturabileceğine inandıklarını açıklayarak. Ekip yayınladıkları makalede buzulların erimesiyle bir milyon yıla kadar donmuş organik maddenin serbest kalacağı ve bunların çoğunu karbondioksit ve metana dönüşerek sera etkisini daha da artıracağının öngörüldüğü belirtmişlerdi. Peki Zombi virüsü var mı? İşte detaylar...


Bu organik maddelerin 'Zombi virüsü' olduğuna inanılıyor. Bu terim, temel olarak, yıllarca buzun altında hareketsiz kaldıkları, ancak şimdi yeniden canlanabildikleri gerçeğini ifade eder. Ekip, daha önce keşfedilmemiş 13 virüsü inceledi. 2014 yılında 30.000 yaşında bir tane buldular, ancak şimdi 48.500 yaşında bir tane daha bulundu. 13'ün her birinin de genom açısından birbirinden farklı olduğunu keşfettiler.

Bu en eskisi, bir gölün altı ve bir mamutun yünü ile buzun altından çıkarılan bir Sibirya kurdunun bağırsakları da dahil olmak üzere birkaç yerde bulundu. Ne yazık ki, bunların hala potansiyel olarak bulaşıcı patojenler oldukları da ortaya çıktı. Araştırmacılar “Bilinmeyen eski bir virüsün yeniden canlanmasının neden olduğu bitki, hayvan veya insan hastalıkları durumunda durum çok daha feci olurdu. Bu nedenle, antik permafrost katmanlarının çözülmesiyle bulaşıcı kalan ve tekrar dolaşıma giren eski viral parçacıkların riskini düşünmek gerekir." diye açıklandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.