Staj ve Çıraklık Mağdurlarına müjde: Rapor açıklandı

Staj ve Çıraklık Mağdurlarına müjde: Rapor açıklandı

Staj ve çıraklık mağdurlarının sigorta başlangıcı talebine ilişkin soru önergesi geçtiğimiz gün Meclis'e sunuldu. EYT kapsamında emeklilik haklarını kazanamayan staj ve çıraklık mağdurları, gözünü Meclis’ten gelecek olan karara dikti.

EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin üzerinden yaklaşık 7 ay geçti. Ancak kapsama dâhil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik yolundaki mücadelesi henüz sonuç bulamadı. Staj ve çıraklık başlangıç tarihinin sigorta başlangıcı talebine ilişkin soru önergesi geçtiğimiz günlerde Meclis'e sunuldu.

habricistaj.jpg

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, Birlik Haber Ajansı'na verdiği röportajda ‘‘Kamuoyu ve hükümetinde gündeminde olan 3308 sayılı yasa gereği; Kısa vadeli sigorta girişi olarak yapılan ve fiili olarak çalıştıkları halde, emeklilik hizmet hesabından sayılmayan staj-çırak mağduriyetinin çözümü konusunda çalışmaların devam ediyor’’ ifadelerinde bulunmuştu.

habericistajjj.jpg

RAPOR HAZIRLANDI

Mağduriyetin tümü ile çözümü konusunda hazırlanan rapordaki talepleri sıralayan Önal, talep maddelerini şu şekilde sıralamıştı:

  • Staj-Çırak sigorta girişlerinin uzun vadeli sigorta primi olarak kabul edilip, emeklilik hizmet hesabından sayılması
  • Staj-Çıraklıkta çalışılan sürelere; borçlanma hakkı verilmesi
  • Staj-Çırak bildirimlerinde kısa kol sigorta primlerinin MEB’in ödemesi gerektiği fakat ödemediğinden dolayı; Kısa vadeli sigorta primleri ödenmemiş olsa dahi yasa hükümlerinden faydalandırılması.

samsunnhaberici.jpg

EMEKLİLİK HAKKI İSTİYORLAR

Çalışma günlerini belgeli bir şekilde kanıtlayan staj ve çıraklık mağdurları dönemin değişmesiyle tüm hakları bir anda ellerinden alındı. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen sigortalarının başlangıç sayılmaması nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları ise bir an önce emeklilik hakkına kavuşmak istiyor.

habericisonfoto.jpg

GÖZLER MECLİSTE

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin staj ve çıraklık mağduriyeti hakkında, ‘‘Kendi adlarına sigorta primini yatıracak olan ismi bize bildirsinler, onları tespit edelim, primlerini yatırsınlar. Staj bir eğitimdir, kavramları doğru kullanalım’’ ifadeleriyle mağdurların tepkisini çekmişti. EYT kapsamında emeklilik haklarını kazanamayan Staj ve çıraklık mağdurları gözünü meclisten gelecek olan karara dikti.

Mikail Karaman / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum