SUFİYANE’DE ZAMAN HAT İLE DURUYOR

SUFİYANE’DE ZAMAN HAT İLE DURUYOR

Geleneksel el sanatlardan olan Hat sanatının kalbi Sufiyane’de atıyor. Sufiyane ile ilgili Habervaktim’e bilgiler veren Sami Oral, onarca el sanatı karşısında Sufiyane’de zamanın adeta durduğunu söylüyor.

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

Ankara’da geleneksel sanatlar denilince ilk akla gelen adreslerden biri olan Hamamönü’ndeki Sufiyane’yi Habervaktim ziyaret etti. İçeri girildiği andan itibaren mekanın duvarlarındaki Hat’lar ziyaretçilerini adeta huzura davet ediyor. Zamanın durduğu ve tüm telaşların bir kenara bırakıldığı Sufiyane’yi yakından tanımak istedik. Sufiyane yetkilisi Sami Oral’ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
HAMAMÖNÜ SANAT MERKEZİ
Ne zaman sanatseverlerle buluştunuz?
2011 Ocak ayında faaliyete geçtik. 2014 Ağustosu’nda Ankara’nın sanat merkezi Hamamönü’e geçtik. Hamamönü gerek lokasyon gerekse mimari açıdan bizim için çok uygun oldu.
HAT ESERLERİNE ULAŞILAN SANAT MERKEZİ
Sufiyane dediğimizde neler akla gelmeli?
Geleneksel sanatların en önemlisi olan Hat eserlerine en kolay ve güvenilir şekilde ulaşılan sanat merkezi demek doğru bir açıklama olur. Biraz açmak gerekirse bu konuyu Sufiyane açılmadan durum neydi değinmekte fayda var. Bir hat levhasına edinmek istediğiniz de sanatçıya ulaşmanız gerekiyordu. Onu arayıp bulduğunuzda ise sadece o sanatçının eserlerine ulaşmış oluyordunuz. Eğer bu sanatlar hakkında bilginiz yoksa ulaştığınız sanatçının eseri hakkında sorgulama şansınız maalesef olamaz. Çünkü her seviyedeki sanatçı için eseri verdiği emekten ötürü çok önemlidir.
SUFİYANE ESERİN KİMLİK KARTIDIR
Burada sizin rolünüz ve öneminiz nedir?
İşte biz burada ki boşluğu dolduruyoruz. Bu sanatlara muhabbet duyan fakat bilgisi olmayanlar Sufiyane’de gördükleri tüm eserlerin üzerinde o esere ait fiyat bilgisi haricinde yazının Türkçe ve Arapça açıklamasını, sanatçısı, yazı türü, yazılış tarihi gibi tüm detayları bulabilirler. Kısaca eserin kimlik kartı diyebiliriz. Ayrıca bizden yazının sanat değeri olup olmadığı, hattatın yazı kalitesini sorup öğrenebilirler. Farklı sanatçıların eserlerini tek çatı altında yan yana görüp seçme imkânına sahipler.
HAT SANATINA HAK ETTİĞİ DEĞER VERİLİYOR
Geleneksel sanatlarla ilgili nasıl bir fark yarattığınızı düşünüyorsunuz?
Sanata olan katkımızın fark yarattığı noktalar şöyle: Düzenlemiş olduğumuz her biri alanında ilk olan üç sergi haricinde hat sanatına hak ettiği değeri vermeye çalışıyoruz. Eserin sanatçının elinden çıkması ile sanatsevere ulaştığı noktaya kadar gerek sunum gerekse kalite noktasında hiçbir fedakârlıktan kaçınmıyoruz. Orijinal eserlerde ödül sahibi hattatlar ile çalışıyoruz. Tüm eserler önemli bir kısmı el varağı olan ahşap profil kullanılarak en hassas bir işçilikle çerçeveleniyor. Eserin sergilenmesi esnasında fiyat dâhil tüm detaylarını içeren bilgi kartları müşterilerimizin bize olan güvenini sağlayan en önemli unsur. Orijinal eserlerin yanı sıra Hattat Mehmed Özçay’ın sanat danışmanlığında hazırlanan orijinaline ulaşma imkânı olmayan eserlerin tıpkı basımlarına sanatseverler ilk defa Sufiyane ile ulaştı.
FARKLI ÜLKENİN KOKULARI BİR ARADA
Sufiyane de aynı zamanda saf esans ve sanat malzemeleri de bulunuyor. Bize bu bölümlerden biraz bahseder misiniz?
Esanslar konseptimizin tamamlayıcı ana unsurlarından bir tanesi.  Birçok farklı ülkenin doğasından elde edilen kokuları bir araya topladık. Mesela yurdumuzdan gül, Kamboçya’dan ud gibi yerel kokuların haricinde Tayland, Fransa, Hindistan gibi ülkelerden gelen karışım esanslar da var…  Bunların hepsi Sufiyane’yi destekleyici bir unsur oldu. Sanat malzemeleri bölümünde ise hat, tezhib, ebru ile ilgili tüm ihtiyaçlara ulaşma imkanı sağladık. Böylece çevremizde bulunan kurslara katılan kursiyerler malzemelere rahatça ulaşma imkanına kavuşmuş oldu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.