Suriyeli aile iftarda kapılarını Habervaktim’e açtı

Suriyeli aile iftarda kapılarını Habervaktim’e açtı

Önder Mahallesi'nde Suriyeli bir ailenin iftarına konuk olduk. Zor şartlarla geçimlerini sağlayan 8 kişilik Elşebek ailesi, iftarda Suriye mutfağının yemekleri ile bizleri ağırladı.

SİNAN KAYA / HABERVAKTİM

Dört yılı aşkındır ülkelerindeki iç çatışmalardan dolayı Türkiye’ye sığınan Suriyeli ailelerin ramazan ayındaki zorluklarını yerinde inceledik. Suriyelilerin mültecilerin yoğun olarak yaşadığı hatta küçük Halep olarak bilinen Ankara Altındağ’a bağlı Siteler semtinin Önder Mahallesi'ndeki Suriyeli bir ailenin iftarına konuk olduk. Zor şartlarla geçimlerini sağlayan 8 kişilik aile, iftarda Suriye mutfağının meşhur yemekleri olarak bilenen patlıcan ve kapaktan yapılan Halep dolması, nohut ve ekmek kızartmasının karıştırılmasıyla yapılan fetti yemeği, meze olarak tabir ettiğimiz babagannuj, fettuş dedikleri bir salata türü olan yemeklerle bizi kısıtlı imkanlarına rağmen en iyi şekilde ağırlamaya çalıştılar.

RIZKINIZLA GELDİNİZ

İki yıldır vatanlarından ayrı Ramazan ayını geçirdiklerini söyleyen Suriyeli aile, geleceğimizi haber almalarının ardından ekibimize mahcup olmamak için kısıtlı imkanlarına rağmen Suriye mutfağının meşhur yemeklerini hazırladıklarını gördük. Doğru dürüst bir yer sofrası bile olmadığı evde, iftara 10 dakika kala yemekler evin erkekleri tarafından kilimin üzerine serilen bir şilteye üzerine konuldu. Kısıtlı imkânlarına rağmen ekimiz için çok zengin bir iftar menüsü hazırlayan ailenin misafirperverliği karşısında şaşkına uğradık. Misafirlerin kendileri için çok değerli olduğunu ifade eden 60 yaşındaki evin reisi Muhammed Cüneyd Elşebek, “Bizim için misafir çok önemlidir. Siz hazır oldunuz, size gereken vacip oldu, rızkınızla geldiniz” dedi.

ÜRDÜN VE LÜBNAN’DAKİLERE GÖRE DURUMUMUZ İYİ

Aile ile iletişim konusunda bize yardımcı olan Ankara Yardım ve Dayanışma Platformu Koordinatörü Suriyeli Asım Khalıl yardımcı oldu. Geçmişte yaşadıkları sıkıntılardan bahseden evin reisi Muhammed Cüneyd Elşebek, “Savaşın çıkmasıyla birlikte bütün mallarımız, paramız gitti. Savaş zamanında orada çok zor günler geçirdik. Savaşta onlarca yakın akrabamız eşimiz dostumuz şehit oldu. Büyük oğlum Esed ordusuna karşı savaşırken 3 yerinden vuruldu ve hala tam olarak iyileşmedi. Savaş öncesi durumumuz çok iyiydi ama savaşın başlamasıyla beraber neyimiz var neyimiz yok hepsini kaybettik. Şimdi burada iki gözlü bir evde kıt kanat geçiniyoruz hamd olsun. Türkiye devletine ne kadar teşekkür etsek azdır, zor günlerimizde bizi yalnız bırakmadı. Burada hiç olmasa can güvenliğimiz emniyette, hiç yoktan elektrik ve suyumuz var. Yine de çok şükür Ürdün, Lübnan'da kalan Suriyelilere göre koşullarımız çok çok iyi” diye konuştu.

KAZANDIĞIMIZ PARAYLA ANCAK GEÇİNİYORUZ

Türkiye’de geçimlerini nasıl sağladıkları konusu hakkında ise Muhammed Cüneyd Elşebek,“Evin geçimini 28 ve 25 yaşındaki iki büyük oğlum Siteler'de mobilyacıda çalışarak sağlıyor. Savaşta 3 yerinden yaralanan büyük oğlum Abdurrahman sağlıklı çalışamadığı için az para alıyor. Küçük oğlum Alaaddin ise haftalık 220 TL alıyor. Herhangi bir birikim yapmıyoruz. Aldığımız para ile ancak geçimimizi sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

KENDİ MEMLKETİMİZDE YAŞAMAK İSTİYORUZ

Ülkelerine dönmeyi çok arzuladıklarını söyleyen Muhammed Cüneyd Elşebek “Ülkemizdeki savaşın yakın zamanda biteceğine inanmıyorum ama savaşın biran önce bitmesi için buradaki bütün Suriyeliler hep dua ediyoruz. Çünkü bizim her şeyimiz orada bez o topraklara aidiz. Her insanda olduğu gibi biz de kendi memleketimizde yaşamak istiyoruz” dedi.

BİRKAÇ AYA KADAR EVLERİMİZ YIKILACAK

Türkiye'de yaşadıkları en büyük sıkıntıya da değinen Muhammed Cüneyd Elşebek, yaşadıkları bölgenin kentsel dönüşüm projesiyle yaşadıkları semtteki bütün evlerin yıkılacağını kaydederek, “Yetkililer kentsel dönüşüm nedeniyle şimdiden bizim bu evlerden çıkmamızı istiyorlar. Burada sadece biz değil binlerce aile var eğer burası yıkılırsa hepimiz evsiz kalırız. Buradan başka gidecek hiçbir yerimiz yok. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz” diye konuştu.  

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.