T Tipi Cezaevi nedir, kimler yatar?

T Tipi Cezaevi nedir, kimler yatar?

Hatay T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan bir kısım tutuklunun firar teşebbüsünde bulunduğu iddiaları üzerine "T Tipi Cezaevi nedir, kimler yatar?" soruları merak ediliyor.

Türkiye'de de tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi tutuklu ve hükümlü cezaevi olmak üzere iki çeşit cezaevi bulunurken, niteliklerine göre kapalı ya da açık cezaevi diye ayrılır. Peki, T Tipi Cezaevi nedir, kimler yatar? İşte yanıtları:

Hatay T Tipi Cezaevinden bir fotoğraf

T TİPİ CEZAEVİ NEDİR?

Tutuklu ve Hükümlü cezaevleri, kapalı-açık-yarı açık diye üç tip sınıflandırma şeklinde bulunur. Günümüzde yarı açık cezaevi uygulamasına son verilirken, kapalı cezaevleri ile yüksek güvenlikli cezaevleri arasında ise fark bulunur. Kapalı cezaevleri kapasitelerine, tesislerine ve mimari yapılarına göre A tipi, B tipi, C tipi, E tipi, F tipi, L tipi, T tipi, S tipi R tipi ve Yüksek Güvenlikli olarak sınıflandırılmaktadır. T Tipi Cezaevi; tutuklu ve hükümlülerin sosyo-kültürel, sportif faaliyet imkanları ve daha özel yaşam alanları sunmak amacıyla Birleşmiş Milletler “Minimum ceza infaz kurumu kuralları” Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi “ Avrupa Ceza İnfaz Kurumları Kuralları” ve Ulusal yasalara uygun olarak projelendirilmiştir. Kurum müdürü, ikinci müdür, idare memuru, sayman ile yeterli sayıda doktor, diş hekimi, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, öğretmen, katip, sağlık memuru, infaz ve koruma baş memuru, teknisyen, infaz ve koruma memuru, hasta bakıcı, odacı, çamaşırcı, kaloriferci ve hizmetli T tipi cezaevlerinde görev yapmaktadırlar.

T Tipi Cezaevi nedir sorusuna yanıt olarak içerisinden bir fotoğraf

T TİPİ CEZAEVİ'NDE HANGİ SUÇLULAR YATAR?

T Tipi Cezaevi’nde hükümlülerin kişisel özellikleri, bedensel, akli ve sağlık durumları, suç işlemeden önceki yaşamları, sosyal çevre ve ilişkileri, sanat ve meslek faaliyetleri, ahlaki eğilimleri, suça bakış açıları, hükümlülük süreleri ve suç türleri belirlenerek, durumlarına uygun infaz kurumlarına ayrılmaları ve bunlara göre saptanacak infaz ve iyileştirme rejimi; gözlem, inceleme ve değerlendirme yöntemiyle çalışan gözlem ve sınıflandırma merkezlerinde veya kapalı ceza infaz kurumlarının bu hizmete ayrılan bölümlerinde gerçekleştirilir. Hükümlüler, işledikleri suç tiplerine, gösterdikleri eğilimlere, tutum ve davranışları nedeniyle sıkı gözetim ve denetim altında bulundurulmaları gerekip gerekmediğine göre yüksek güvenlikli ceza infaz kurumlarına veya normal güvenlikli ceza infaz kurumlarına veya açık ceza infaz kurumlarına gönderilirler. Hükümlü; izin, hastaneye, Cumhuriyet Başsavcılığına veya duruşmaya sevk, eğitim, öğretim, iş yurdu, cezanın ertelenmesi, salıverilme, nakil, deprem, sel gibi doğal afet ve yangın hâlleri dışında ve yetkili makamca verilmiş yazılı bir emir olmadıkça kapalı kurumun dışına çıkarılmamaktadır.

T Tipi Cezavinin havadan görüntüsü

HATAY T TİPİ KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU NEREDE?

Hatay T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Yayladağ İlçesi, Yukarıokçular Mahallesi sınırları içerisinde cezaevi caddesi üzerinde bulunur. Hatay şehir merkezine 20 kilometre uzaklıktadır. Ulaşım Antakya - Yayladağ arasında düzenli olarak çalışan özel dolmuşlar ile sağlanır. Kurumun kapasitesi ise 1000 kişidir. İl dışından özel araçla gelecekler; Çevre yolu üzerinden Harbiye istikametini takip ederek Yukarı Okçular Mahallesine doğru hareket etmeleri halinde ulaşım sağlayabilirler.

Mert Dokuzoğlu / İLKSAYFA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.