Tarih kokan Ankara Kalesi özgün yapısına uygun restore ediliyor

Tarih kokan Ankara Kalesi özgün yapısına uygun restore ediliyor

ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından, Ankara’nın simgesi olan Ankara Kalesi’nde başlatılan sokak sağlıklaştırma çalışmaları tam gaz devam ediyor. Proje kapsamında, 248 yapının sağlıklaştırması yapılacak.

Dünyada benzerine az rastlanılan, içinde hayatın devam ettiği Ankara Kalesi’nde, sağlıklaştırma çalışmaları tam gaz devam ediyor. Ankara’nın simgesi olan Ankara Kalesi’nde başlatılan çalışma, kimlikli yaşam alanlarını korumak, kent bakım ihtiyaçlarını karşılamak için Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından büyük bir titizlikle yürütülüyor. Proje kapsamında, 77’si tescilli, 171’i tescilsiz olmak üzere toplamda 248 yapı sağlıklaştırması yapılacak. 1’inci ve 2’nci etabı tamamlanan İç Kale’de, 3’üncü etabın çalışmaları son sürat devam ediyor.

kale-1.jpg

ÖZGÜN YAPISINA UYGUN RESTORASYON

Tarih kokan sokakların gelecek kuşaklara aktarılması ve yok olup gitmesini engellemek amacıyla gerçekleştirilen yenileme çalışmaları vatandaşlar mağdur edilmeden devam ediyor. Cazibe merkezi olması hedeflenen Ankara Kalesi’nde, aydınlatmalardan kaldırımlara, kaldırımlardan çevre düzenlemelerine kadar tüm detaylar baştan yapılıyor. Yenileme çalışmaları kapsamında, evlerin dış cepheleri güçlendirilirken, kapılar, çatılar, duvarlar özgün yapısına uygun şekilde yapılıyor.

kale-2.jpg

ÇALIŞMALAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Ankara Kalesi’nde başlatılan ve 3 etapta gerçekleştirilen sokak sağlıklaştırma çalışmalarının 1’inci ve 2’nci etabı tamamlandı. Evlerin tarihi dokusuna zarar verilmeden gerçekleştirilen çalışmalar, hız kesmeden devam ediyor. Çalışmalar kapsamında 1’inci etapta 87 adet, 2’nci etapta 73 adet olmak üzere toplamda 160 adet bina restore edildi. Çalışmaları devam eden 3’üncü etapta ise 11’i tescilli, 77’si tescilsiz olmak üzere toplamda 88 yapı restore ediliyor.

kale-6.jpg

2024 YILI İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından, şehrin simgesinden biri olan Ankara Kalesi’nde başlatılan sokak sağlıklaştırma çalışmaları, 2024 yılı içerisinde tamamlanacak. Ankara Kalesi’nde İç Kale olarak geçen bölgede proje kapsamında, 77’si tescilli, 171’i tescilsiz olmak üzere toplamda 248 yapı sağlıklaştırması yapılacak.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.