Tarih kokan sokakların çaycısı

Tarih kokan sokakların çaycısı

Ulus Samanpazarı'nda 5 metrekarelik dükkanında çaycılık yapan Ertuğrul Aydoğan, mesleğini 22 yıldır büyük bir titizlikle sürdürüyor.

SİYASETÇİLERDE ZİYARET ETTİ

1995 yılında Samanpazarı'na gelerek çaycılık yapmaya başladığını belirten Ertuğrul Aydoğan," Çaycılığa başlamadan önce bir şirkette kaynakçı olarak çalışıyordum. Burada çay ocağını benden önce işleten kişi arkadaşımdı. Kendisi İstanbul'a gitti.Çay ocağını bana devretti. Çayımızı ağırlıklı olarak burada bulunan esnaflara ve dışarıdan burayı ziyarete gelenlere veriyoruz. Talep oldukça iyi. Çay ocağımı birçok siyasetçi de ziyaret etti. Abdullah Gül, Bülent Arınç ve sanatçı Salih Güney'e çayımızı ikram ettik." dedi

ELEMAN BULAMIYORUM

İşlerinin çok iyi olduğunu ancak çalıştıracak eleman bulamadığını dile getiren Aydoğan," İşlerim gayet güzel. Yoğun bir tempoda çalışmalarımı tek başıma sürdürüyorum. Çay ocağımda çalışacak eleman bulamıyorum. 1500 lira maaş vereceğim ama gelen olmuyor. Düzgün bir eleman bulup yetiştirmek istiyorum. Tabi iş için  gelen 1-2 kişi oluyor ancak. Gelir gelmez bana kaç para vereceksin diyorlar. Bende olumsuz  düşünüyorum. Yani işi sormuyor. Çalış yaptığın işi görelim. Bende kimsenin parası kalmaz. Çalışma saatlerimizde oldukça iyi memurlar gibi sabah 9'da geliyoruz. Akşam 5'de çay ocağını kapatıyoruz." ifadelerini kullandı.

HIRSIZLIK OLAYI ÇOK YAŞANIYOR

Samanpazarı'da ve kale altında yapılan yenileme çalışmalarıyla birlikte güzel bir görünüme kavuştuğunu anlatan Aydoğan, şöyle devam etti:

"Sonuçta tarihi bir yer burası yeniden bu tarih kültürümüze kazandırıldı. Ziyarete gelen insanlarda buranın tarih kokan dükkanlarından ve sokaklarından etkileniyor. Yapılan çalışmalarla dükkanlar ve evler çok güzel bir görünüme kavuştu. Önceki halini bildiğim için söylüyorum. Buralar da yıkılma tehlikesi vardı. Sokaklar düzensizdi. Şimdi ise yerli yabancı turistlerin uğrak yeri oldu.

Esnaflar olarak burada yapılan çalışmalar için yetkililere çok teşekkür ediyoruz. Ancak burada devam eden tek sorunumuz hırsızlık olayı çok yaşanıyor. Benim çay ocağıma 3 defa hırsız girdi. Önlemde alıyorum. Fazlaca kilit takıyorum ama nafile. Çay kazanımı alıp gidiyorlar.3 defa çay kazanımı çaldılar. Emniyet yetkililerimize durumu bildirdik. Buradaki esnaflar olarak. Onlarda bu bölgede hırsızlara karşı daha fazla önlem alacaklarını söylediler."

ÇAYIMIZI İÇEN BİR DAHA İSTİYOR

Çay kültürünü yaşatmaya ve tanıtmaya çalıştığını belirten Aydoğan," İşlerim oldukça iyi Allah'a şükürler olsun. Burada ben de kültürümüzü yaşatmaya ve tanıtmaya çalışıyorum. Çay ocağıma gelen turistler oluyor. Çay ikram ediyoruz. Dükkanımızın da tarihi bir atmosferi var. Meraklı gözlerle gelen ziyaretçiler dükkanımızı inceleyip çayını yudumluyorlar. İşimi çok seviyorum. Uzun yıllar devam etmek istiyorum.

Çayımızı içen bir daha istiyor. Geri dönüşler çok güzel olumlu tepkiler alıyorum. Çayı harman yapıyorum. İnsanlar çayı nasıl bu kadar güzel demlendiğimizi soruyor. Ancak bu da bizim meslek sırrımız. Kimseye söylemiyorum. Kullandığım çay oldukça kaliteli." şeklinde konuştu.       

HAKAN ŞAHİN / HABERVAKTIM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.