Tarım ve hayvancılığın vazgeçilmezi: Arıcılıkta ilk 3'teyiz

Tarım ve hayvancılığın vazgeçilmezi: Arıcılıkta ilk 3'teyiz

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği verilerine göre, Türkiye arıcılık sektörünün lider ülkeleri arasında yer alıyor. Türkiye 9,2 milyon arılı kovan varlığıyla dünyada 3’üncü ve yılda ortalama 115 bin ton bal üretimiyle 2’nci sırada bulunuyor.

Doğada tüketmeden üreten tek canlı olan arıların önemine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 20 Mayıs Dünya Arı Günü’nde Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin açıkladığı rapora göre Türkiye’de 6 bal arısı türü, 9.2 milyon arılı kovan ve yılda ortalama 115 bin ton bal üretimiyle birlikte 7 bin ton bal mumu, 4 ton arı sütü, 400 ton polen, 10 ton arı ekmeği ve 10 ton propolis üretimi yapılıyor. Türkiye arılı kovan varlığıyla dünyada 3’üncü, bal üretimiyle 2’nci sırada bulunuyor.

ariyetistiricisi.jpg

TÜRKİYE LİDERLER ARASINDA

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği 20 Mayıs Dünya Arı Günü’nde Türkiye’nin arıcılık sektöründeki durumuna ilişkin verileri açıkladı. Verilere göre 9 ay arıcılık yapılabilecek iklimsel ve doğal potansiyel barındıran Türkiye’nin, dünyada bulunan toplam 27 bal arısı türünün 6’sına, 8 adet tescillenmiş arı ırkına ve 9,2 milyon arılı kovana sahip olunduğu belirtildi. 9,2 milyon arılı kovan varlığıyla Türkiye'nin bu alanda dünyada 3’üncü iken yılda ortalama 115 bin ton bal üretimiyle de dünyada 2’nci olduğu açıklandı. Türkiye’de arıcılık ürünleri içerisinde bal dışında 7 bin ton bal mumu, 4 ton arı sütü, 400 ton polen,10 ton arı ekmeği ve 10 ton propolis üretiminin mevcut olduğu kaydedildi.

ari2.jpg

TARIM VE HAYVANCILIĞIN VAZGEÇİLMEZİ ARI

Öte yandan arıların tozlaştırıcı özelliği sayesinde tarım ve hayvancılığın vazgeçilmezi olduğu vurgulanarak insan gıdasının üçte birinin bal arılarının tozlaşmaya olan katkıları ile elde edildiği aktarıldı. Birlik tarafından yapılan açıklamada artan insan nüfusuna ve azalan tarım arazilerine karşın; artan gıda arzını karşılamada arı önemli bir umut ışığı olduğuna işaret edilerek, “Son yıllarda yaşanan salgın hastalıklarda arı ürünlerinin insan sağlığı için tüm dünyada umut ışığı olduğunu unutmamalıyız” denildi.

ari1.jpg

2010’DAN BERİ KUTLANIYOR

Dünya Arı Günü 2008 yılında Amerika’da başlayıp tüm dünyaya yayılan toplu arı ölümleri nedeni ile farkındalık oluşturmak ve arıların ölümlerine dikkat çekmek amacıyla başlatılan imza kampanyası akabinde 2010 yılında dünyada ilk kez kutlanmaya başlandı. 2017 yılında ise aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 115 ülkenin imzaladığı BM kararıyla 20 Mayıs Dünya Arı Günü olarak kabul edildi. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ve İl Arı Yetiştiricileri Birliklerinin düzenleyiciliğinde yerel yönetimlerin desteğiyle her yıl farklı bir ilde düzenlenen etkinliklerle kutlanan günün bu yıl 14’üncüsü Balıkesir’de gerçekleşecek.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.