Taşınmaz Ticareti Belgesi olmayanlar ilan veremeyecek

Taşınmaz Ticareti Belgesi olmayanlar ilan veremeyecek

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi sahibi olmayan kurumlar artık ilan veremeyecek. Ankara Ticaret Odası Emlak Komite Başkanı Kenan Bayram, fahiş fiyat artışlarının emlak camiasını çok üzdüğünü belirterek belgenin önemine değindi.

Son zamanlardaki artışların emlakçılar üzerinden gerçekleştirildiği düşüncesinin emlakçıları çok üzdüğünü belirten Ankara Ticaret Odası Emlak Komite Başkanı Kenan Bayram, “Her emlak işi yapan, tabelasında emlak yazan, ilan sitelerinde emlakçı görümünde ilan veren kişiler ve kuruluşlar emlak danışmadı değildir” diyerek duruma tepki gösterdi. Ayrıca Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi sahibi olmayanlarında ilan vermeye kanunen hakkının olmadığını söyledi.

İLAN VEREBİLMEK İÇİN BU BELGE LAZIM

İnternetteki ilanların hepsinin emlakçılar tarafından verilmediğinin altını çizen Bayram, bazı fırsatçıların bu durumu kullanarak fiyatlarda atış yaptığını söyledi. Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesinin önemini vurgulayan Kenan Bayram şöyle söyledi: “Sorumlu emlak danışmanı diye bilmemiz için 6585 Perakende Kanuna bağlı taşınmaz ticareti hakkında yönetmeliğe göre taşınmaz ticareti yetki belgesi olması lazım. Bu belgeyi ticaret bakanlığı yeterliliklerini gördüğü kişi ve kuruşlara vermektedir. Bir gayrimenkulü emlak danışmanı satabilmesi ve kiralık verebilmesin için ilan portallarında ilan verebilmesi hem taşınmaz ticareti yetki belgeli olmalı hem de gayrimenkulün sahibiyle yetki sözleşmesi imzalamalıdır. Bu yetki sözleşmesi fiyatı sabitler ne kadar süre içerisinde bu fiyat sabit kalacağı belirlenir.”

ara.jpg

ÖMÜR BOYU CEZA

Fahiş fiyatlar sonrası emlakçıların göz önüne atıldığını söyleyen Kenan Bayram, her emlakçının kendi isteği dışarısında gayrimenkul sahibi ile yaptığı anlaşmalar ve sözleşmeler sonucu fiyatların belirlendiğini açıkladı. Bayram buna ek olarak, “Gayrimenkulün fiyatı yetki verdiği süre içinde değiştirmek istenilirse yeniden yetki sözleşmesi yapılmalıdır. Sorunlu emlak danışmanı yetkisiz artış gerçekleştiremez ve pazarlayamaz ve ilan veremez. Kaldı ki kanun yönetmeliğine göre ilan portalları ilan fiyatı değiştiğinde yeni yetki sözleşmesini istemelidir. Bu yetki sözleşmelerinde ıslak imza bulunmaktadır. Bu belgeleri istemeyen veya eksik evraklarla ilan girişine izin veren siteler suç işlemiş sayılmaktadır. Denetleme ve ceza yetkisi ticaret il müdürlükleri ile ticaret bakanlığına verilmiştir. Bu verileri inceleyen 6585 sayılı Perakende Kanuna bağlı olarak yönetmeliğin 24 maddesinde görev tanımı ve dağılımı ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Anlaşılacağı üzere emlak danışmanın fiyat artışında bir rolü yoktu. Tamamen gayrimenkulün sahibiyle ilişkilidir. Yetki sözleşmesiz ilan veren emlakçıda suç işlemektedir ilanı alan sitede. Yetkisiz bir gayrimenkulü pazarlamak Türk Ceza Kanunda nitelikli dolandırıcılığına kadar giden cezalar verilmektedir. Alınan bu cezadan sonra taşınmaz ticareti belgesi iptal olmaktadır ömür boyu bu mesleği yapamayacaktır” dedi.

Eray Zobu / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.