Teklifin detayları belli oldu: Sokaklara huzur uykusu

Teklifin detayları belli oldu: Sokaklara huzur uykusu

Olumsuz örneklerine sıkça rastlanılan sokak köpeği olaylarına ilişkin meclise getirilmesi beklenen kanun teklifinin detayları belli oldu. Sokak hayvanları, yetkililer tarafından paylaşılan bilgilere göre ya sahiplendirilecek ya da uyutulacak.

Sokak köpekleri tarafından saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden veya yaralananların sayısının hızla artması, sokaktaki köpekler hakkında uzun süren tartışmalara neden olmuştu. Seçim döneminde vaat olarak verilen, sokak köpeklerine ilişkin meclise getirilmesi beklenen kanun teklifinin detaylarında sona yaklaşıldı. AK Parti yetkilileri tarafından yapılan duyuruya göre; hazırlanan kanun teklifinde İngiltere modeline benzer bir uygulama gerçekleştirilmesine karar kılındı. Detaylara göre; sokaktan toplanacak olan hayvanların önce barınaklarda misafir edileceği, barınağa getirilen canlıların ilk etapta 30 gün süre içerisinde sahiplendirilmeye çalışılacağı, sahiplenilmeyen sokak hayvanlarının bekleme süresinin dolmasıyla da uyutulacağı bilgisi paylaşıldı. Uyutulan veya sahiplendirilen köpeklerin yerine ise yeni hayvanların eklenerek sirkülasyonun devam edeceği belirtildi.

kopek.jpg

5 YILDA 55 CAN GİTTİ

Adalet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı başıboş köpeklerle ilgili hazırlanan kanun teklifine yönelik bir etki analizi raporu hazırladı. Raporu ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunmuşlardı. Hazırlanan raporda Türkiye’nin, sağlık açısından riskli duruma girdiği vurgulanarak, son 20 yılda 4 milyonu aşkın kuduz riskli temas, 30 adet kuduz vakasının meydana geldiği belirtildi. Bunun yanı sıra 2023 yılında kuduz riskli temas sayısının 437 bine çıktığı da ifade edildi. Raporda Emniyet Genel Müdürlüğü verileri doğrultusunda son 5 yılda hayvana çarpma şeklinde; 55 ölüm, 5 bin 147 yaralanma vakası, 3 bin 534 trafik kazası gerçekleştiği bilgisi verildi.

skak-kopegi.jpg

İLK ÖNCELİK SAHİPLENDİRİLECEK

Kanun teklifinin yasalaşmasıyla birlikte çalışılmaya başlanacak olan uygulamada öncelikle köpekler barınaklarda toplanacak. Toplanan hayvanların bakımı gerçekleştirildikten sonra İngiltere benzeri bir uygulama ile 30 gün süre içinde sahiplendirilmeye çalışılacak. İnternette verilecek sahiplendirme ilanıyla birlikte sahiplenilen hayvanlara çip takılarak hayvanın devam eden süreçteki durumu izlenecek. Hayvanlara takılan çip sayesinde sahiplenen kişinin hayvanla alakalı sorumluluklarını yerine getirip getirmediği de kontrol edilmiş olacak.

sokk-kopegi.jpg

SAHİPLENİLMEYEN KÖPEKLER UYUTULACAK

Yasalaşması beklenen kanun teklifinde sona yaklaşılırken hayvanların uyutulmasına ilişkin de detaylar ortaya çıktı. AK Parti yetkililerinin “merhamet koşulları içinde, acısız, iğne kullanılan bir yöntem olacak” diye değerlendirdiği uygulamada belediyeler tarafından toplanan ve belirlenen süre içinde sahiplendirilmeyen hayvanların uyutulacağı belirtildi. Uyutulan ve sahiplendirilen köpeklerin boşalan yerlerine, sokaktan toplanan köpekler getirilerek aynı süreç devam edecek.

sokak-kopegi.jpg

DESTEK DE VAR ELEŞTİRİ DE

Sokak hayvanlarına ilişkin gündeme getirilen kanun teklifi hakkında bir kesim destek verirken, bazı insanlar ise karara oldukça tepki gösterdi. AK Partili kaynakların bakım, kısırlaştırma, barınak gibi yöntemlerin çözüm olmadığını belirttiği durum hakkında, hayvansever kişi ve kurumlar sosyal medyada kararın uygulanmaması için pek çok paylaşım yaptı. Olumsuz örneklerine sıkça rastlanılan durum hakkında destek veren kesim ise kararın yerinde olduğunu ifade etti.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.