Teknoloji çığır açtı: Bu kafa bandı rüyaları kontrol etmeyi sağlayacak

Teknoloji çığır açtı: Bu kafa bandı rüyaları kontrol etmeyi sağlayacak

Yapay zekâ teknolojisine sahip ‘’Halo’’ isimli kafa bandı ile insanların rüyalarında istediğini yapabileceği iddia edildi. 2025 yılı içinde çıkması planlanan kafa bandının fiyatı ise 2 bin dolar.

Yapay zekâ teknolojisi her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Son olarak Prophetic isimli şirketin yapay zekâ girişimi sonucunda ortaya çıkan Halo isimli ürün ile rüyalarınıza müdahale edebileceğiniz iddia ediliyor. Rüyaların kontrol edilmesine yardımcı olacağı iddia edilen ürünün satış fiyatı 2 bin dolar yani 60 bin 714 Türk Lirası. Kafa bandı şeklinde tasarlanan bu ürün giyilebilir teknoloji kategorisinde bulunuyor. ‘’REM’’ uykusunda beynin prefrontal korteks bölümüne sinyal gönderen bu cihazın, lüsid rüyalar görmeyi sağladığı iddia ediliyor.

foto-002.jpg

LÜSİD RÜYA NEDİR?

Prophetic isimli şirketin geliştirdiği Halo isimli kafa bandının Lüsid rüya görmeyi sağladığı iddia edildi. Lüsid rüya, rüyayı gören kişinin rüya gördüğünü bilinçli bir şekilde fark etmesi durumudur. Lüsid Rüya (Lucid Dream) terimi ilk kez Oxford Psikofizik Enstitüsü’nden parapsikolog Celia Green tarafından kullanılmıştır. Lüsid rüya kavramında kişi rüya gördüğü esnada rüya gördüğünü fark eder ve rüyayı kontrol etmeye çalışır, kontrolü sağlamasıyla birlikte rüyada istediğini yapabilir.

foto2-001.jpg

BEYNE SİNYALLER GÖNDERİYOR

Kullanıcı Halo’yu başına takıyor ve Böylelikle cihaz kullanıcının "REM" yani rüya görmenin gerçekleştiği en derin uyku aşamasına ulaştığını algıladığında rüya görmeyi tetiklemek için beyne sinyaller gönderiyor. Halo, "REM" uykusunda beynin prefrontal korteksine sinyaller göndererek lüsid rüyaları tetikliyor. Bu durum da, rüya sırasında bilinçli farkındalığınızı korumanıza ve rüyanızı yönlendirmenize imkân tanıyor.

Bussiness Insider'ın haberine göre Halo, beynin prefrontal korteks bölümünü uyarmak için; beyin verileri üzerinde eğitilmiş Morpheus-1 isimli yapay zeka modeli ve yazılı komutlar yerine ultrason hologramlarını kullanıyor.

foto1-001.jpg

ÇIKIŞ TARİHİ BELLİ OLDU

Lüsid rüyalar görülmesini sağlayan ve şu anda test aşamasında olan Halo’nun internet sitesinde yaptığı açıklamada 2025 yılının kış aylarında dünya genelinde çıkış yapması beklendiği ifade edildi. Geliştirici şirket Prophetic ’in, test aşamalarının başladığı ve gönüllü deneklerin arandığını duyurması ile birlikte yoğun bir başvuru gerçekleşti. 400'den fazla kullanıcının bu giyilebilir cihazı denemek için beta aşamasına kayıt oluşturduğu şirket tarafından açıklandı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.