Tercihi lider belirliyor

Tercihi lider belirliyor

KONDA Araştırma Şirketi, 'Seçmen Kümeleri' başlığıyla, Ak Parti, MHP, CHP ve HDP seçmenini incelediği bir rapor serisi hazırladı. Buna göre; Ak Partili seçmenin yüzde 68'sinin oy tercihini parti liderine olan bağlık ve parti taraftarı olma şekillendiriyor

KONDA Araştırma Şirketi, 'Seçmen Kümeleri' başlığıyla, Ak Parti, MHP, CHP ve HDP seçmenini incelediği bir rapor serisi hazırladı. Dört büyük partinin seçmen tabanı profillerinin ihtiyaç ve taleplerinin incelendiği raporların ilkinde, Ak Parti seçmenleri irdelendi. 

Rapora göre; Ak Parti seçmeninin yüzde 68'si oy tercihlerini lider ve parti kimliğine göre yaparken; yüzde 62'si Türkiye'nin genel gidişatını iyimser bir bakış açısına sahip. Ak Partili seçmenin yüzde 52'si Türkiye'nin AB üyeliğine karşıyken; 'Terör ve suçla mücadele için gerekiyorsa vatandaşların temel hak ve özgürlükleri kısıtlanabilmelidir' görüşünde olanlar ise; yüzde 62'dir. 

KONDA'nın hazırladığı sunuş yazısında, dört raporda ilk aşamada AK Parti, CHP, MHP ve HDP seçmenlerine dair, KONDA Barometresi Araştırma Dizisinin 86 araştırmasının bulgularından yararlanıldığı belirtildi. Raporların parti seçmenlerinin demografik özelliklerini, diğer seçmenlerle farklarını ve yıllar içindeki değişimlerini ortaya koyduğu ve raporlarda Barometre araştırmalarının birleşik veri setinden yararlandığı ifade edildi.

OY TERCİHLERİNİ LİDER BELİRLİYOR

Ak Parti seçmeninin yüzde 46'sı seçimlerde oyunu partinin lideri için verdiğini ifade ederken; yüzde 22'si oyunu AK Parti'nin taraftarı olduğu için; yüzde 22'si ideolojik nedenlerle kullandığını söyledi. Seçimlerde kararını son dakikada vererek oy kullanan Ak Parti seçmenlerinin oranı ise yüzde 9. Herhangi bir parti bağımlılığı olmadan oy kullandığını belirtenlerin oranı ise sadece yüzde 1.Ak Parti seçmeninin yüzde 68'si oy tercihlerini lider ve parti kimliği nedeniyle yapıyor.

AB ÜYELİĞİ İSTEMİYOR

Ak Parti seçmeni, Avrupa Birliği'ne üyelik konusundaki görüşleri ise ağırlıklı olarak olumsuz. 'Türkiye mutlaka Avrupa Birliği'ne üye olmalıdır' görüşünü 'doğru' bulanlar Aralık 2015'te Ak Parti seçmenlerinin yarısını oluşturmaktayken; Bu oranlar, Ağustos 2016'ta  %20'ye düştü. Aralık 2015'ta AB'ye üyeliği yanlış bulanların oranı yüzde 25 iken; Ağustos 2016'ya bu oran yüzde 52'ye yükseldi.

EKONOMİYE OLUMLU BAKIYOR

Rapora göre; Ak Parti seçmenleri ekonominin genel yönetimi ve durumu konularında iyimser görüşlere sahip olsa da, bireysel ekonomik durumları hakkında daha karamsar bir tavır sergilemektedirler. Ak Parti seçmenlerinin büyük çoğunluğu döviz kurunda son dönemde yaşanan istikrarsızlığın nedenini 'Dış güçlerin Türkiye’ye karşı bir operasyonu' olarak görüyor. 

LAİK ANAYASA'YA BAKIŞ AÇISI

2016 yılının Mayıs ve Haziran ayları verilerinin ortalamasına göre; Ak Parti seçmenlerinin yüzde 46'sı laiklik ilkesinin anayasada aynı şekliyle kalması gerektiğini ifade ederken; yüzde 41'i ise laiklik ilkesinin anayasada yer almasıyla beraber devletin tüm dinlere eşit mesafede olacağı şekilde yeniden tanımlanması gerektiğini belirtiyor. Laiklik ilkesinin anayasada yer almaması gerektiğini düşünenlerin oranı ise 14'de.

OTORİTERLİĞE İNANMIYOR

Ak Parti seçmenleri arasında 'Devlet istediği kişiyi sebepsizce, keyfi gerekçeyle tutukladığı için fikrimi kendime saklıyorum' görüşüne katılmayanların oranı katılanların oranının oldukça üzerindedir. Ak Parti seçmenleri içinde fikirlerini açıklamaktan sakınmadığını söyleyen seçmenlerin oranı diğer tüm parti seçmenlerininkinin üzerindedir.

İNTERNETİ HABER İÇİN KULLANMIYOR

Rapora göre; internetin haber amaçlı kullanımı tüm parti seçmenleri için oldukça düşük olduğu görülürken; tüm partilerin seçmenlerinin büyük çoğunluğu internete girmediğini veya internetten haber almadığı ortaya çıkmıştır. İnternete girmeyenlerin ve internetten haber almayanların toplam oranı yüzde 81 ile en çok Ak Parti seçmenlerindedir. Ak Parti'yi yüzde 71 ile diğer parti seçmenleri, yüzde 67 ile HDP'liler, yüzde 64 ile MHP'liler ve yüzde 58 ile CHP'liler izlemektedir. İnternetten haber alanların en çok tercih ettiği mecralar internet haber siteleri, sosyal medya siteleri ve TV kanallarıdır. Ak Parti seçmenlerinde her üç mecra da yüzde 5'lik paya sahiptir. CHP, MHP ve HDP seçmenleri içerisinde internetten haber alanlar ise daha çok internet haber sitelerini ve sosyal medya sitelerini kullanmaktadır ve bu oranlar Ak Parti seçmenlerininkinin iki katı civarındadır.

EN ÇOK ATV İZLİYOR

Ak Parti seçmenlerinin yüzde 36'sı internete hiç girmemekteyken; Türkiye 2017 genel seçmen ortalamasında internete hiç girmeyenlerin oranı yüzde 29'dur. Buna göre, internet kullanımı Ak Parti seçmenleri arasında Türkiye ortalamasından aşağıdadır. Yüzde 8'lik Ak Parti seçmeni internete girse de sosyal medya kullanıcısı olmadığını ifade etmektedir. Ak Parti seçmenlerinin haberleri izlemeyi en fazla tercih ettiği televizyon kanalları sırasıyla yüzde 26 oranıyla ATV; yüzde 19 ile TRT ve yüzde 17 ile A Haber.

MEDYAYA BASKI YAPILMIYOR

Aralık 2016 verilerine göre, Ak Parti seçmenlerinin yüzde 44'ü medyaya baskı yapılmadığını, yüzde 36'sı duruma göre bazen yapıldığını, yüzde 20'si de yapıldığını düşünüyor. Türkiye seçmenlerinin genelinde ise; bu konuda tam tersi bir dağılım olduğu görülmektedir. 

SOSYAL MEDYAYI KULLANIRKEN TEDİRGİN

Rapora göre; Sosyal medyada paylaşım yaparken rahat hisseden seçmenlerin oranı tüm partilerde yüzde 50'nin altındadır. Ak Parti seçmenlerinin sadece yüzde 29'u sosyal medyada rahat hissettiğini söylerken, yüzde 23'ü 'tedirgin' olduğunu belirtmektedir. 'Tedirgin' olduklarını belirtenler CHP, HDP ve daha az oranla MHP'de daha fazladır. Ak Parti seçmenlerinde sosyal medyada paylaşım ve yorum yapmama eğilimi diğer tüm partilerin üzerindedir.

SOSYAL MEDYA BAŞ BELASI

Ak Parti seçmenlerinin yüzde 59'u sosyal medya mecralarını toplumların baş belası olarak tanımlamaktadır. Bu görüşe en yakın seçmen grubu yüzde 41 ile TBMM dışındaki diğer partilere aittir. CHP seçmenlerinin yaklaşık üçte ikisi ile HDP ve MHP seçmenlerinin yarıdan biraz fazlası aksi yönde görüşlere sahip olup, sosyal medya mecralarının 'toplumların baş belası' olmadığını düşünmektedir.

TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE BAKIŞ

Ak Parti seçmenlerinin çoğunluğu 'Terör ve suçla mücadele için gerekiyorsa vatandaşların temel hak ve özgürlükleri kısıtlanabilmelidir' ifadesine katılmaktadır. Ak Parti seçmenlerinde yüzde 62 olan bu oran, MHP'lilerde yüzde 58 iken HDP ve CHP seçmenlerinin çoğunluğu ise tam tersi yönde görüş bildirerek, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasına karşı çıkmaktadır. Diğer yandan, Ak Parti seçmenlerinin yüzde 70'i Türkiye'de terör ve suçla mücadele için temel hak ve özgürlüklerin vatandaşların elinden alınmadığı görüşündedir. MHP ve TBMM dışındaki diğer partilerin seçmenlerinin görüşlerinde de benzer bir eğilim bulunmaktadır. Diğer yandan, CHP ve HDP seçmenleri ise temel hak ve özgürlüklerin vatandaşların elinden alındığını düşünmektedir.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.