TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası açıkladı: Ankara’da kar yağacak mı?

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası açıkladı: Ankara’da kar yağacak mı?

Gazetemize konuşan TMMOB Meteoroloji Mühendisi Odası Genel Sekreteri Emel Ünal, son 30 yılın en sıcak ocak ayının yaşandığını ve Ankara içindeki kent ısı adası etkisinden dolayı geçmişe oranla kar görme olasılığının düştüğünü söyledi.

TMMOB Meteoroloji Mühendisi Odası Genel Sekreteri ve Meteoroloji Mühendisi Emel Ünal, Ankara’da mevsim normallerinin üzerinde geçen hava sıcaklıklarını değerlendirdi. Ünal, “Bu sene Ankara’ya kar yağarsa sürpriz olur” dedi.

Ankara’da 2024 kış mevsiminde beklenen kar yağışları gerçekleşmedi. İlk cemrenin geçtiğimiz günlerde havaya düşmesi, ikinci cemrenin 27 Şubat’ta suya ve üçüncü cemrenin ise 5 Mart’ta toprağa düşecek olması beklentileri sonlandırırken; Ankara’da hava durumunu değerlendiren TMMOB Meteoroloji Mühendisi Odası Genel Sekreteri Emel Ünal, son 30 yılın en sıcak ocak ayının yaşandığını ve şehir içindeki kent ısı adası etkisinden dolayı geçmişe oranla kar görme olasılığının düştüğünü söyledi. Emel Ünal, “İncelemelerimde Ankara için kısa süre içinde bir yağış beklentim bulunmuyor. Bu sene Ankara’ya kar yağarsa sürpriz olur” dedi.

emelunal2.jpg

YAĞIŞ BEKLENTİSİ YOK

TMMOB Meteoroloji Mühendisi Odası Genel Sekreteri Emel Ünal, Ankara’da hava durumuna ilişkin açıklamalarında bir sistem geçişi olması halinde “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır” atasözünün yaşanabileceğini fakat bu ihtimalin düşük olduğunu belirterek, “Çünkü ocak ayı geçtiğimiz yılların en sıcak ocak ayıydı. Böyle kayıtlara geçen bir durum söz konusu iken; şubat ayında da şu ana kadar ki süreçte tam anlamıyla bir yağış olmadı. Yani zaman zaman kısa sağanaklar geçişleri oldu ama sıcaklıklar normallerin üzerinde devam etti. Bu da kar görmeyi zorlaştıran bir durum oldu. Ayrıca şehir içindeki kent ısı adası etkisinden dolayı geçmişe oranla kar görme olasılığı düştü. Çünkü sistemler yeterince soğuk bir alanla karşılaşamadığından o karın atmosferden yere kadar inişi sürecinde kar olarak kalması zorlaştı. Hava durumunda normaller 30 yıllık ortalamalara göre değerlendirilir. Şu anki süreçte 1991-2020 dönemini normal kabul ediyoruz. İncelemelerimde Ankara için kısa süre içinde bir yağış beklentim bulunmuyor. Bu sene Ankara’ya kar yağarsa sürpriz olur” dedi.

ka1.jpg

UZUN SÜRE DEVAM ETMEYEBİLİR

Emel Ünal, şu anda sıcaklıkların ortalamaların üzerinde seyrettiğini dile getirerek, “Bu demek değildir ki uzun vadede böyle devam edecek. Geçtiğimiz yıllarda gördüğümüz örnekler var. Kışın çok daha kurak geçip yazın yerel yağışların ve konvektif hareketlerin fazla olmasıyla daha yağışlı haziran ve temmuz ayları gördük. Böyle bakınca çok kısa süreli bir tahmin yapmak birbirleriyle doğrudan bağlantı şeklinde yorumlamak mümkün olmuyor. Fakat özellikle kuzeydeki soğuk sistemlerden Sibirya tarafından gelecek hava sistemleri nedeniyle çok kuvvetli bir iniş söz konusu olabilir. Ama benim gördüğüm kadarıyla uzun dönem tahminlerde genelde normaller civarında hava sıcaklıkları olacak. Kar olasılığına dair bir ibare görmedim” ifadelerini kullandı.

emelunal4.jpg

MGM VE MÜHENDİSLER TEK KAYNAKTIR

Ünal, vatandaşlara hava durumu konusunda güvenilir kaynakları kullanmalarına dikkat çekerek, “Hava durumuyla açıklama yapma yetkisi kanuna dayalı. Bu kanunda meteoroloji mühendislerinin yetki aldığı bir durum söz konusu. Yani kişi meteoroloji mühendisi değilse bu kişilere itibar edilmemeli. Öte yandan Türkiye’de tek yetkili kamu kurumumuz; tahminleri ve açıklamaları tutarlı istediğiniz bilgiye ulaşabildiğiniz açık bir kurum olan Meteoroloji Genel Müdürlüğü’dür. Sosyal medyada yapılan tahminler modellere dayanır. Bu modellerin çözümü; hangi şekilde ve noktada ne etki yaratacağı bir uzmanın değerlendirmesi gereken bir konudur” şeklinde sözlerini noktaladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.